arrow_drop_up arrow_drop_down

Intuïtief ondernemen

Go with the flow. Die uitdrukking heb je vast vaker gehoord. De ‘flow’ is dan een energie die goed voelt. Met die energie meegaan betekent ook dat je controle los laat. Niet te veel vastzitten aan wat er nu in je planning staat en wat je nu dus MOET doen van jezelf. Als je dat kan en durft, ben je bezig jouw intuïtie in te zetten. Ik wil mijn intuïtie ook beter leren gebruiken en ben bezig met een zoektocht naar intuïtief ondernemen.

Wat is intuïtie

‘Intuïtie is innerlijk weten. Een soort weten vanuit je hart, dat voorbij gaat aan rationele overwegingen. Dit weten kan zonder tussenkomst van jezelf tot stand komen, dan is het er opeens zonder verklaring. De kunst is te luisteren naar die eerste impuls en daar iets mee te doen. Vaak wordt deze eerste impuls door rationele gedachten vervormt en/of afgewezen.’ [bron]

intuïtief ondernemenSommige mensen noemen intuïtie ‘onderbuikgevoel‘. Je praat met iemand en je weet meteen of hij of zij te vertrouwen is. Je voelt je op een bepaalde plek direct prettig of juist niet. Toch zijn deze signalen vaak gekleurd door ervaringen uit het verleden of een sterk gevoel van angst of pijn die een bepaalde oorzaak hebben.

Volgens velen is intuïtie meer dan dat. Het is meer dan een spontaan gevoel dat in je opkomt. Het daadwerkelijk leren luisteren naar jezelf en voorbijgaan aan beperkende overtuigingen. Intuïtie is iets waar je naar kunt leren te luisteren. Dat op zich klinkt als een tegenstrijdigheid omdat intuïtie juist niet betekent dat je erover na gaat denken. En denken heb je nodig om te leren.

Intuïtief ondernemen

Je intuïtie gebruiken in het ondernemen is een hele sterke manier om meer gevoel te krijgen voor jouw markt en jouw klanten. Waarschijnlijk gebruik jij jouw intuïtie privé al bewust of onbewust. Als het gaat om ondernemen dan gaan we ineens heel erg ons hoofd gebruiken als het gaat om financiën, marketing en verkoop. Hoe zetten we onszelf in de markt? Wat zijn de marketingtrucjes? Hoe stel je een budget op?

intuïtief ondernemenAls je er op die manier naar kijkt, dan lijkt het alsof intuïtief ondernemen niet bestaat of in ieder geval ver weg is. Toch gebruiken al heel wat hondernemers manieren om bij hun intuïtie te komen zoals visualisaties (het maken van een vision board bijvoorbeeld). Tijdens een workshop ‘Leef je droom’ die ik een aantal jaren geleden gaf, zat de opdracht om jouw perfecte dag op te schrijven. Daarna je ogen te sluiten en deze helemaal voor je te zien.

Tijdens mijn workshop ‘Word ook een succesvolle hondernemer‘ geef ik altijd de opdracht om een doel te stellen over een jaar. Velen kunnen melden dat ze binnen het jaar hun doel al bereikt hebben. Natuurlijk moet je daarvoor actie ondernemen. Toch zul je merken dat je jouw intuïtie gaat gebruiken in het nemen van beslissingen die jou dichterbij je doel brengen. Er komen ook ineens ‘toevallig’ zaken op je pad die jou daarbij gaan helpen.

Ja maar hoe dan?

Hoe kun je nu intuïtief gaan ondernemen? Dat ben ik nu aan het uitzoeken. Ik wilde jullie in deze fase vast meenemen naar mijn zoektocht daar naar. Ondernemen betekent immers innoveren. Met een steeds groter wordende markt van (business) coaches die allemaal dezelfde boodschap hebben en dezelfde advertenties op Facebook zoek ik naar nieuwe en betere manieren van ondernemen voor mezelf. Hiermee kan ik dan ook jullie, de hondernemers, helpen meer vanuit je gevoel te gaan ondernemen.

Niet alleen met meer gevoel maar (daardoor) ook onderscheidender. Het is nog altijd mijn missie om de hondenbranche in Nederland en België professioneler te maken en dat betekent ook dat je telkens op zoek gaat naar manieren die beter bij jou en de markt passen. Ik ben ervan overtuigd dat de markt toe is aan intuïtieve hondernemers. Dit zijn de hondernemers die letterlijk met hart en ziel ondernemen zonder daarbij het zakelijke doel uit het oog te verliezen.

Als ik zo ver ben, ga ik hier vast en zeker een presentatie of workshop over geven. Tot die tijd: luister naar je hart want dat klopt altijd!

[uitleg uitgelichte afbeelding: intuïtie zit in je onderbewustzijn, wat net als een ijsberg onder water ligt en daarom lastiger te benaderen is. Het is direct ook het grootste deel van onze zijn.]

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.