De vier principes van succesvol zijn
4 november 2015

De vier principes van succesvol zijn

Heb je ooit besloten dat je iets wilde veranderen aan jouw gedrag maar om de een of andere reden lukte het niet? Hoe komt dat? Is het omdat je niet weet hoe of zijn er omstandigheden die jou ervan weerhouden om iets te veranderen? Bijvoorbeeld omdat jij jezelf het verhaal vertelt het onmogelijk is om te bereiken wat jij wilt?

Wie hou je nou voor de gek?

Hoe de noot te krakenTerwijl wij legio redenen kunnen bedenken waarom het niet lukt iets te veranderen ondanks dat wij het zeggen, wordt het stemmetje in ons hoofd (“wie hou je nou voor de gek“) steeds harder.

Wist je dat 80% van succes te maken heeft met jouw gedachten en gevoelens erover en maar 20% met techniek? Als je dus niet weet hoe je jouw gedrag moet veranderen, laat je je coachen door iemand die het wel weet. En zelfs dan nog zijn er mensen die het niet voor elkaar krijgen om de noot te kraken. Met een beetje pech krijgt dan de coach (de techniek) de schuld.

De reden waarom het niet lukt, heeft echter niets met techniek te maken maar alles met jouw mindset. Jouw mindset (gedachten en gevoelens) zijn niet in lijn met jouw doel.

De Vier principes

Als je iets wilt veranderen aan jouw gedrag, dan zijn er de vier principes die ervoor zorgen dat jij voor elkaar krijgt wat je voor elkaar wilt krijgen. En niet alleen tijdelijk maar blijvend.

1. Zorg ervoor dat je doel onvermijdelijk is

Iedereen die weleens een dieet heeft gevolgd weet dat het resultaat vaak niet blijvend is. Het is niet vol te houden, waardoor je snel weer terugvalt in oude gewoontes. De enige reden hiervoor is dat je wilt afvallen maar het moet niet.

Je hebt vast wel een lijstje met “willens”:

• Ik wil meer verdienen.
  • Ik wil gezonder eten.
  • Ik wil in een mooier huis wonen.
  • Ik wil een hond die netjes aan de lijn loopt.

vier principesAl deze “willens” zorgen nooit voor blijvende verandering. Je eindigt meestal met een eindeloze lijst van “willens” en blijft verder dromen. Vertaal je “willen” in “moeten” en je complete leven verandert.

Kijk naar mensen die altijd roepen dat ze geen geld hebben. Behalve als hun hond ziek wordt, dan ineens kunnen ze wel aan geld komen. Ze zorgen ervoor dat het lukt. Het is een MUST geworden. Als je naar mensen kijkt die een beter leven dan dat van jou lijken te hebben komt dat omdat hun levensstandaard hoger is dan dat van jou en dat heeft niets met geld te maken.

Als je iemand ziet die elke dag hardloopt, komt dat niet omdat hij meer tijd heeft dan jij, maar omdat een fit lijf voor deze persoon een MUST is geworden. Deze persoon heeft dat besluut genomen en doet dus ‘whatever it takes‘.

Als jij vindt dat je absoluut iets MOET bereiken, dan vind je altijd de weg daar naartoe.

2. Weg met belemmerende gedachten

Zelfs als jouw doel kristalhelder is en het is een absolute MUST voor je, is dat genoeg om succes te hebben? Vaak wel maar niet altijd. Als je op het laatste moment toch niet doorzet, is dat een mechanisme wat we zelf-sabotage noemen en heeft maar één reden: je hebt ergens een belemmerende gedachte. Deze komen naar boven in situaties van angst en twijfel.

Je hebt besloten dat het een absolute MUST is om een examen te halen en op het laatste moment voel je een griepje opkomen. Ja, dan kun je natuurlijk geen examen want dan ga je geheid zakken. In werkelijkheid is dit faalangst. Een groot intern conflict dus. Zolang je niet afrekent met deze zelf-sabotagetechnieken, ga je nooit jouw doel bereiken.

Voor mij is dit het eerste wat ik ga achterhalen als mensen mij vragen voor een coachingsgesprek: waarom ben je nog niet waar je wilt zijn? Als alles in balans is – jouw doel, jouw verlangen het doel te bereiken en je hebt geen stem in je hoofd die dat tegenhoudt – dan ga je altijd dat doel bereiken.

Hoezo kunnen Bloedhonden niet gehoorzamen?

3. Gebruik technieken die werken

Als iemand succesvol is in iets, is dat geen geluk of toeval. Deze persoon gebruikt een aantal technieken die werken. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden.

Kopieer de techniek van iemand anders en kies hiervoor de beste die er is. Iemand met een techniek die bewezen succesvol is. Dit zorgt ervoor dat je niet hoeft te ploeteren om jouw doel te bereiken of zo hard moet werken dat je uiteindelijk opgeeft.

Het scheelt je dagen, soms weken of maanden om jouw doel te bereiken.

4. Versterk je gevoelens

de vier principesHet is onvermijdelijk dat je tegenslagen krijgt in je leven. Dat kan een ziekte zijn, ontslag, een echtscheiding of de dood van een geliefde. Maar dit is het kritische moment waarbij je, als je het direct aanpakt, enorm veel kracht ontwikkelt om er sterker uit te komen.

Een mooi voorbeeld hiervan heb ik zelf mogen ervaren. In mei 2012 was ik in Londen voor een vierdaags seminar van Anthony Robbins, Unleash The Power Within. Aan het einde van de eerste dag liep ik voor het eerst van mijn leven met blote voeten over gloeiende kolen zonder maar iets van pijn te voelen.

Hoe kan dat? Ik heb gezorgd voor een verandering in mijn lichaam en geest gebruikmakend van de vier principes. Later sprak ik een priester die beweerde dat hier de hand van God had meegespeeld. Ik ben overtuigd van mijn eigen kracht hoewel het een interessante discussie is …

Als ik mijzelf hiertoe kan zetten, wat kan ik dan nog meer bereiken in mijn leven?