arrow_drop_up arrow_drop_down

Van privé naar zakelijk, pak het slim aan

Alles wat jij zakelijk uitgeeft, kun je opvoeren als kosten in jouw boekhouding. Van die kosten kun je ook nog eens voor een groot deel jouw btw terugkrijgen. Meestal is het wel duidelijk wat zakelijk is en wat privé maar soms is er een grijs gebied. Hoe kun je slim en legaal uitgaven van privé naar zakelijk boeken?

Waarom kosten maken?

privé naar zakelijkHet klinkt wat tegenstrijdig omdat je weet dat hoe minder kosten je maakt hoe meer je verdient. Er wordt in tv-programma’s als ‘Een dubbeltje op zijn kant’ niet voor niets altijd gehamerd op het bezuinigen. Minder kosten maken.

Dit artikel is dan ook zeker niet bedoeld om jou meer te laten uitgeven. Het is bedoeld om jou slimmer te laten uitgeven. Want als je dat toch geld uitgeeft, doe het dan zo veel mogelijk zakelijk.

Zakelijke kosten komen direct op jouw winst-en-verlies-rekening wat inhoudt dat hoe meer kosten je maakt, hoe minder jouw winst is aan het einde van het jaar. Minder winst betekent minder belasting betalen. Dat willen we allemaal toch?

Van privé naar zakelijk

privé naar zakelijkStel, jij bent hondentrimmer. Dat is jouw bedrijf. Je gaat in het weekend naar een hondenshow. Gewoon omdat je dat leuk vindt. Privé-uitje dus. Maak van te voren een afspraak met een mede-hondernemer om te praten over business en zie … je kunt alle kosten zakelijk boeken.

Alle kosten zakelijk boeken betekent dus in dit voorbeeld:

  • Reiskosten.
  • Entreekosten.
  • Consumpties die je nuttigt samen met jouw afspraak (niet teveel wijntjes drinken want daar houdt de Belastingdienst niet van).

Je kunt ook nog eens de btw terugkrijgen van deze kosten. Niet van alles honderd procent maar dat weet jouw boekhouder wel of check het hier.

Pak het slim aan

privé naar zakelijkBinnenkort ga ik een maand naar Kreta. Ik bedenk dat direct hoe ik dit van privé naar zakelijk kan krijgen. Dus heb ik contact gezocht met een hondenschool ter plekke en een afspraak gemaakt om te praten over hondernemen. Hoe doe je dat op Kreta en waar kan ik helpen?

Dit past ook prima in mijn plannen om mij volgend jaar internationaal te gaan profileren als coach en spreker op evenementen. Ik ben ervan overtuigd dat deze hondenschool mij ook nog wel in contact kan brengen met andere hondernemers. Er zullen toch ook wel hondentrimmers op Kreta zitten?

Zo kan ik mijn overwintering op Kreta als zakenreis boeken. Oké niet alles natuurlijk maar wel mijn reiskosten en een deel van mijn verblijfkosten. Op deze manier kun jij wellicht van jouw vakanties ook zakenreizen maken.

Van privé naar zakelijk, hoe slim pak jij het aan?

[de uitgelichte foto ziet er wellicht niet zakelijk uit maar toch was het dat wel: brainstormen met ondernemers]

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.