Communicatieweetjes: wist je dat woorden slechts 7% van ons gedrag beïnvloeden? Dat betekent dat 93% van ons gedrag beïnvloed wordt door iets anders namelijk de manier waarop iets gezegd wordt (38%) en het gebruik van je lichaam wanneer je iets zegt (55%). Dat is dan ook de reden dat er zoveel misverstanden zijn zeker als het gaat om geschreven tekst zoals in social media. Het is dan ook geen wonder dat YouTube en Periscope zo populair zijn; er treden gewoon minder misvattingen op.

De kwaliteit van jouw leven is de kwaliteit van jouw communicatie

Toen ik nog een hondenschool had vroeg ik hondeneigenaren wat zij hun hond wilden leren. De top drie antwoorden op mijn vraag “Wat is jouw doel van de cursus?” is:

  1. Ik wil mijn hond leren luisteren
  2. Ik wil mijn hond leren gehoorzamen
  3. Ik wil mijn hond … afleren

Vreemd genoeg hoor ik erg weinig: “Ik wil een betere relatie met mijn hond”. Alle honden kunnen luisteren tenzij ze doof zijn. Dat hoeven ze dus niet te leren. Toch is er een verschil tussen luisteren en horen.

Het Powerpoint of Prezi-trauma

Wie herkent dit niet: je kijkt naar iemand die een lezing staat te geven met Powerpoint of Prezi ter ondersteuning. In de meeste gevallen een ramp. Tekst wordt getoond op beeld en door de spreker voorgelezen. Ik denk dan: “Geef mij gewoon de handouts, dan lees ik het zelf wel“. Grote kans dat je in slaap valt; we horen de woorden wel maar luisteren niet. Voorbeeld van slechte communicatie.

Waarom luisteren we niet? Omdat de kwaliteit van de woorden onvoldoende is en de lichaamstaal van de spreker nagenoeg ontbreekt. De combinatie van deze factoren is dodelijk voor elk publiek. Ooit een cabaretier roerloos op het podium zijn staan voor lange tijd?

Toch doen we vaak met onze hond niet anders. Kijk maar eens om je heen als je aan het wandelen bent met jouw hond. Het merendeel van de hondeneigenaren maakt geen enkel contact met zijn hond maar verwacht wel onmiddellijke gehoorzaamheid zodra er een commando geroepen wordt. Wij vinden immers vaak dat onze communicatie prima is; het ligt aan de ander dat hij niet luistert.

Hoe leuk is het voor jouw hond om met jou te lopen

Ik weet het, ik sta niet bekend om mijn subtiliteit. Zeker als ik in mijn ‘trainer’ modus ben, kan ik behoorlijk confronterend zijn. Toch werkt deze aanpak vaak heel goed; je dwingt hiermee mensen naar hun eigen gedrag en communicatie te kijken.

Ik vroeg ooit letterlijk aan een cursist: “Hoe leuk is het voor jouw hond om met jou te lopen?”. Het probleem was dat haar hond met de omgeving bezig was en totaal niet op haar lette, naar alle mensen en honden toeliep en ook niet luisterde. Met de oren van de hond was niets mis overigens. Ze kon geen antwoord geven op mijn vraag en had er nooit bij stil gestaan dat haar gedrag wellicht de oorzaak was.

Liever doen we dat niet. Liever kijken we naar een ander en geven hem de schuld. Stop hiermee! Als je wilt dat dingen veranderen, moet je eerst zelf veranderen. Goede communicatie is de basis voor een goed leven.

Het mirakel: de dove hond die toch kon luisteren

Ooit had ik een dove hond. Dat fascineerde veel mensen. Hoe het mogelijk was dat ik met haar kon communiceren want ze kon immers niet luisteren.

Toch luisterde ze heel goed. Mensen waren echt verbaasd. Ik niet. Als 55% van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal dan kun je uitstekend communiceren met iedereen die doof is.

Communicatie betekent zoveel als jouw boodschap over kunnen brengen en dat kan prima zonder woorden. Persoonlijk is seks een uitstekend communicatiemiddel voor mij …

1 reactie. Reactie plaatsen

Woorden zijn voor ons belangrijk maar lichaamstaal is het meest belangrijke. Ik zal nooit mijn eerste hondenschool vergeten. Een cursist moest zijn hond bij zich roepen. Nou dat deed hij en hoe. Ik ben geen hond maar op zijn manier zou ik never nooit komen, nou zijn hond dus ook niet. Hij riep zijn hond voorzich en hoe hij het deed weet ik niet maar gelijk gooide hij zijn jas open. Hond deinsde dus gelijk terug nou zou ik ook doen. Ik zal maar niet zeggen waar het op leek.
Ik probeer mijn honden behalve met mijn stem ook met gebaren iets duidelijk te maken in de hoop dat als ze wel doof worden aan mijn gebaren weten wat ik wil.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu