De kracht van de power nap
arrow_drop_up arrow_drop_down
16 maart 2015 

De kracht van de power nap

Elke maand introduceer ik een nieuwe gewoonte in mijn leven. Deze maand ben ik gestart met de power nap of zoals wij zeggen: middagdutje. Om de een of andere reden vind ik dat dan toch een beetje suffig klinken terwijl power nap juist heel krachtig klinkt. Een betere vertalen zou wellicht zijn: krachtslaap.

Het nut van de power nap is om weer op te laden voor de rest van de dag. De kunst is de power nap niet te lang te maken want dan word je geradbraakt wakker; de echte power nap zorgt ervoor dat je even weg bent maar niet in je REM-slaap komt. 

Wanneer doe je de power nap?

power nap meditatieCup-a-Soup maakte er ooit reclame mee omdat ons ‘indutmoment‘ in de regel rond vier uur ’s middags ligt. Met een kopje soep zou je dan weer helemaal oké worden. Ik denk dat je deze chemische rommel vooral lekker moet laten staan. Beter is een tukkie te doen maar niet om vier uur.

Hoe later op de dag je de power nap doet, zelfs als je niet te lang slaapt, hoe moeilijker het is om ’s avonds in slaap te komen. Het ideale moment is dan ook rond lunchtijd. Ik ga eerst lunchen, drink dan een kop koffie en ga vervolgens liggen.

Omdat ik ’s morgens vroeg ontbijt, lunch ik ook op tijd – tussen half twaalf en twaalf – en dus doe ik een dutje ergens tussen twaalf en één. Ik zet mijn telefoon uit maar wel op alarm en begin met mijn focus op enkel mijn ademhaling; een soort meditatie dus.

Hoe lang duurt een power nap?

De perfecte power nap duurt tussen twintig en dertig minuten. Het kan ook minder zijn en wellicht soms iets meer maar zorg ervoor dat je niet in een REM-slaap komt; die komt gemiddeld tussen zestig en negentig minuten.

Het is dus van belang dat je een wekker of alarm zet maar je kunt ook een hele snelle power nap door bijvoorbeeld in een luie stoel te zitten en je sleutelbos in je hand te houden. Op het moment dat je in slaap valt, ontspan je en valt je sleutelbos op de grond. Dat is het moment om wakker te worden en ook direct op te staan. Blijven liggen is een no-no.

Zelf ga ik het liefst op bed liggen dus echt horizontaal. Ik doe alleen mijn schoenen uit en sla een deken om me heen. Soms, als het heel druk is in mijn hoofd, kom ik niet aan slapen toe omdat de concentratie op alleen je ademhaling dan te lastig voor me is. Het maakt niet uit, het gaat erom dat je uitrust.

Waarom drink ik eerst koffie?

power nap koffieDe cafeïne in koffie – die ons wakker houdt – heeft dertig minuten nodig om in te werken. Als je dus vlak voor je power nap koffie drinkt (natuurlijk dan geen cafeïnevrije variant), dan heb je direct na jouw power nap de voordelen van de werking van cafeïne.

Ik kies mijn koffiemomenten tegenwoordig dus zeer zorgvuldig uit. Een week geleden heb ik op één dag meer dan veertienhonderd kilometer gereden in negentien uur. Gedurende die reis heb ik vier powernaps gedaan gewoon rechtopzittend in de chauffeursstoel van mijn auto voorafgegaan door koffie.

Wat te doen na de power nap?

Mijn ervaring nu is dat je het beste na jouw power nap direct op kunt staan, een glas water kunt drinken en vervolgens in beweging komen. Dat kan variëren van de afwas doen of andere huishoudelijke taken, met de hond wandelen of sporten. Dat kan dan tussen de tien en twintig minuten duren. Als jouw werk bestaat uit lichamelijk bezig zijn, is die extra beweging dus niet nodig.

Op dat moment ben je weer genoeg opgeladen om aan de slag te gaan achter de computer bijvoorbeeld. Wanneer je soms lange dagen maakt, om welke reden dan ook, is het doen van een power nap elke vier uur een goed idee.

Wanneer je wat meer ervaren bent zul je merken dat je sneller wegzakt, minder druk in je hoofd bent en ook op verschillende momenten en plekken even een snelle power nap kunt doen.

Heb jij ervaringen met een power nap? Laat hieronder een reactie achter.

 

Over de schrijver
Monique is oprichter en eigenaar van HondenUniversiteit. Zij is vanaf 2003 professioneel met honden bezig. Naast kynologisch instructeur is zij hondengedragstherapeut. Sinds 2011 helpt zijn ondernemers in de hondenbranche zakelijk en privé te groeien.