Noodzaak van een gezond lijf
15 januari 2016

Noodzaak van een gezond lijf

Dat geest en lichaam met elkaar verband houden mag toch wel algemeen als bekend verondersteld worden. Het is dus niet zo verwonderlijk dat als een van de twee niet optimaal functioneert, de ander daarvan de negatieve gevolgen ondervindt. Resultaat: een algeheel onbestemd gevoel. Over mentale gesteldheid heb ik al vele blogs geschreven. Deze gaat over de noodzaak van een gezond lijf.

Migraine

Jarenlang dacht ik gezond bezig te zijn. Oké ik ging af en toe naar de McDonald’s maar ik at altijd bruin brood, margarine van een bepaald merk dat cholesterol-verlagend werkt en ik at van die wereldgerechten met verse groente (de kip tandoori was favoriet). Natuurlijk zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en dronk koffie zonder melk, alleen een klein beetje suiker.

noodzaak van een gezond lijfDat veranderde toen ik bijna zes jaar geleden Eva van Zeeland van MissNatural ontmoette. Wij zaten (en zitten) in dezelfde mastermind-groep. Zij komt uit de fitnesswereld en studeerde orthomoleculaire geneeskunde.

Ik vertelde haar dat ik regelmatig migraine-aanvallen had en dat mijn huisarts geen idee had waar die vandaan kwamen. Medicijnen hielpen niet en ik ben meerdere keren flauw gevallen tussen mijn bed en het toilet. Een beangstigende gedachte als je alleen woont.

Haar advies was te stoppen met het eten van suiker. Nooit gedacht dat dit wellicht de oplossing zou zijn. Nou simpel toch, dacht ik. Stop ik met suiker in de koffie en klaar. Het bleek niet zo simpel. Stoppen met suiker betekent feitelijk stoppen met koolhydraten, kort gezegd.

Wat een hel, of toch niet?

noodzaak van een gezond lijfHet was een hel, vergelijkbar met het stoppen met roken. Het bleek al snel dat ik, zoals velen met mij, een suikerverslaving had waar heel lastig vanaf te komen is. Maar het ging steeds beter en beter. Ik stopte met snoepen, suiker in de koffie en thee en (kunstmatig) gezoete frisdrank. Het begin was er.

Hoewel ik eerst nog wat sjagrijnig was, bleek al snel dat de migraine verdwenen was. Het is nu bijna vijf jaar geleden dat ik mijn laatste migraine-aanval heb gehad. Mijn huisarts geloofde niet dat dit door de suiker kwam. Maakt mij verder niet uit, ik geloof het wel.

Een ander fijn bijverschijnsel was dat ik veel meer energie had. Waar ik normaal ’s middags mijn bekende vier-uur-dipje had, kon ik nu door en door. Het leek wel of mijn lichaam het gebrek aan suiker omzette in speed. Ik was niet meer te stoppen.

Derde bijverschijnsel was dat ik ging afvallen. Wat een mooie bijkomstigheid! Waar ik jarenlang altijd aan het jojo-en was met mijn gewicht en allerlei crash-diëten volgde, vlogen de kilo’s er ineens af. Voor mij was er natuurlijk geen weg meer terug want dit gevoel wilde ik behouden.

Bewegen

noodzaak van een gezond lijfOmdat ik gezonder ging eten – inmiddels at ik ook nauwelijks meer brood en aardappels – kwam ik meer in contact met mensen die ook zo leven. Zo gaat dat immers als je ergens op focust, dan gaat daar jouw energie naartoe. Die mensen waren er altijd al maar ze vielen me nu pas op.

Op een bepaald moment verscheen er op Facebook een voor- en nafoto van iemand die dertig dagen getraind had bij een personal trainer in Abcoude. De metamorfose was enorm. Ik nam direct contact op met 3SIXTY5 en begon een paar dagen later. En geloof het of niet maar mijn business schoot daarna omhoog. Alles werkte, alles ging stromen en ik boekte succes na succes. Zowel op het gebied van mijn gezondheid, fitheid, voeding en business.

De jongens van 3SIXTY5 zetten nog even de puntjes op de i voor wat betreft mijn voeding, daagden mij tot twee keer toe uit om een 30-dagen challenge te doen (een soort detox) en ik begon met hardlopen. Ik. Begon. Met. Hardlopen. Ongekend. Er waren mensen die zich afvroegen of ik nog wel wist waar ik mee bezig was.

Een nieuwe levensstijl

noodzaak van een gezond lijfIn plaats van kilo’s kwijt te raken, te sporten om af te vallen en een dieet te volgen, veranderde ik mijn levensstijl. Ik volgende Eva haar levensmotto: in 80% van de gevallen eet ik gezond zonder suiker, E-nummers en zoveel mogelijk biologisch en in 20% van de gevallen doe ik niet moeilijk. Ik mag graag een wodka drinken en sinds ik in Noorwegen woon eet ik bij krab tradioneel wit brood met mayonaise!

Wordt het ooit makkelijk? Nee, het word nooit makkelijk. Tenminste niet in mijn geval. Ik heb nog altijd een suikerverslaving die direct de kop opsteekt zodra ik (te veel) suiker eet, ben nog steeds gek op chips, patatje oorlog en broodje hamburger. Soms heb ik echt suiker nodig, ga naar de supermarkt, koop een Mars of stuk chocola en prop het naar binnen.

Maar ik ken nu zo goed de symptomen en mijn energie wordt direct minder als ik suikers (snelle koolhydraten) eet. Nu, in de periode waarin hier de zon niet opkomt, is het extra lastig. Het niet krijgen van zonlicht, de kou en de vele sneeuwval maakt de zaak niet makkelijker. Maar ik blijf mezelf uitdagen op alle mogelijke manieren. Hardlopen lukt mij mentaal niet maar ik zwem nu steevast twee keer per week en trek dan baantjes gedurende anderhalf uur.

Ik geniet meer van het leven in het algemeen als ik mezelf beter voed en genoeg beweging krijg. Daardoor gaat het met mijn business ook beter. De noodzaak van een gezond lijf voor het hebben van een gezonde business is mij nu wel heel duidelijk.

Merk jij dat de noodzaak van een gezond lijf in relatie tot jouw business?