arrow_drop_up arrow_drop_down

Belangrijk! Nieuwe Kleine-OndernemersRegeling 2020: iets met btw

Belastingen: je wilt je er liever niet in verdiepen maar het is een onderdeel van ondernemen en dus heb je geen keuze. Wanneer jij een goede administrateur of boekhouder hebt, dan houdt hij jou op de hoogte van nieuwe regels. Maar de ervaring leert dat lang niet elke boekhouder dit doet. In dit geval vind ik het dat je het moet weten en daarom dit artikel. De belangrijkste nieuwe belastingregel voor 2020: de nieuwe Kleine-OndernemersRegeling.

KOR: Kleine-OndernemersRegeling

kleine-ondernemersregelingDe huidige KOR houdt in dat als je per kalenderjaar minder dan € 1.883 aan btw hebt betaald, je maar een gedeelte of helemaal geen btw hoeft te betalen. Dat lijkt natuurlijk fijn maar dat houdt ook in dat je geen hoge omzet hebt. Renée schreef hierover al eens een blog.

Deze regeling geldt alleen voor mensen met een eenmanszaak (in de volksmond ook wel ZZP-ers genoemd) of met een VOF (vennootschap onder firma, dat wil zeggen dat je met iemand anders een bedrijf hebt). Voor beide rechtsvormen geldt dat je zelf hoofdelijk aansprakelijk bent. De Belastingdienst noemt dat een natuurlijk persoon. Heb je dus een BV (rechtspersoon) dan is de Kleine-OndernemersRegeling niet van toepassing.

Uiteraard geldt de KOR ook alleen als je op dit moment btw rekent over jouw diensten en producten. Dat houdt in dat er een btw-percentage op jouw facturen staat en een btw-bedrag. Dit betekent ook dat btw-aangifte doet.

De belangrijkste nieuwe belastingregels voor 2020

Ga jij de komende drie jaar minder dan € 20.000 euro per jaar omzetten, dan kom je in aanmerking voor de nieuwe KOR. Deze gaat op 1 januari 2020 in. De nieuwe Kleine-OndernemersRegeling is een vrijstelling voor de btw.

Wat betekent dit in praktische zin?

  • Je zet geen btw-(percentage en bedrag) meer op jouw facturen. Er is dus geen onderscheid tussen exclusief en inclusief btw.
  • Omdat je geen btw ontvangt van jouw klanten, hoef je ook niets af te dragen aan de Belastingdienst.
  • Daar staat tegenover dat je ook geen btw meer terug kunt vragen van alle inkopen die je doet.
  • Je doet geen btw-aangifte meer.

Waar moet je op letten als je hiervan gebruik wilt maken?

  1. Je moet een schatting gaan maken van jouw jaaromzet. Deze mag niet hoger zijn dan € 20.000.
  2. Wanneer je hiervan gebruik wilt maken, doe je dat voor de komende 3 jaren! Zodra jouw omzet toch boven die grens van 20k komt dan moet je dat zo snel mogelijk aan de Belastingdienst melden. Je moet dan weer btw-facturen gaan sturen aan jouw klanten, gaat weer btw-aangifte doen en weer btw betalen. Je kunt dus niet tussentijds de regeling opschorten omdat je een grote investering wilt doen (waarvan je de btw terug kunt vragen als je uit de KOR stapt).
  3. Als je vanaf 1 januari 2020 mee wilt doen, moet je voor 20 november a.s. aangeven aan de Belastingdienst. Dat kan via een aanmeldformulier. Dit formulier moet je uitprinten, invullen en ondertekenen en per post (zonder postzegel) opsturen. Ja, het is ouderwets. Fijn dat je het formulier in ieder geval kunt downloaden; dat is al heel wat.
  4. Als je alleen maar vrijgestelde diensten verleent, geldt ook de nieuwe KOR niet voor jou. Als je in 2019 op verzoek bent vrijgesteld van administratieve verplichtingen, doe je automatisch mee met de nieuwe KOR. Wil je dat niet, geef dat dan op tijd (vóór 20 november) door.

De nieuwe Kleine-Ondernemersregeling, wat is wijsheid?

kleine-ondernemersregelingHet lijkt zo op het eerste gezicht een simpel verhaal. Als jij naar jouw omzet kijkt van vorig jaar (en/of het jaar daarvoor en daarvoor) en je komt bij lange na niet aan die € 20.000 per jaar, dan ga je waarschijnlijk in aanmerking komen voor de nieuwe KOR.

Zit je nu om-en-nabij de 20.000 euro omzet per jaar of ben je van plan om de komende drie jaren een of meerdere grote investeringen te doen dan is het wellicht te overwegen om niet met de nieuwe regeling mee te gaan. Je moet immers ook wat interne processen wijzigen. Denk aan factuur-templates of het wijzigen van btw-instellingen van jouw webwinkel.

De Belastingdienst is erg serieus met dit soort regels.

  • Je mag dus geen facturen sturen met btw-vermelding maar vervolgens geen btw-aangifte doen.
  • Deze regeling gaat in op 1 januari 2020 en geen minuut eerder. Nu al jouw factuur-templates aanpassen mag dus niet. Heb je een webwinkel, dan moet je op 1 januari vroeg uit de veren om de instellingen aan te passen want stel je voor dat iemand om 8 uur ’s morgens iets bestelt ….

Zit je nu al ver onder de omzetgrens dan is het waarschijnlijk wijsheid om van de nieuwe KOR gebruik te maken. Mocht je bedrijf de komende jaren groeien, dan kun je dit altijd weer terugdraaien. Bedenk dat veel btw betalen betekent dat je veel omzet draait. Dat is op zich een gunstige ontwikkeling. Wat nog niet wil zeggen dat je ook meer winst maakt, maar dat is weer een ander verhaal.

Mocht je met de nieuwe regeling mee willen doen, dan is het zeker aan te raden om een investering – die je wellicht voor volgend jaar gepland had – dit jaar nog te doen. Je kunt dan namelijk de btw hiervan nog aftrekken. Je hebt nog een paar weken.

Voor wie is de nieuwe KOR nou gunstig?

Wie goed leest, begrijpt dat alleen de Belastingdienst hier beter van wordt. Ze hoeven nu immers nooit meer (of in een aantal uitzonderlijke gevallen) btw terug te betalen. Eigenlijk alleen in die gevallen dat je in een jaar een eenmalige grote uitgave doet terwijl je toch een jaaromzet hebt hoger dan € 20.000. Denk aan inventaris voor je trimsalon, een bus voor je uitlaatdienst of een dure studie.

Het voordeel dat je eerst had als beginnende ondernemer, is er niet meer. Toen kon je rustig aan investeren en vond de Belastingdienst het helemaal niet zo erg als je niet direct omzet maakte; je kreeg gewoon al je btw terug. Die tijd is nu voorbij.

Mocht je vanaf 1 januari a.s. facturen krijgen zonder btw (van welk bedrijf ook), terwijl je eerder altijd facturen met btw-vermelding kreeg, dan weet je dus dat de jaaromzet van dat bedrijf niet meer is dan € 20.000. Ik denk dat veel ondernemers hier niet zo blij mee zullen zijn. We praten in Nederland immers niet graag over bedragen en cijfers. Die houden we liever voor onszelf. Het kan voor jou als koper wel een motivatie zijn om juist bij dat bedrijf te kopen. Je helpt ze daar enorm mee.

Wat je verder nog moet weten

nieuwe kleine-ondernemersregelingAls je iets verder kijkt, dan begrijp je dat de nieuwe Kleine-OndernemersRegeling nog veel meer gevolgen voor jou heeft. Jouw leveranciers blijven je namelijk inclusief btw factureren (tenzij zij ook mee gaan doen met de KOR 2020 maar reken daar even niet op). Dat houdt in dat je die btw dus ook niet meer terug kunt vragen.

Conclusie: jouw netto-omzet gaat dalen omdat jouw bruto-omzet gelijk blijft maar jouw kosten hoger worden!

Als jij ook factureert aan bedrijven, welk tarief ga jij dan berekenen? Je kunt het inclusief btw-bedrag hanteren maar dat betekent een tariefstijging van 21% omdat jouw klant de btw niet meer terug kan vorderen. Je kunt ook het exclusief btw-bedrag hanteren en dan betekent dat dat jouw tarieven naar beneden gaan. Voor particuliere klanten verandert er niets want die konden toch al nooit de btw terug krijgen.

Conclusie: je moet opnieuw jouw tarieven gaan berekenen als je aan ondernemers levert!

“Maar als ik alleen maar particuliere klanten heb, hoef ik dus geen facturen/bonnen meer te maken. Dat scheelt een hoop administratie.” Helaas, dat moet moet nog steeds. Je moet namelijk straks ook nog Inkomstenbelasting betalen en daarvoor moet jouw administratie op orde zijn (lees: opeenvolgende nummers van facturen/bonnen).

Conclusie: de nieuwe KOR maakt jouw administratie makkelijker, maar reken jezelf niet te rijk!

Duizelt het al voor je ogen? Al die cijfertjes, regeltjes en consequenties? Gelukkig is er hoop voor je. Schrijf je dan in op het gratis webinar van Renée Daniëls van de ZZP-school. Zij kan je helpen dit hele verhaal nog beter te begrijpen en heeft ook rekenvoorbeelden voor je die je zelf kunt gebruiken. Want ja, je moet gaan rekenen.

Of je nu meedoet of niet met de nieuwe Kleine-OndernemersRegeling je zult toch opnieuw naar je tarief moeten kijken. Heb je daar hulp bij nodig dan kun je contact opnemen en ga ik je helpen.

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.