Drie aannames die in de weg staan
27 februari 2018

Drie aannames die in de weg staan

Wij zijn allemaal geconditioneerd op diverse manieren. Conditionering heeft onder andere te maken met onze ervaringen. Zo ontmoette ik een paar jaar terug een Finse man die – door negatieve ervaringen met vrouwen – zichzelf heeft wijsgemaakt dat liefde niet bestaat: een aanname die ervoor zorgt dat hij altijd alleen zal blijven of genoegen neemt met een relatie zonder liefde. Doodzonde. Aannames gaan je in de weg staan en zorgen voor tunnelvisie

1. “Ik weet niet wat ik wil”

Gisteren had ik een interessant coachingsgesprek met een jonge ondernemer die ik al enkele jaren ken. Ook hij had diverse aannames die hem beletten te groeien. Hieronder een overzicht van drie aannames die in de weg staan en waar je snel afscheid van moet nemen.

Daar begon ons gesprek gisteren mee. Mijn reactie daarop is dan steevast: “Natuurlijk weet je wel wat je wilt”. Als jij jezelf toestaat te dromen kom je vrij snel tot wat je wilt. Als je daarbij het gegeven ‘geld verdienen’  los laat, kom je nog sneller tot de kern.

Wat zou ik doen als geld geen rol speelde?
Zou ik dit werk ook doen als ik er niet voor betaald zou krijgen?
Wil ik dit werk blijven doen tot mijn vijfenzestigste of tot mijn dood?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je naar de volgende stap en dat is een verdienmodel bedenken zodat je met jouw passie ook geld kunt verdienen. Hoe kun je bijvoorbeeld geld verdienen door het maken van een wereldreis?

2. “Daar valt geen droog brood mee te verdienen”

aannamesToen ik enkele jaren geleden op de Fotovakschool zat (ja, ja, ik ben professioneel fotograaf) wilde ik graag popfotografie gaan doen. Direct werd mij door diverse ‘experts’ duidelijk gemaakt dat ik hier geen geld mee kon verdienen. Een paar jaar daarvoor had ik overigens hetzelfde gehoord tijdens de eerste les van mijn opleiding tot Hondengedragstherapeut.

Allemaal aannames die gebaseerd zijn op een handjevol mensen die het niet gelukt is. Er zijn fotografen die (goed) geld verdienen met popfotografie en zo ook zijn er gedragstherapeuten die meer dan een boterham met kaas kunnen eten. Het is wellicht niet makkelijk maar het is niet onmogelijk. Ik heb mij er door laten afschrikken, nu weet ik beter.

Hoe mooi is het als je tegen jezelf zegt dat dit jouw passie is en dat je altijd een weg gaat vinden om er geld mee te verdienen. Inmiddels heb ik honderden hondernemers voorbij zien komen die hun belemmerende gedachten hebben laten varen waar aannames in de weg staan.

3. “Ik moet eerst die opleiding doen”

Nee hoor, je hoeft helemaal niet eerst die opleiding te doen. Mijn eerste gedragstherapieklant behandelde ik nog voordat ik de opleiding had afgerond. Het was geen simpele klus en ik herinner me het nog heel goed: een Weimaraner met agressie naar bezoek waarvan de eigenaren het advies hadden gekregen (en ook had opgevolgd) om de hond een stroomband om te doen zodat hij telkens gecorrigeerd werd als bezoek binnen kwam. Een briljante oplossing natuurlijk (….) geadviseerd door een ‘professionele gedragstherapeut’.

aannamesIn het merendeel van de gevallen weet jij altijd meer dan jouw klant ook al heb je de specifieke opleiding (nog) niet afgerond. Het hebben van een opleiding zegt niets over de kwaliteit van jouw werk, hoe je met klanten omgaat, hoe je een business kunt runnen of de service die jij levert. Toen ik mijn Schoevers-diploma op zak had en ging werken als secretaresse, kwam ik erachter dat ik niets wist

Een opleiding vormt in bepaalde gevallen zelfs een belemmering voor wat je wilt gaan doen. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat opleidingen vaak ver achterlopen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Denk aan verouderd cursusmateriaal zoals nog steeds voorkomt binnen de gedragstherapie maar ook hedendaagse marketingopleidingen die slechts beperkt (of helemaal niet) instrueren over online marketing en het gebruik van social media.

Gooi jouw aannames over boord, zet jouw oogkleppen af en verover de wereld