17 februari 2016

Je doet wat je leuk vindt

Misschien wel mijn meest favoriete wereldberoemde quote van Mahatma Ghandi: ‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken’. Nog altijd verbaas ik mij over Facebook berichten aan het einde van de week van mensen die niet kunnen wachten tot het weekend is of van die flauwe grappen over de maandag en hoeveel hekel ze daar niet aan hebben. Mijn gedachte is dan altijd: ga iets anders doen als je zo naar het weekend verlangt of zo baalt dat het maandag is.

Je doet wat je leuk vindt

als je doet wat je leuk vindtIk weet zeker dat er legio mensen zijn die dit lezen en denken: “Ja ja, daar istie weer”. Je kunt niet altijd doen wat je leuk vindt. Nee misschien niet op een uur- of weekbasis maar wel in grote lijnen. De belemmerende gedachte die heel veel mensen hierbij hebben is dat ze ervan overtuigd zijn dat ze geen geld kunnen verdienen met wat ze leuk vinden.

Kijk je weleens naar de reisprogramma’s van Floortje Dessing? Denk je dat zij doet wat ze leuk vindt of heb je het idee dat ze echt moet werken. Hoezo kun je geen geld verdienen met reizen, Mariëtte van Beek doet het al jaren. Toch wordt door velen gedacht dat reizen puur vakantie is en dat het dus geld kost.

Is koken een passie van je? Start een blog of maak video’s over verschillende soorten gerechten. Dat levert misschien in eerste instantie geen geld op maar dat kan wel op termijn. Ken je het verhaal van Mascha Feokistova? Zij had geen onderneming, geen businessmodel en was niet van plan geld te gaan verdienen met bloggen.

Werken kost energie

als je doet wat je leuk vindt Werken heeft een beetje een negatieve associatie. Het lijkt vaak wel het tegenovergestelde van leven. Als je in Google zoekt op ‘werken’ zie je als eerste allerlei omschrijvingen of beelden van harde, lichamelijke arbeid. Het kost energie.

Dat overkomt velen van ons. Veel hondernemers denken dat werken voornamelijk bestaat uit lichamelijke arbeid: les geven, honden uitlaten, gedragstesten afnemen, klanten helpen in de winkel.

Als je niet oppast en dat te lang blijft doen, gaat het vervelen en verdacht veel op werken lijken. Bovendien hou je dan geen tijd over om bezig te zijn met de groei van jouw honderneming. Het uitwerken van plannen en strategieën om zo tot jouw droombedrijf te komen, zorgt ervoor dat je uiteindeiljk minder hoeft te werken. Het levert zelfs energie op.

Zo bouw jij jouw droombedrijf

Voordat je kunt stoppen met werken omdat je doet wat je leuk vind moet je natuurlijk eerst goed weten wat je leuk vindt. Ik schreef daar al eerder een blog over waarin ik je uitdaag om jouw ideale dag op te schrijven. Dat is alvast een stap in de goede richting.

als je doet wat je leuk vindtZo had Hylke Walter in 2013 een grote droom en dat was zo veel mogelijk les geven. Toen ze een jaar later meer dan negentig uur in de week in haar hondenschool werkte, begreep ze dat dit toch niet haar grote droom was. Nu is haar droom veranderd: ze geeft minder uren les en helpt toch meer mensen. Niet alleen in haar hondenschool maar ze kan nu zelfs cheques uitdelen aan goede doelen.

Doe soms eens een paar stappen terug en kijk van een afstand naar jouw bedrijf. Ben jij letterlijk aan het werken in jouw bedrijf of ben je bezig met het bouwen aan iets moois waar je doet wat je leuk vindt zodat je niet hoeft te werken?