Doen wat je leuk vindt
11 januari 2016

Doen wat je leuk vindt

Doen wat je leuk vindt is de enige manier om succesvol te zijn als (h)ondernemer. Vijftien jaar geleden startte ik een hondenuitlaatservice. Waarom? Omdat ik zelf honden had die uitgelaten moesten worden en het leek mij een goed idee om dan ook maar meteen andere honden mee te nemen zodat ik er ook nog geld mee kon verdienen. Al gauw bleek dat honden uitlaten niet mijn passie was en dus kon ik er geen geld mee verdienen.

Je kan niet alleen maar doen wat je leuk vindt

Als je enigszins eenzelfde opvoeding hebt gehad als ik dan ken je vast wel de uitspraak “Je kan niet alleen maar doen wat je leuk vindt”. Je gaat naar school om een degelijke opleiding te volgen waarna je een keurige baan krijgt die nodig is om geld te verdienen zodat je een fijn gezin kunt stichten en in een goede buurt kunt wonen. Toch?

doen wat je leuk vindtDus werd ik – na afkeuring van de Toneelacademie in Maastricht en schorsing van de School voor Journalistiek in Tilburg – door mijn vader naar Instituut Schoevers gestuurd. Voor een degelijke opleiding. Met twee vingers in de neus werd ik directiesecretaresse, kreeg een keurige baan bij Organon in Oss zodat ik geld kon verdienen om een fijn gezin te stichten (wat ik niet wilde) en in een goede buurt te wonen. Ik verhuisde naar Utrecht en had de tijd van mijn leven …

Vervolgens versleet ik baantje na baantje. Veel te bijdehand voor een secretaresse, veel te weinig focus (wat later ADHD bleek te zijn) en de verveling sloeg al snel toe. “Monique, je kan niet alleen maar doen wat je leuk vindt”. zei mij vader. Ik geloofde hem. Toen nog wel. Dus was ik ongelukkig en ging van het ene bedrijf naar het andere. Gelukkiger werd ik niet.

O ja, dat gezin kwam er ook nooit en de meest saaie tijd van mijn leven woonde ik in een goede buurt in Zoetermeer. Ook daar ging ik dood. Toen kwam mijn eerste hond en mijn leven werd daarna nooit meer hetzelfde.

Van hondenbaan naar hondernemer

doen wat je leuk vindtNa vijf maanden kwam de tweede hond en dus ging ik dagelijks met twee honden wandelen. Eindelijk, doen wat je leuk vindt. Dit was wat ik ECHT leuk vond, met mijn honden wandelen en dus kwam Yalla, hondenuitlaatservice. Mijn bedrijf groeide snel en voor ik het wist liep ik dagelijks in de Bosjes van Poot in Den Haag.

Niet alle honden bleken zo leuk te zijn als die van mij. Ze liepen weg, vochten met elkaar, sprongen tegen mensen op en luisterden niet. Vond ik dit leuk om te doen? Nee niet echt, denk ik nu achteraf maar toen stond ik daar helemaal niet bij stil. Drie jaar later verkocht ik de hele handel want ik was er klaar mee.

Inmiddels had ik in sneltreinvaart mijn opleiding tot Kynologisch Instructeur afgerond – dus kwam er een hondenschool – en mocht ik Probleemgedrag bij honden oplossen wat ik met veel enthousiasme deed (ik loste ook graag problemen op die er niet waren in de ogen van hondeneigenaren …). Dat was het. Nu wist ik het. Doen wat je leuk vindt en daar dan bakken geld mee verdienen. Binnen de kortste keren werkte ik tachtig uur per week en verdiende een schijntje.

Ik werd veertig en toen kwam de dag dat mijn leven opnieuw veranderde: ik stond voor de zoveelste keer op een parkeerplaats les te geven in de stromende regen voor één persoon. Dat was de laatste druppel. Ik besloot voor de zoveelste keer dat ik geld ging verdienen met wat ik leuk vindt. Echt leuk vindt. Dat was het moment dat ik niet alleen mijn relatie beëindigde maar ook vaarwel zei tegen het leven wat ik leidde. Die beslissing was er ook eentje die een mentale ommekeer teweeg bracht; voor het eerst zag ik mijzelf als een ondernemer.

De echte ondernemer

Mijn ondernemersbloed ging stromen. Ik zag ineens het licht. Niet zo maar uit mezelf maar vooral omdat ik mezelf ging bekwamen op het gebied van ondernemen, mindset en persoonlijke ontwikkeling. Dus in plaats van mij bij te scholen in de gedragstherapie of workshops te volgen van allerlei celebrities op het gebied van training, ging ik in andere zaken investeren.

doen wat je leuk vindtMijn vader schudde het hoofd want die zag dat er van zijn dochter niets terecht kwam. Geen keurige baan, geen gezin en geen goede buurt. Inmiddels woonde ik illegaal op een recreatiepark in een veredelde stacaravan, kon mezelf nauwelijks onderhouden en had geen enkele behoefte aan een relatie. Maar ik was nog nooit zo gelukkig geweest. Waarom? Omdat ik deed wat ik leuk vond.

Inmiddels is mijn vader er niet meer en die zou zich wellicht omdraaien in zijn graf (als hij dat had) wetende dat ik in een poolgebied woon en een groot gedeelte van mijn inkomen via internet verdien. Ofschoon, het feit dat ik een fijne man heb gevonden zou hem wel weer gelukkig prijzen. “Dan zorgt er in ieder geval iemand voor je”. Eigenlijk best jammer dat ik niet meer kan zeggen: “Nee pa, ik ben het bewijs dat je kan doen wat je leuk vindt en er ook nog goed voor betaald krijgt”.

Durf jij echt naar jezelf te kijken en de vraag te stellen: “Doe ik echt wat ik leuk vindt?” Weet je het antwoord hierop niet, stel jezelf dan de volgende vraag: “Zou ik dit ook doen als ik er niet voor betaald kreeg?”