Starten met ondernemen in de hondenbranche

Je hebt jouw diploma gehaald. Eindelijk ben je gediplomeerd hondentrimmer, hondengedragstherapeut of kynologisch instructeur. Of je hebt geen diploma gehaald maar jouw passie en kunde ligt bij het masseren van honden, het showen met honden of het fokken van honden. Wat het ook is, je wilt voor jezelf gaan beginnen. Je wilt gaan starten met ondernemen.

De zoete romantiek

starten met ondernemen

Je droomde er al jaren van: zelfstandig zijn. Jouw eigen tijd indelen, jouw eigen methode, jouw eigen locatie. Alles helemaal van jou. Geen baas meer boven je die jouw inkomen bepaalt, jouw pauzes en jouw werkwijze.

Je ziet de mooie foto’s op Facebook van ondernemers die aan het strand werken of vanaf het terras met een heerlijke cappuccino. Die ondernemers die op rustige tijden hun boodschappen kunnen doen en de tijd hebben om lang te lunchen met vrienden.

Je bent een ochtendmens en houdt van vroeg beginnen. Je hebt een gezin en wilt thuis zijn als de kinderen thuis zijn. Of werken als de baby slaapt. Dat kan nu allemaal. Want jij bepaalt alles. Dat is wat je wilt: starten met ondernemen.

De harde werkelijkheid

Je had een baan. Met een baas. Nu heb je nog steeds een baan. Met een veel slechtere baas, namelijk jijzelf. Je kunt niet vroeg beginnen want je moet eerst nog je e-mails afhandelen. Je kunt niet stoppen om vijf uur want je moet jouw administratie nog doen.

Je kunt niet altijd thuis zijn als de kinderen uit school komen, want je hebt klanten. Jouw baby slaapt niet altijd op hetzelfde moment dus je kunt niet alles plannen. Dat kan nu allemaal niet meer. Jij bepaalt niets meer. Jouw klanten bepalen. En jij moet alles zelf doen. Dat is niet wat jij verwacht had toen je ging starten met ondernemen.

Je man vraagt wanneer jullie weer eens gezellig gaan stappen samen. Of een filmpje kijken. Of die vakantie naar Zuid-Afrika waar jullie het al jaren over hebben. Dat kon toch allemaal als jij voor jezelf zou beginnen? Je zou immers bakken met geld verdienen. Je wist dat je met jouw inkomen in loondienst zo’n verre reis nooit zou kunnen betalen.

De bouwvakker versus de architect

starten met ondernemen

Wat ging er mis? Jij bent de bouwvakker in jouw eigen bedrijf. Jij moet de stenen ophalen om dat muurtje te metselen. Dat deed vroeger een andere bouwvakker of stagiaire in het bedrijf waar jij werkte. En de prijsonderhandelingen voeren met de fabrikant van de stenen. Dat deed vroeger jouw baas. Jij moet de tekening maken van de muur. Dat deed vroeger een andere collega. En wie verstuurt de factuur naar de klant? Dat deed vroeger de afdeling administratie.

Inmiddels ben jij een bedrijf geworden met één personeelslid en dat ben jij. Jij bent een ZZP-er: een zelfstandige zonder personeel. Waarom wou je ook al weer starten met ondernemen? Die vrijheid. Ja dat was het. De werkelijkheid is dat veel kleine ondernemers geen enkele vrijheid meer hebben. Hun dag wordt bepaald door de klant. Ze kunnen niet meer op vakantie. En velen hebben geen idee hoe ze er financieel voor staan.

De architect sjouwt geen stenen. Die onderhandelt niet over prijzen. Die maakt geen facturen en laat al helemaal zijn dag niet bepalen door de klant. De architect ontwerpt. De rest van het werk laat hij aan anderen over. Het ontwerpen van een bedrijf is niet veel anders dan het ontwerpen van een huis. De uitvoering van het ontwerp is voor anderen.

De ondernemersmythe

Bouwvakkers zijn geen architecten. Dat jij een hond kan trimmen wil nog niet zeggen dat je ook een bedrijf kan bouwen waar honden getrimd worden. Lees hier een artikel over alle ondernemerscompetenties die je moet hebben als je gaat starten met ondernemen. De meest succesvolle bedrijven zijn niet gestart door bouwvakkers. Ze zijn gestart door architecten.

Ondernemers willen graag controle houden. Jouw bedrijf is jouw leven. Jouw liefde. Hier doe je  alles voor. Maar controle houden wil niet zeggen dat je alles zelf moet doen. Je kunt mensen instrueren hoe een e-mail te beantwoorden of hoe een telefoongesprek te voeren. Je kunt zelfs mensen leren hoe ze jouw boekhouding moeten doen.

Controle houden doe je altijd. Jij bent eindverantwoordelijk. Ja, dus ook met betrekking tot jouw boekhouding! Jij bent de baas. Het is jouw bedrijf. Je kunt een hele succesvolle hondenschool neerzetten ook als jij zelf niet alle lessen verzorgt. En niet alle e-mails beantwoordt.

Starten met ondernemen

Oké je bent tot hier gekomen met lezen. Dat is doorzettingsvermogen. Een mooi begin. Dan schuilt er wellicht toch een ondernemer in jou. Ga maar beginnen met de 7 basisstappen op weg naar jouw eigen bedrijf. Praktische stappen. Niet sexy maar nodig om elk bedrijf te kunnen gaan beginnen.

De volgende stap begint met het opschrijven welke functies er allemaal in jouw bedrijf aanwezig zijn. Zet ze op papier en vul de namen in van de diegene die die functies gaan bekleden. Vermoedelijk staat overal jouw naam bij. Dat is een goed uitgangspunt. Vanaf nu ga je verder met de volgende stap.

Succes!