Auto van de zaak: noodzaak of bijzaak

Startende ondernemers moeten niet alleen klanten scoren maar ook nadenken over zakelijke beslissingen zoals een auto van de zaak, ja of nee? Maar wat is voor jou de beste optie en waar moet je op letten?

Zakelijke kilometers

auto van de zaakTen eerste is het belangrijk om te bepalen of je de auto wel écht nodig heeft. Heb je een hondenuitlaatdienst dan is het antwoord natuurlijk JA, heb je een hondenschool of ben je gedragstherapeut en moet je veel reizen, dan kan het wellicht handig zijn. Heb je een trimsalon en reis je eigenlijk alleen maar woon-werkverkeer dan is het vaak niet de beste oplossing.

Het komt er in het kort op neer dat hoe meer kilometers je zakelijk rijdt, hoe beter het is een auto van de zaak te hebben. Goed alternatief voor een zakenauto is om jouw privé auto te gebruiken of een auto te huren.

Shortlease is een tussenvorm tussen huren en leasen die een goede optie is voor startende ondernemers. Je profiteert hiermee van de aantrekkelijke prijzen van leasen én de flexibiliteit van huren.

Ben je vaak onderweg, dan is het toch prettig om een eigen zakenauto te hebben. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit geen voordelige optie is als je ook nog veel privé rijdt. Je krijgt dan namelijk te maken met een fiscale bijtelling.

Auto van de zaak

auto van de zaakIn sommige gevallen kun je beter zakelijk een nieuwe auto aanschaffen. Wanneer je kiest voor leasen rij je altijd een nieuwe auto en heb je er verder geen omkijken naar. Hiermee heb je de zekerheid van een vast maandbedrag en hoef je je zich geen zorgen te maken over onderhoud en verzekeringen.

Toch is een leaseauto in combinatie met het vervoer van honden(spullen) niet echt aan te raden. Een leasemaatschappij is er wellicht ook niet erg blij mee.

In ieder geval is het belangrijk om goed naar jouw eigen behoeftes te kijken en overleg ook van te voren met jouw administratiekantoor. Er zijn geen standaard regels voor wel of niet zakelijk autorijden; dat verschilt enorm per situatie. De beslissing neem je altijd op basis van cijfers, niet om je denkt een goede deal te maken …