arrow_drop_up arrow_drop_down

Sinds kort heb ik een abonnement op MindValley: ‘Mindvalley Is Creating A Global School That Delivers Transformational Education For All Ages. Powered By Community. Fueled By Fun.’ Dat is hun uitleg over deze community. Ik vind het geweldig. Deze manier van leren bevalt mij enorm. Het is een online omgeving waarin je geïnspireerd en geprikkeld wordt om buiten de bekende hokjes te kijken. Persoonlijk ontwikkeling is wat ik het liefste doe. Daar ben ik dan ook dagelijks het meeste mee bezig. In dit blog wil ik een nieuw inzicht met jullie delen. Het gaat om inspiratie versus intentie.

Inleiding

inspiratie versus intentieVandaag werd ik getrakteerd op een masterclass van Joe Vitale, genaamd ‘How to do the impossible’. Ik kende zijn naam en wist ongeveer wat hij deed en waar hij voor stond maar ik was positief verrast over wat hij allemaal doet: hij is schrijver, acteur, auteur en ondernemer. Alles wat hij doet, doet hij vanuit een spirituele grondslag. Hij mediteert dagelijks, is dankbaar voor alles wat hij heeft en een groot aanhanger van de ‘Hoʻoponopono‘ leer.

Maar wat mij vooral vandaag raakte was zijn overtuiging ‘inspiratie voor intentie’. Wat hij hiermee bedoelt is dat je eerst luistert naar jouw inspiratie. Waar word je door geraakt? Wat inspireert jou te doen? Pas daarna komt de intentie, de actie. Veel mensen leven het omgekeerde: ze hebben de intentie om iets te bereiken en gaan dan zoeken naar wat ze willen bereiken, de volgende fase in hun leven.

Vitale zegt dat er een betere manier is om te bereiken wat je wilt en dat is jezelf open te stellen voor inspiratie. Niet dat intenties niet belangrijk zijn want dat zijn ze wel. Ze zorgen ervoor dat we nadenken over wat we doen. Als we dat niet zouden doen, dan vallen we terug in een overlevingsmodus, wat niets te maken heeft met leven.

Inspiratie versus intentie

Wat is het verschil? Intenties komen vanuit het hoofd; ook wel het ego genoemd. Ze zijn meestal gebaseerd op ons verleden, op iets wat we ooit gedaan hebben of juist niet. Intenties komen dus van wat je al weet. Inspiraties komen vanuit een breder perspectief. Misschien herken je het wel als je in de natuur loopt (met je hond), dan komen ze soms los. Inspiratie komt niet vanuit wat je al kent en gaat ver voorbij jouw overtuiging of je het wel kan bereiken. De intentie is de auto, de inspiratie is de brandstof.

Je start met jouw inspiratie en van daaruit komt jouw intentie. De meeste mensen hebben een doel (intentie) en wachten dan tot ze inspiratie krijgen. Zo heb ik jaren keihard gewerkt aan zaken die mij totaal niet inspireerden maar die ik MOEST doen van mezelf om mezelf uit te dagen. Dat kost niet alleen veel energie maar je wordt er ook nog eens echt goed ziek van.

Na deze masterclass (die uiteraard veel uitgebreider is dan dit stuk) moest ik direct denken aan de quote

If you know the why, the how is easy

Feitelijk komt het hier op neer maar dan anders uitgelegd. Hoe vaak heb jij jezelf niet afgevraagd hoe je iets kunt bereiken? Hoe krijg ik meer klanten? Hoe kan ik meer geld verdienen? Dat is het hoofd dat praat. Die zoekt naar technieken en methodes. Zeker belangrijk en nuttig. Maar de achterliggende vraag is waarom wil je dat weten. Jouw ‘why’. Het hoofd antwoord dan direct: “Ik moet toch geld verdienen”. Maar wat zegt jouw hart?

[uitgelichte foto: het team van MindValley met links initiatiefnemer Vishen Lakhiani]
Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.