4 december 2015

Als je weet wat je wilt

“Als je weet wat je wilt en je kan wat je denkt en je doet wat je moet, dan komt het allemaal wel goed.” Dit is het refrein van een nummer van de band Jurk! De teksten van deze jongens, Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, komen recht uit het hart. Zeker de moeite van het beluisteren waard.

Als je weet wat je wilt

nooit te laatNee, dit blog gaat niet over muziek noch over Jurk! maar over weten wat je wilt en doen wat je moet doen.

Al jaren weet ik wat ik wil. Dat veranderde overigens – afhankelijk van mijn leeftijd – per uur, dag of week. Inmiddels ben ik al toegekomen aan halfjaarlijkse onderhevige buien van “weten wat ik wil”. Het nadeel van vaak “weten wat je wilt” is dat je weinig focus houdt. Je schiet van links naar rechts en voor je het weet ben je zo’n stuurloos schip dat geen koers houdt.

Dat is de reden dat ik vier jaar lang, sinds de oprichting van de HondenUniversiteit, mijn focus alleen heb gehad op de website en alles wat daarbij hoort. Ik heb legio kansen gekregen om een andere business op te zetten en soms heb ik dat ook een tijdje gedaan om er vervolgens achter te komen dat je pas echt succesvol kunt zijn als je de focus houdt.

Graag kijk ik in deze naar grote succesvolle ondernemingen als Facebook en Apple. Een tijdje terug hoorde ik Mark Zuckerberg van Facebook “nee” zeggen op de vraag die hij gesteld kreeg: “Gaat Facebook een telefoon op de markt brengen?“. Je zou denken dat het een gouden kans is om nog meer marktaandeel te krijgen. Maar het is niet de kernactiviteit van Facebook en dus doen ze het niet. Apple is ook een geweldig voorbeeld van focus.

Je kan wat je denkt

ik kan hetEen van mijn favoriete quotes is die van Eleanor Roosevelt: “He who says he can and he who says he can’t are both usely right.” Een paar jaar geleden ben ik gestopt met zeggen: “Ik kan het niet” en dat heeft vele deuren voor mij geopend. Als je namelijk denkt dat je iets niet kunt, vind je altijd wel een reden om het niet te (hoeven) doen en dat zelfde geldt omgekeerd.

“Hij schreef een nummer, wist niet goed hoe of ‘ie moest beginnen.
Hij had nog nooit een lied gemaakt, alleen maar losse zinnen.
Steeds meer zat hij zichzelf dwars, bang voor z’n eigen lied.
Dus zette hij gitaar opzij en schreef het liedje niet

Ja, zo kom je er natuurlijk nooit! Je kunt alleen maar succes hebben als je ergens voor gaat en nooit opgeeft. De reden van opgeven is altijd angst; angst voor succes, angst voor falen, bindingsangst, angst om alleen te blijven, etc. Wij kunnen onszelf heel wat wijsmaken. Maar actie nemen ondanks je angst, dat is moed.

Je doet wat je moet

Als ‘willen’ verandert in ‘moeten’ dan gaan er andere krachten spelen. Dan is het geen wens meer of een droom maar dat doe je er alles aan om het om te zetten in werkelijkheid. Of, zoals in het onderstaande filmpje heel duidelijk wordt, je doet wat je moet.

Ik weet wat ik wil en ik kan wat ik denk en ik doe wat ik moet en dan komt het allemaal wel goed. Wordt vervolgd …