Leef jouw ideale leven, hoe doe je dat?
17 november 2015

Leef jouw ideale leven, hoe doe je dat?

Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Is dat een vraag die jij jezelf weleens stelt en zo ja, wat is dan het antwoord. Het laatste jaar heb ik deze vraag aan verschillende mensen gesteld. Bijna niemand weet hoe zijn ideale leven eruit ziet, laat staan dat hij dat leven leeft en bijna iedereen is ervan overtuigd dat dit niet kan

Einde van de droom

Reden is dat wij in meer of mindere mate Calvinistisch opgevoed zijn: ingetogen gedrag tonen, niet te koop lopen met je successen, weinig waarde hechten aan geld of bezittingen en vooral een lijdzaam leven leiden. “Ja als we allemaal alleen maar zouden doen wat we leuk vinden …”. Ik hoor het mijn ouders en grootouders nog zeggen.

De zin werd nooit afgemaakt. Wellicht iets in de trant van “Dan wordt het wel een hele gezellige boel”. Nou heerlijk toch. Laten we er vooral een gezellige boel van maken. Onze ouders en grootouders werkten zich hun leven lang kapot voor een baas om daarna misschien te kunnen genieten van een pensioen. Misschien.

Mijn moeder overleed toen ze 49 jaar was. Mijn ouders hadden een huis laten bouwen in Oostenrijk zodat ze daar na het pensioen van mijn vader heen konden. Mijn vader ging vervroegd met pensioen, na het overlijden van mijn moeder. Het huis in Tirol werd verkocht. Einde van de droom.

Velen van ons hebben vast wel zo’n voorbeeld bij de hand van familieleden. Ook in ben erin gestonken. Ik koos voor een degelijke opleiding die mijn vader goedkeurde en had daarna een fatsoenlijke baan. Helemaal volgens de regels van mijn opvoeding. Was het leuk? Nou nee, niet echt maar hier een daar een uitschieter.

Jouw ideale leven

jouw ideale levenTwee jaar geleden pas ben ik echt mijzelf de vraag gaan stellen. Wat wil ik nu? WAT wil ik nu? Wat WIL ik nu? Wat wil IK nu? Wat wil ik NU? Stel jezelf maar eens deze vraag met elke keer de klemtoon op een ander woord. Ons brein werkt zo dat deze vragen automatisch beantwoord worden. Of je nu wilt of niet.

Ik ging het opschrijven en bleef schrijven. Pagina’s vol. Gelukkig had ik er hulp bij om vrij te leren denken. In blauwe luchten en zonder beperkingen van geld, tijd of andere excuses. Zoals kinderen doen. Vroeger wilde ik actrice worden. Mensen blij maken. Op een groot podium staan. Applaus in ontvangst nemen en bewonderd worden.

Nu doe ik wat ik altijd al wilde: mensen blij maken, op een podium staan (nog niet zo groot maar dat komt wel), applaus in ontvangst nemen en bewonderd worden. De vorm waarin ik dat doe is anders. Maar ach, wat maakt het uit.

En … hoe ziet jouw ideale leven eruit? Deel het met ons.