arrow_drop_up arrow_drop_down

Ondernemen in een relatie

Sinds ik ondernemer ben heb ik twee relaties gehad. Mijn ondernemerschap begon 20 jaar geleden met het vormen van een Vennootschap Onder Firma met mijn toenmalige vriend. We hadden dus zowel een privé- als zakelijke relatie. Ik was natuurlijk hartstikke bleu als het om ondernemen ging en wist maar één ding zeker: ik zou nooit meer in loondienst werken. Graag wil ik met jullie delen wat ik hiervan geleerd heb.

Ondernemen in een relatie met een ondernemer

Ik startte niet als hondernemer. Mijn eerste bedrijf was een marketingadviesbureau. Mijn vriend was grafisch onderwerper en kon aardig verkopen. Ik moest alles nog leren maar was wel leergierig en gedreven. We maakten huisstijlen voor bedrijven, hielpen met het vermarkten van nieuwe producten en zetten onze eerste stappen op internet. We deden maar wat. Er was geen plan.

Kort daarna las mijn partner een stuk in de plaatselijke huis-aan-huis-krant dat er een computeropleiding voor 50-plussers werd georganiseerd door de bibliotheek. Er was een enorme wachtlijst. Hij zag een gat in de markt en hij had gelijk. We kochten een nieuwe computer, ruimden de zolderkamer op en konden drie cursisten herbergen (de andere twee lieten we op onze computer werken). En zo ontstond Via opleidingen.

ondernemen in een relatie

Dan is het heel fijn om een relatie te hebben met iemand die ook ondernemer is. Die snapt dat. Kansen zien en pakken. De keerzijde hiervan is dat er niet even iemand op de rem staat. Een kans kun je namelijk heel snel verwarren met een verleiding. Nog altijd hadden we geen plan en deden we maar wat. Geen fundament. Go with the flow. Maar wel goed geld verdienen.

Ondernemen in een relatie met een werknemer

Jaren later kreeg ik een relatie met een werknemer. Iemand die elke maand een vast salaris krijgt. Zelf was ik natuurlijk wel gegroeid in het ondernemerschap en hij heeft zeker hele nuttige tips gegeven.

Maar toch waren daar de dingen waarin een ondernemer zich onderscheidt van een werknemer. Zo hield hij om half vier ’s middags op met werken, deed de boodschappen (heel fijn), kwam naar huis en zette de tv aan. Ik was nog aan het werk. Hij wilde aandacht en vroeg zich af waarom ik altijd zo lang moest werken. Ik wilde mij best aanpassen maar van 8 tot 15.30u werken vijf dagen per week is gewoon niet genoeg.

ondernemen in een relatieWie ooit dit boek gelezen heeft (zie foto) en gelooft dat dit kan, gelooft in sprookjes. Je kunt geen succesvol bedrijf opzetten met een miljoenen omzet door maar vier uur per week te werken. Ook niet met veertig uren trouwens. Dit wil overigens niet zeggen dat het een waardeloos boek is want er staan heel veel goede tips in over elimineren van onzinnige werkzaamheden, automatiseren en delegeren. Maar dit terzijde. Als je zelf geen ondernemer bent is het heel lastig je te verplaatsen in de mindset van de ondernemer. Ondernemen in een relatie kan daardoor best pittig zijn.

Wil je met mij delen waar jij tegenaan loopt en hoe ervaar jij ondernemen in een relatie?

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.