Latest Blogposts

Welke hond past bij mij?

Een 100e seconde stilzitten is al moeilijk

“Welke hond past bij mij?” Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. De diversiteit aan mensen en honden is echter zo groot dat een eenvoudig antwoord hierop niet mogelijk is.

Naast de meer dan 300 officiële rassen en tientallen niet-officiële rassen zijn er nog eens duizenden kruisingen hiertussen waarvan in de meeste gevallen de herkomst niet eens bekend is. Optie genoeg dus.

Rassen en rasgroepen

De FCI is de overkoepelende organisatie waarbij bijna alle kennelclubs ter wereld zijn aangesloten. Momenteel erkent de FCI 356 rassen.De FCI verdeelt de rassen over tien rasgroepen, naar verwantschap en/of functie.

Dat maakt de keuze alvast een stuk makkelijker. Of toch niet? In elke rasgroep zitten wel honden die graag actief zijn of daar veel minder behoefte aan hebben. Sommige rassen vinden het lastig om alleen te blijven, anderen hebben hun baas niet zo nodig.

Er zijn ook rasgroepen die een verzameling zijn van honden met verschillende functies maar vanwege het uiterlijk tot die rasgroep behoren zoals de “Spitsen en oertypes”. Kortom, hoe kun je door de bomen het bos nog zien en welke hond past bij mij?

Raskeuzetesten getest

Op internet vind je vele raskeuzetesten. De meeste zijn gratis en dat is niet voor niets. De uitkomst is zo voorspelbaar dat je daar eigenlijk geen test voor had hoeven doen of – zoals mij ook gebeurde – kon er geen ras bij mijn wensen worden gevonden.

Ik heb een top 5 gemaakt met testen die opvallen om welke reden dan ook. Helaas is mijn oordeel niet al te best maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn hoge standaard. “Welke hond past bij mij?” blijkt niet zo makkeljk te beantwoorden.

Het was niet makkelijk, toegegeven. Dat heeft mij ook doen besluiten om in 2013 een goede raskeuzetest te laten ontwikkelen waarvan ik zeker weet dat de uitkomst ook daadwerkelijk een serieus en goed beeld geeft.

Welke hond past bij mij?

Wanneer ik deze vraag in Google intyp, stuit ik direct op websites waar geen raskeuzetest aanwezig is. Ik krijg dus niet waar ik om vraag of de informatie is te eenzijdig zoals alleen rassen waar een gezondheidsstempel op staat. Op dat gebied valt dus nog veel te verbeteren.

Alle testen heb ik hetzelfde ingevuld, daar waar mogelijk. De verschillende uitkomsten zijn merkwaardig of soms zelfs lachwekkend te noemen. De meeste testen kun je dan ook echt niet serieus nemen. Nu maar vertrouwen hebben dat veel aspirant-hondeneigenaren de testen ook met een flinke korrel zout nemen. Of dat zo is, valt nog maar te betwijfelen…

Ik heb vijf testen gedaan en geef met vinkjes aan wat mijn waardering is. Voor de duidelijkheid: hoe meer vinkjes, hoe beter ik de test vind. 1 Vinkje betekent eigenlijk waardeloos maar ik beloon altijd voor de moeite. Mijn beoordeling is gebaseerd op het aantal vragen, inhoudelijke waarde van de vragen en de interpretatie van de antwoorden.

Puppytest

De eerste echte test die ik tegenkom is van de website Puppytest. Er worden 16 vragen gesteld: 3 over uiterlijk, 2 over verzorging, 2 over trainen, een vraag over gedrag naar kinderen, mensen en andere dieren, over waken, jagen, beweging, alleen blijven en over de woonsituatie.

Er is goed nagedacht over het type vragen en ze zijn divers van aard. De antwoorden zijn wat kinderlijk en flauw hier en daar maar dat zal ongetwijfeld aan mijn gevoel voor humor liggen.

Naar aanleiding van de door mij gegeven antwoorden kwam het antwoord. Welke hond past bij mij? Het is de Bloedhond die als advies uit de bus komt. Een merkwaardig advies aangezien deze hond echt onderaan mijn verlanglijstje staat en absoluut ongeschikt is voor mij. Dat kost een vinkje.

Hondenras

De tweede test is die van hondenras.com. Hierin worden 25 vragen gesteld in 4 categorieën, te weten karakter, uiterlijk, toekomstig hondenleven, baasjes leven. De vraagstelling en de te geven antwoorden zijn zeer beperkt namelijk uitsluitend ‘ja’, ‘nee’ of ‘maakt niet uit’.

Wekle hond past bij mij? Er zijn maar liefst 38 rassen geschikt voor mij waar heel bijzondere tussen zitten zoals de Hütenspitz, de Koreaanse Jingo en nog een partijtje Franse en Duitse brakken.

Maar ook de Centraal Aziatische Owcharka, de Havanezer en de Finse Lappenhond (om maar even drie uitersten te noemen) zijn echt honden voor mij. Nee, deze kan ik toch niet echt serieus nemen helaas.

Alle tests

Ik vervolg mijn zoektocht en kom de test “Welke hond past bij jou” tegen. Deze test bestaat uit 10 vragen die heel divers van aard zijn. Opvallend is de vraag over voeding omdat deze naar mijn idee helemaal niet ras-gerelateerd is.

Ik mis antwoorden als “het maakt mij niet uit” en vragen over gedrag naar mensen, kinderen of andere honden maar ook vragen over uiterlijk (type vacht) en vachtverzorging. In mijn optiek zijn deze onmisbaar in een goede raskeuzetest.

Wanneer ik de test naar eer en geweten invul waarbij ik zo veel mogelijk dezelfde antwoorden geef als bij de andere tests, dan komt het verlossende antwoord. Welke hond past bij mij? Het is de Golden retriever. Hier kan ik mij nog wel in vinden.

Wat voor hond past bij jou

Deze test kom ik hier tegen. Deze test bestaat uit 10 vragen. In deze test ligt de nadruk op karakter en gedrag van hond en baas en nauwelijks op uiterlijk. Opvallend is de vraag hoe jij jouw hond zou noemen; dat lijkt mij niet relevant. Ik kies voor Max.

Na het invullen van de test krijg ik niet direct het resultaat te zien. Ik laat mijn naam en emailadres achter en wacht met spanning op de uitkomst … helaas na een uur nog niets ontvangen (aanvulling: na een week nog niets).

Dat werkt niet mee in de waardering natuurlijk. De test kukelt hiermee van 3 vinkjes naar 1. Welke hond past bij mij wordt in deze test niet beantwoord en volgens mij is dat wel de bedoeling van een test.

Pedigree

welke hond past bij mijOp de Belgische website van Pedigree vind ik ook een test. Deze test bestaat uit 8 vragen die inhoudelijk wel redelijk zijn maar veel te weinig in aantal om iets te kunnen zeggen. Zo ontbreekt de vraag over aanleg als waken of jagen.

Na het invullen krijg ik direct het antwoord. Welke hond past bij mij? Het is de Duitse staande hond korthaar met daarbij een korte omschrijving van de hond. Zeer summier. Als alternatief wordt mij de Labrador retriever aangeboden.

Bij vachtlengte had ik ingevuld “niet belangrijk”.  Als ik deze vraag wijzig in halfjang haar, krijg ik ineens de Engelse Springer spaniël. Ik zou toch vermoeden dat ik dan de Duitse staande hond langhaar zou krijgen …

Conclusie

“Welke hond past bij mij?” is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Wat bij alle testen opvalt is hoe weinig tot nagenoeg geen vragen gesteld worden over het gedrag van de toekomstige eigenaar. Met uitzondering van ervaring met honden of kennis van gedrag. Meer wordt het niet.

Welke persoonlijkheid is het meest op jou van toepassing? Ben je een opgeruimd type? Zijn zo maar voorbeelden van dergelijke vragen die kunnen helpen bij de keuze voor een ras. Als je snel ongeduldig bent, passen in de regel de molosser-types minder goed bij je. Als je vaak en snel bezorgd bent, is een wat meer zelfstandige hond (die zijn eigen rondje loopt) ook niet zo’n goede keuze.

Gesteld kan worden dat testen met uitsluitend ja/nee antwoorden te weinig informatie geven en is te zwart/wit gesteld. Meerkeuze is dan een betere optie. En dan nog, bovenstaande voorbeelden laten zien dat je bij dezelfde antwoorden totaal verschillende adviezen krijgt.

Kortom, een raskeuzetest ontwikkelen is zeker niet makkelijk maar niet onmogelijk. Ik ga mijn tanden erin zetten want de vraag “Welke hond past bij mij?” moet te beantwoorden zijn door middel van een test.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws op deze website, meld je dan hieronder aan:

E-mail

Voornaam


 

Monique is de hondernemer van Nederland en België: zij begeleidt ondernemers om succesvol te worden in de hondenbranche. Haar missie is om dit marktsegment professioneler te maken. Dit doet zijn door middel van het blog op HondenUniversiteit, door lezingen en workshops in het hele land en door persoonlijke coaching. Monique werkt vanuit Noorwegen.
Meer over

12 reacties op “Welke hond past bij mij?


Comment author said

Door Renée op 26 oktober 2012 om 17:38

Mooi artikel, Monique. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van je uitdaging, dat is een test die ik wel zou willen maken!

Groetjes, Renée

 

Comment author said

Door Wendy op 28 oktober 2012 om 12:52

Leuk leuk! Ik heb die puptest ook gedaan. Ik kwam juist voor het EERST binnen zo’n test ‘mijn’ ras tegen (een Zwitserse Witte Herder). Normaal kreeg ik ALTIJD Labrador of Golden Retrievers, terwijl ik daar juist helemaal niet van houd (leuk bij een ander, niet bij mezelf).
De boef, duitse herder en zwitserse herder moesten de eerste plaats delen! Maar ik vind het wel super gaaf dat je bezig gaat met een fatsoenlijke test waar je ook echt op af zou kunnen gaan! SUCCES!

Groetjes, Wendy

 

Comment author said

Door Sylphia op 29 oktober 2012 om 12:00

Hoi Monique, heel leuk artikel ! Ik heb de Pedigree test gedaan en er kwam o.a. toch een Windhond uit. Leuk !!, want ik heb een Whippet (Ramses) :-)

Het antwoord van de andere test ( Wat voor een hond past bij jou “) krijg ik nog. Ben benieuwd…

Groetjes van Syl

 

Comment author said

Door Tatjana op 27 december 2012 om 20:41

Super goed idee! Heel veel succes en ik kan niet w8ten om de test te maken! Wij wij willen ook een paar hondjes later 😀

 

Comment author said

Door Myriam Bakens op 5 mei 2013 om 18:04

Misschien moet er ook eens gevraagd worden naar je eigen energieniveau. Ben je rustig en houd je alleen van een wandelingetje en verder niets, of ben je sportief en zoek je een uitdaging voor jou en je hond, of zit je daar net tussenin. Heb je veel tijd voor je hond of moet hij hele dagen alleen thuis zijn en heb je alleen ’s avonds even tijd en zin om iets met je hond te doen.
Ik denk zelf, dat het ras nog niet het allerbelangrijkste is, maar wel het energieniveau van de hond, dat moet passen bij jou/jouw gezin.
Als de behoefte van de hond niet door jou kan worden vervuld, zal het zeker moeilijkheden opleveren: als je een lieve maar “slome” hond neemt en je wil eigenlijk dat hij met je gaat joggen, zal dat zeker een teleurstelling opleveren. Als je een hond neemt die veel energie heeft en je bent zelf niet zo sportief, zul je zeker problemen gaan ervaren.
Ik weet niet hoe ver je inmiddels bent in de ontwikkeling van je test maar ik raad je aan dit erin mee te nemen.

 

Comment author said

Door Anne Hofman op 29 mei 2013 om 09:36

Ik heb na het overlijden van mijn man een teckel gekocht eenkleine ruwharig ,zij heet teentje en dat hondje past perfect bij mij ,zonder test.misschien bij toevel een hele goede keus

 

Comment author said

Door Diana op 13 juni 2013 om 14:43

Ik kwam toevallig op de sites waarbij je geholpen wordt bij je keuze. Er wordt veel aandacht besteed aan wat jij wilt van een hond… maar volgens mij is het belangrijker wat de hond nodig heeft van mij!
Ik kwam steeds uit op een Labrador of Retriever.

We zijn beiden gepensioneerd en hebben sinds vorig jaar onze tweede ruwharige Hollandse Herder, een hond die meer nodig heeft dan een tuin en een paar wandelingetjes per dag.
We wonen in het buitengebied in Zeeland. We maken lange wandelingen in de polder, in de bossen en over het strand, maar hij vind het ook leuk om met stokken en ballen te sjouwen en ons te “helpen” bij tuinieren. We zitten op gehoorzaamheid en schapen drijven en doen mee aan aktiviteiten elders in het land (vorige maand in Groede / komend weekend in Utrecht / over 2 weken in Zwolle). Kortom, we zorgen dat hij zich niet verveelt, en wij genieten mee.
Het is een heel sociale, speelse, vaak eigenwijze hond, die ondanks zijn 30 kg nog graag op schoot zit. Kortom…. we genieten !!!

 

Comment author said

Door Thijmen op 16 september 2013 om 21:43

ik heb zelf ook veel van die testen gedaan toen ik opzoek ging naar een hond, maar vooral om ideeën op te doen (ik heb nu een bosnische straathond (op haar paspoort staat Bosnische straatsnuffelaar heb ik toch een rashond)).

ik raad mensen die een hond willen aan niet alleen naar karakter maar ook naar veelvoorkomende problemen te kijken.

 

Comment author said

Door Steffie op 25 februari 2014 om 20:31

Wat ik in de tests die ik gedaan heb mis is de initiële vraag of het een pup moet worden of ook een tweedehands hond kan zijn. Iemand die graag aaan goede doelen geeft, of vrijwilligerswerk doet, of al op leeftijd is, of geen zin heeft in hondenpuberstreken zou misschien blijer worden van een asielhond.
Kortom: welke hond past bij jou-tests beperken zich teveel tot rashondenpuppy’s, terwijl er ook nog zoveel andere honden zijn die kunnen passen.
Verder sluit ik me graag aan bij Myriam. Maak door de vraagstelling mensen ook bewust van het verschil in energieniveau bij honden.
Goed initiatief.

 

Comment author said

Door Dorine op 26 februari 2014 om 11:29

Je feedback is zeker iets om over na te denken, want je hebt natuurlijk helemaal gelijk! We gaan er eens over nadenken wat we hierin zouden kunnen betekenen.

 

Comment author said

Door Yvette op 20 oktober 2014 om 17:18

Welk hondenras past bij mij

Hondenrassen,
Met de hondenrassen-checker komt u eenvoudig te weten welke hondenrassen aan uw voorkeuren voldoen

De hondenrassen-checker geeft een indicatie van welk ras bij u past. Bent u ervan bewust dat elke hond anders is en kan afwijken van de rasstandaard.
Geslacht Teef
Hoogte 30-45
Gewicht 15-25

Selecteer de minimale eigenschap die de hond moet bezitten. 1 is onbelangrijk, 5 is heel erg belangrijk
Gehoorzaam 4
Kan goed alleen zijn 4
Heeft veel beweging nodig 3
Is sociaal 5
Kindvriendelijk 4

Is makkelijk op te voeden: maakt niet uit
Is waakzaam : nee
Geschikt voor in de stad: nee
Kan in buitenkennel : nee

Er zijn geen hondenrassen gevonden die bij u passen.

Dit is de uitslag van mijn test!!!
Dat is echt lachen!
Heb altijd honden gehad!

 

Plaats een reactie

*