Je start je honderneming in je eentje, als ZZP’er. Je bouwt je bedrijf op. En uit. Je hebt al het mogelijke binnen je bedrijf geautomatiseerd, je hebt een groot deel van je boekhouding uitbesteed, net als het onderhoud van je website … Je redt het gewoon niet meer in je eentje: er moet iemand bij.

Personeel aannemen is nog een stap te ver, het gaat maar om een paar uurtjes per week. En alleen maar in de drukke tijd. Dus je gaat op zoek naar een ZZP’er. Of iemand die bereid is ZZP’er te worden. Goed plan, toch? Helaas, voor je het weet heb je buiten de waard gerekend. De naam van die waard? De Belastingdienst. 

”Werknemer, tenzij …”

In principe beschouwt de Belastingdienst iedereen die z’n tijd ruilt voor geld als werknemer. De sterke status van werknemer moet de ‘tijdverkoper’ beschermen tegen onder andere slechte arbeidsomstandigheden, onderbetaling en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Zonder voldoende voorzorgsmaatregelen heb jij dus voor je het weet ongewild je eerste personeelslid in dienst genomen.

Een VAR is niet voldoende

ZZP

Als je al een beetje onderzoek hebt gedaan, weet je dat de in te huren ZZP’er in het bezit moet zijn van een geldige VAR. En niet zomaar eentje, het moet een VAR-wuo zijn. Maar dat is niet genoeg om bij een controle niet alsnog gepromoveerd te worden tot werkgever.

Buiten een kopie van de geldige VAR en een kopie van een geldig ID-bewijs, moet er nog iets in je administratie zitten: een Overeenkomst van Opdracht (OvO). In die overeenkomst spreken jullie af welke werkzaamheden uitgevoerd worden, onder welke voorwaarden, tegen welke vergoeding en nog veel meer dingen.

Op de site van De Zaak kun je een voorbeeldovereenkomst downloaden. Als je die doorneemt, zie je vanzelf over welke dingen je afspraken kunt (en moet) maken.

Je wist niet dat je het in je had: de gezagsverhouding

ZZPEén van de belangrijkste criteria voor het aanwezig zijn van een arbeidsovereenkomst is het bestaan van een gezagsverhouding. Dat klinkt gewichtig, maar hij is er voor je er erg in hebt.

Als jij je ingehuurde hulp net iets te veel richtlijnen geeft voor het uitvoeren van de opdracht, ben je geen opdrachtgever meer maar werkgever. Kledingeisen, verplichte aanvangs- en eindtijden van de inzet, werken op jouw locatie, het zijn allemaal risicofactoren. De inhoud van artikel 4 en 5 van de voorbeeldovereenkomst is onontbeerlijk voor een OvO. Maar helaas niet afdoende.

De feitelijke situatie is namelijk altijd bepalend: bij een controle moet de inspecteur met eigen ogen zien dat er samengewerkt wordt door twee ondernemers. Er mag geen enkele twijfel bestaan over de vorm van samenwerking!

”Bezint eer ge begint”

Het inhuren van een ZZP’er voor ‘een klus zonder kop of staart’ is een risicovolle bezigheid. Helemaal omdat vanaf 2015 zelfs een VAR-wuo weinig zekerheid meer biedt. Misschien is het wel beter om iemand voor een beperkt aantal uren in dienst te nemen? Daar komt alleen nog veel meer bij kijken, meer dan alleen maar een uitgebreid kostenplaatje. Als je dit overweegt, adviseer ik je zeker om de hulp van een expert in te schakelen.

Zet alle mogelijkheden en risico’s op een rijtje, zodat je een beslissing kunt nemen die goed is voor je bedrijf. Een beslissing die je niet richting faillissement stuurt, maar juist een stap verder helpt naar maximaal zakelijk succes!

Heb jij al ervaring met ZZP’ers?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu