Je ergeren aan iemand, waarom doe je dat?
arrow_drop_up arrow_drop_down
21 juni 2016 

Je ergeren aan iemand, waarom doe je dat?

We hebben er allemaal last van: mensen waar jij je aan ergert. Ze irriteren jou. Meestal is het bepaald gedrag maar dat kan ook ontaarden in een reeks van gedragingen waarbij een algehele afkeer voor die persoon ontstaat. Vraag jij je weleens af hoe komt dat, wat doet deze persoon waardoor jij geïrriteerd raakt? Het antwoord zal je verbazen en ligt dichterbij jezelf dan je vermoedt. Je ergeren aan iemand, waarom doe je dat?

Jouw negatieve kant

ergeren aan iemand We hebben allemaal gedragingen of eigenschappen die een allergische reactie oproepen bij andere mensen. Dit is het tegenovergestelde van jouw kwaliteit: de keerzijde van de medaille. Of zoals Johan Cruijff zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel“. Noem het jouw zwakke kant.

Die zwakte komt ergens vandaan en is het negatief tegenovergestelde van jouw sterkte, jouw kwaliteit. Zo kan iemand die een geregeld en geordend leven leidt, bij een flexibel persoon overkomen als star en onbuigzaam. Dat terwijl een geordend persoon zichzelf ziet als opgeruimd, wat positief is; een kwaliteit.

Omgekeerd geldt het natuurlijk ook. Jij met jouw flexibele kwaliteit kan door een opgeruimd type het label ‘draait met alle winden mee‘ of zelfs ‘roekeloos’ worden beschouwd en dat is dan weer de allergie, de negatieve kant van de kwaliteit.

Waarom ergeren aan iemand?

ergeren aan iemand Het feit dat jij je aan een bepaalde eigenschap van iemand ergert heeft dus te maken met een vorm van jaloezie: deze persoon heeft iets te veel van wat jij graag zou willen hebben. Kijk nog even naar het vorige voorbeeld.

Jij bent allergisch voor mensen die in jouw ogen star zijn. Dat betekent dat jij het tegenovergestelde bent en misschien stiekem wel zou willen dat je soms iets meer zou doen wat jij wilt – in plaats van wat een ander wil – of beter grenzen stelt. Dat is de afgezwakte vorm van de allergie (iets tussen flexibel en star in).

Omgekeerd werkt dus ook. Iemand die zichzelf geordend, opgeruimd of beheerst noemt (er zijn meerdere eigenschappen voor te bedenken) is misschien wel een beetje jaloers op het feit dat jij je makkelijk aanpast aan een situatie en meer los kunt laten. Ook hier is weer sprake van de afgezwakte vorm van de allergie.

Zou het daarom zo zijn dat bankhangers in mijn allergie zitten omdat ik stiekem wel wat meer zou kunnen willen ontspannen? 

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.