11 Tekenen die erop wijzen dat je onvermogend bent
5 februari 2019

11 Tekenen die erop wijzen dat je onvermogend bent

Helaas houden veel ondernemers zichzelf voor de gek. Dat komt omdat ondernemers mensen zijn die over het algemeen een positieve instelling hebben; het glas is half vol in plaats van half leeg en ze zien eerder kansen dan bedreigingen. Dat heeft ook een keerzijde: hierdoor zie je vaak niet hoe jouw werkelijke situatie is en ben je geneigd de zaken rooskleuriger te zien dan ze zijn. Hieronder de 11 tekenen die erop wijzen dat je onvermogend bent.

1. Je leeft van uitbetaling naar uitbetaling

Als je elke euro uitgeeft die er binnenkomt ben je, per definitie, onvermogend. Steeds meer mensen leven op deze manier en hebben geen tot nauwelijks spaargeld. Dat betekent dat steeds meer mensen onvermogend worden. Maar zelfs als je niet alles uitgeeft wat er binnenkomt kun je nog altijd onvermogend zijn.

2. Je hebt een credit card schuld

Er bestaat niet zoiets als een ‘goede’ schuld. De schuldenaar is altijd slaaf van de schuldeiser.

onvermogend

3. Je hebt een studieschuld

Zelfde laken een pak.

4. Je hebt een maandelijkse afbetaling lopen op jouw auto

Duh …

5. Jouw inkomen bepaalt jouw levensstandaard

Het zou andersom moeten zijn: wij zouden moeten werken om genoeg geld te hebben om te leven en niet leven om genoeg te verdienen om spullen te kopen die we niet nodig hebben. Tot jij loskomt van de behoefte om spullen te kopen, ben je verslaafd aan verzamelen.

6. Je bent niet aan het sparen voor later

Ik weet het, je gaat morgen beginnen … Maar jij weet ook dat morgen nooit komt omdat morgen altijd morgen blijft en de morgen van morgen zal nooit vandaag zijn. Dus, begin vandaag. Jouw leven hangt er letterlijk vanaf.

7. Je bent niet gezond

Ongezondheid betekent depressie. Ja, als je niet gezond bent ben je waarschijnlijk depressief, zo toont onderzoek aan. Als je niet van het leven kunt genieten, ongeacht hoe gezond je bent, dan ben onvermogend op een andere manier. De rijkste man op het kerkhof heeft misschien de mooiste grafsteen maar hij is nog altijd dood.

8. Jouw relatie lijdt

Te vaak zien we de belangrijkste persoon in ons leven over het hoofd omdat we op zoek zijn naar geld of kortstondige bevrediging (zoals roken en gokken). We geloven dat onze geliefden er altijd zullen zijn en ons wel begrijpen. Maar als je te lang te zorgeloos met iemand omgaat, maak je alles kapot.

9. Je maakt ruzie om geld

Wankelende relaties eindigen om twee redenen: ruzie om geld of ruzie om seks (of beiden). Zelfs als de relatie niet eindigt is het moeilijk om te groeien als je constant kibbelt over financiën (als je onenigheid hebt over seks – of het gebrek eraan – dan is dat een teken dat er al iets stuk is).

10. Je groeit niet

Het maakt niet uit hoeveel geld je verdient: als je niet groeit, ga je dood. We voelen onszelf pas echt leven als we een passie najagen, onszelf uitdagen, waarde geven aan ons leven en leiderschap tonen.

11. Je draagt niet (genoeg) bij aan andermans geluk

onvermogendDe waarde die jij levert wordt niet bepaald door het geld dat je hebt. Echte waarde komt van bijdragen aan een betere wereld. “Life’s most persistent and urgent question is: what are you doing for others?” Leven is geven en het is veel makkelijker om te geven als jij je niet druk hoeft te maken om geld.

Onvermogend zijn is oké. Onvermogend zijn zonder een plan om de cirkel te doorbreken, is niet oké. Je ziet, uitgaande van bovenstaande tekenen, dat wij allemaal op enig moment in ons leven onvermogend zijn.

We hebben allemaal geld nodig om te leven maar jij bent niet de inhoud van je portemonnee. Wat veel belangrijker is, is hoe wij omgaan met de middelen die we hebben. Er zijn mensen die miljonair zijn maar toch onvermogend. Er zijn ook mensen die geen vermogen hebben maar ongelooflijk rijk zijn.

Echte rijkdom, veiligheid en tevredenheid komen niet van spullen die wij verzamelen maar van hoe we met het leven omgaan.

Uitdaging: doe de test en loop alle 11 punten na om te zien in hoeverre jij onvermogend bent. Zodra je het antwoord hebt, kun je er wat aan doen.