Hondernemen in de Verenigde Staten
23 oktober 2015

Hondernemen in de Verenigde Staten

Het is mei 2012 en ik zit met Johan van Oldenbarneveld in Amersfoort aan de koffie en praat over hondernemen. Hoewel zijn naam anders zou vermoeden, is hij een Amerikaan en succesvol hondernemer met zijn wortels in Nederland.

Canine Trade Group

JohnVanOlden en ikHij kwam met een interessante vraag over de relatie tussen het groeiend aantal gedragstherapeuten / hondentrainers en de groei van probleemgedrag. Het gesprek kreeg al gauw een andere wending namelijk zijn succesvolle bedrijf. Bij dit soort mensen zit ik altijd graag aan tafel en maak er met liefde mijn agenda voor leeg.

Johan, die zich in de Verenigde Staten John Van Olden noemt, is oprichter en eigenaar van de en houdt zich bezig met het opleiden van hondentrainers. Hij is lid van de IACP (International Association of Canine Professionals) en werkt zijn gehele leven al met honden.

Wat zijn opleiding bijzonder maakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de opleidingen die wij hier in Nederland kennen, is dat hij ondernemers opleidt. Zijn opleiding is natuurlijk gericht op de theorie en praktijk ten aanzien van het trainen van honden maar vooral ook om mensen op te leiden er echt een business van te maken.

Verenigde Staten versus Nederland

hondernemen in VSIn mijn optiek is dat een kans die wij hier glansrijk laten liggen. En dat komt omdat wij geen ondernemersland zijn. Veel mensen zien het werken met honden als een hobby voor “erbij”. Je hebt een fatsoenlijke baan en doet het hondentrainen voor de lol. Uitzonderingen daargelaten.

Sterker nog, tijdens de diverse opleidingen die ik gevolgd heb werd er toch min of meer al wel gewaarschuwd dat je er nooit een behoorlijk inkomen uit kunt halen. Stimulans om te ondernemen wordt niet echt gegeven.

En dat geldt overigens niet alleen voor opleidingen in de hondenwereld. Datzelfde verbaasde mij hooglijk in mijn opleiding aan de Fotovakschool: je leert alles over fotograferen maar niets over ondernemen terwijl je de opleiding afrondt als Vakfotograaf om daar je geld mee te verdienen.

Franchising en hondernemen

Naar mate het gesprek vordert, ga ik steeds meer glunderen. Ik zie enorm veel potentie in zijn aanpak en bovendien een markt hiervoor in Nederland. Dat zal echt een verschil gaan maken tussen de hobbyisten en professionals.

Ondanks mijn enthousiasme hou ik een en ander onder de pet. Hij vraagt op een gegeven moment waarom ik dat niet ga opzetten in Nederland: instructeursopleiding in combinatie met ondernemerschap.

Ja, ik zou dat heel graag opzetten maar waar moet ik beginnen in een land waar met name de (conventionele) instructeursopleidingen zo ingeburgerd zijn. Ik vraag hem of ik zijn methode kan franchisen maar dat wil hij niet. Hij moedigt mij aan dit zelf te gaan doen. Ik durf niet.

Hoe is het nu?

Na ons gesprek heb ik nog meerdere malen hierover nagedacht. Ik ben begonnen met een plan maar de berg was gewoon te hoog voor mij. Tot een jaar geleden heb ik er nog serieus over gesproken met belanghebbenden in de wereld van de instructie. Ook zij zien vooral veel beren.

Inmiddels ben ik een andere weg ingeslagen en heb mijn missie gevonden. Maar soms, heel soms, knaagt het nog weleens en zie ik het grote geheel voor me. Ik ga er niet meer aan beginnen maar moedig anderen aan hier zeker over na te denken. Nog altijd geloof ik dat er een grote markt voor is en ik wil daar graag aan meewerken, zodra het gedetailleerde plan er ligt …