arrow_drop_up arrow_drop_down

Zeg jij regelmatig “ja” om het andere mensen naar de zin te maken? Bang om hen teleur te stellen of afgewezen te worden? Het is een mooie eigenschap dat je graag mensen helpt. Maar er is ook een valkuil die uiteindelijk schadelijk voor je wordt. Leer de kracht van nee.

Druk

Als je iemand vraagt hoe het met hem gaat, krijg in 95% van de gevallen te horen: “Druk”. Of “Gekkenhuis” of “Goed maar razend druk”. Woorden van gelijke strekking. Druk is synoniem geworden van succesvol zijn. Het impliceert dat we belangrijk zijn en alles onder controle hebben. Maar als je te druk bent betekent dat feitelijk dat je niet vaak genoeg “nee” zegt.

Velen zijn bang om “nee” te zeggen. Angst voor afwijzing, bang dat de ander boos wordt. Zoals veel gedrag, is ook het people-pleasen geconditioneerd en vindt zijn oorsprong in onze vroege jeugd. We zijn opgevoed om goed te doen. “Fijn dat je mamma zo helpt” of we hebben onszelf geleerd dat we aandacht krijgen als we het anderen naar de zin maken.

Je denkt misschien: “Wat is er mis mee om “ja” te zeggen om iemand gelukkig te maken?”. Niets, maar onthoud dat als je dit te vaak doet anderen daar misbruik van kunnen maken. Dat kan dus zo ver gaan dat jouw ja betekent dat je iets gaat doen wat je niet leuk vindt, eigenlijk dat de vraagsteller kwalijk neemt en uiteindelijk zelf heel verdrietig wordt.

De kracht van nee

de kracht van neeJames Altucher is de auteur van het boek The Power Of No. Hij stelt dat het noodzakelijk is om meer “nee” te zeggen om (weer) grip te krijgen op wat je zelf wilt en meer tijd over te houden. Begin met kleine dingen. Dus als iemand vraagt of je iets wilt drinken, zeg eens “nee”. Leer ook het verschil te voelen tussen “ja” en “nee”. Letterlijk, in je lijf.

Als het iets gecompliceerder wordt, bijvoorbeeld als het gaat om iets wat je echt niet leuk vindt of waarvan je niet weet of je het kan (fysiek), geef jezelf meer tijd. Als de persoon het recht in je gezicht vraagt, zeg dat je er op terug komt omdat je er even over na moet denken. Of vraag of hij de vraag per e-mail of Whatsapp wil stellen. Het is heel normaal dat je zegt even je agenda te moeten checken. Ook al is dat niet nodig, het geeft jou de tijd om het intern bij jezelf te checken. Je kunt dan ook nadenken over de manier waarop je de vraag afwijst.

Als je het dan nog steeds moeilijk vindt om “nee” te zeggen, bedenk dan wat de meest succesvolle ondernemer – Warren Buffett – zegt

Successful people say no to almost everything

en bedenk ook dat elke “nee” tegen een ander is een “ja” tegen jezelf! Meer tijd voor je lief, je gezin, je honden. Maar nog veel belangrijker: meer tijd voor jezelf en dat komt jouw mentale gezondheid ten goede. De kracht van nee is ook dat elke “ja” die daar tegenover staat een volmondig “ja” is. Hij wordt met liefde gegeven en dat geeft niet alleen de ontvanger maar jou ook een goed gevoel.

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.