Onmogelijk om goed in alles te zijn
2 juli 2015

Onmogelijk om goed in alles te zijn

Als je, net als ik, ondernemer bent in hart en nieren dan is het heel aanlokkelijk om alles in je bedrijf zelf te doen.

In de regel zijn ondernemers namelijk eigenwijs – anders waren ze nooit voor zichzelf begonnen – en hebben moeite zaken uit handen te geven.

Je bent echt gedoemd om waar dan ook de mist in te gaan als je hiermee doorgaat; het is immers onmogelijk om goed in alles te zijn.

Multitasking

onmogelijk om goed in alles te zijnDe term ‘multitasking’ is ontstaan bij de introductie van een Windows-versie waarin je meerdere schermen tegelijkertijd open kon hebben staan. Het houdt in dat de computer verschillende taken gelijktijdig kan doen. Zo kun je dus Excel een berekening laten maken en ondertussen de brief opstellen in Word.

Al snel werd deze term overgenomen en toegepast op diverse functie die mensen uit moeten voeren. Zo is het niet vreemd dat van een secretaresse wordt verwacht dat ze multitasking is. Echter, het menselijk brein is helemaal niet ingesteld op multitasking. Je kunt immers geen koffie inschenken terwijl je een telefoongesprek voert.

Sommige mensen menen dat dit wel kan – en vooral van vrouwen wordt gezegd dat ze kunnen multitasken – maar links- of rechtsom, je moet je aandacht verdelen; je kunt niet twee dingen honderd procent doen. Vergeet dus het multitasken en start met goede focus.

Fruitvliegje

onmogelijk om goed in alles te zijn 2Het merendeel van de ondernemers is ‘gezegend’ met AD(H)D: Attention Deficit (Hyperactive) Disorder of te wel: een concentratieboog van een fruitvliegje (vaak in combinatie met beperkte discipline). Onnodig te zeggen dat deze eigenschap en het gebrek aan focus dodelijk kan zijn voor jouw bedrijf.

Persoonlijk geloof ik niet zo in deze diagnoses. Je hebt mensen die zich beter kunnen concentreren dan anderen (ADD) en daarnaast ook nog heel druk zijn en veel praten (H). Ja, dat ben ik. Mij is ooit geadviseerd om hier medicijnen voor te slikken. Dat zou dus betekenen dat ik erken dat ik ziek ben en dat ben ik niet.

Je kunt uitstekend functioneren met AD(H)D mits je jouw eigen grenzen kent en je focust op jouw sterke punten in plaats van jouw zwakke kanten als een belemmering ziet. Werkt dit niet zo met alles?

Conditionering

onmogelijk om goed in alles te zijn 3Al van jongs af aan leren wij beter ons best te doen, harder of meer te studeren als we een onvoldoende halen op school. Ik weet niet meer exact hoe de regels waren toen ik op de middelbare school zat maar volgens mij kon je met een vier op je cijferlijst nooit slagen; deze was simpelweg niet te compenseren.

In mijn ogen een vreselijk slecht systeem. Dit systeem maakt van mensen namelijk eenheidsworsten. Als je voor alles een zes haalt, ga je over of krijg je een diploma. Het was een hel voor mij want sommige vakken gingen er gewoon niet in. Met hangen en wurgen haalde ik uiteindelijk het MAVO- en HAVO-diploma.

Beter was geweest als ik geprezen zou zijn om mijn hoogste cijfers en de mogelijkheid zou hebben gehad hier meer tijd en energie in te steken. Kans is namelijk groot dat als je ergens goed in bent, je het ook leuk vindt. Waarom zou leren niet leuk mogen zijn? Ik ben echt wel een voorstander van uitdagingen maar dan op de zaken die al goed gaan.

Mijn uitdaging aan jou is: kijk waar je goed in bent, steek daar meer energie, tijd en geld in en laat andere zaken gewoon voor wat ze zijn. Je hebt twee keuzes als het gaat om jouw zwaktes: je doet dingen niet of je laat ze iemand anders doen.