Wanneer je ondernemer gaat worden, kom je voor de keuze te staan: ga ik het eerst doen naast mijn werk in loondienst of ga ik er meteen vol voor. Wat is slim en waar moet je rekening mee houden? Ik heb de voor- en nadelen van beiden even op een rijtje gezet voor je. Aan jou de keuze.

Voor jezelf beginnen verandert alles in jouw leven. Reden dus om dat goed aan te pakken, zeker als je nu een baan hebt. Garanties op werk zijn er in deze tijd niet meer en daarom is het verstandig om een planning te maken hoe je een en ander gaat combineren. Of niet …

De loondienst ondernemer

Wanneer je gaat beginnen als ondernemer terwijl je nog in loondienst bent is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Urenregistratie

ondernemerWil je als zelfstandige (ondernemer) serieus genomen worden door de Belastingdienst zodat jouw inkomen ook echt gerekend wordt als winst uit onderneming, dan ben je gebonden aan een bepaald urencriterium om voor zelfstandigenaftrek (€ 7.280 welke je van je winst mag aftrekken en waarover je geen belasting betaalt) in aanmerking te komen.

Dit urencriterium is 1225 uren. Dat houdt in dat je over het hele jaar moet kunnen aantonen dat je 1225 uren in jouw onderneming hebt gestopt. Hiervoor mag je alles meetellen: elke minuut die je aan jouw website besteedt, elk telefoontje wat je pleegt voor jouw bedrijf, elk bezoek dat je aflegt wat verband houdt met jouw bedrijf, kopje koffie met een potentiële klant etc.

Als je even uitgaat van 48 werkbare weken in een jaar (vier weken voor vakantie of ziekte), betekent dit dus 25,5 uur per week. Heb je daarnaast nog een baan van veertig uur dan is het praktisch onmogelijk om te combineren. Het is handig een administratie – urenregistratie – bij te houden omdat de Belastingdienst ernaar kan vragen en dan ben je verplicht deze te overleggen. Je kunt jouw uren gemakkelijk bijhouden in het online en gratis programmaatje Toggl.

Focus

Inmiddels is wel algemeen bekend dat mult-tasking niet werkt. Het is een term die uit de computerwereld komt en voor het eerst geïntroduceerd werd bij de Windows-versie waarbij je meerdere programma’s gelijktijdig kon laten draaien. Mensen kunnen niet multi-tasken ofschoon sommige vrouwen beweren dat wel te kunnen. Onze hersenen zijn hier niet op ingesteld.

Het bezwaar van multi-tasking is dat je alles maar half doet. Je kunt immers niet tegelijkertijd een e-mail typen en een gesprek met iemand voeren. Je moet je kunnen concentreren op één ding, de focus! Als jij het kunt regelen met jouw baan dat je een halve dag kunt werken waarna je de andere halve dag aan jouw onderneming kunt werken, is dat een prima oplossing.

Maar denk niet dat je het allebei tegelijk kunt. Je krijgt of problemen met je baas of je onderneming komt niet goed van de grond. In het slechtste geval beiden. Heb je moeite met focussen, kies dan voor een baan waarbij je hele dagen werkt. De overige hele dagen kun je dan besteden aan het opzetten van jouw onderneming.

Voor sommigen werkt dit, voor anderen niet. Dat zul je voor jezelf uit moeten zoeken. Soms heb je geen keuze omdat het financieel niet mogelijk is te stoppen met een baan. Praten over minder werken is vaak wel mogelijk of genoegen nemen met een baan die minder energie van je vraagt en wellicht ook minder betaalt. Aan jou de keuze!

De kamikaze ondernemer

Je kunt ook voor een ander scenario kiezen: stoppen met werken in loondienst en direct al jouw tijd en energie steken in het opzetten van jouw onderneming.

Financieel

ondernemenWanneer je de keuze maakt jouw baan op te zeggen, is het handig een financiële buffer te hebben. Dat kan een partner zijn die (tijdelijk) alleenverdiener wordt of je kunt zelf eerst flink gaan sparen zodat je een paar maanden of wellicht een jaar vooruit kunt. In beide gevallen zul je wellicht jouw levensstandaard naar beneden moeten bijstellen maar het is voor een goed doel moet je maar denken.

Het is een fabeltje dat je geld nodig hebt als je voor jezelf wilt gaan beginnen. Natuurlijk helpt het wel als je enig startkapitaal hebt vooral ook omdat banken eerder bereid zijn je geld te lenen als je zelf geld hebt (hoe krom het ook klinkt). Dus ook al heb je eigen kapitaal, soms is lenen dan toch handig. Het heeft ook weer belastingvoordeel omdat de rente direct aftrekbaar is van jouw winst.

Een beetje geld is dus aan te raden. Misschien moet je een bus kopen omdat je een hondenuitlaatservice gaat beginnen of een inrichting aanschaffen voor jouw hondentrimsalon. Maar wees zuinig! De meeste bedrijven gaan failliet omdat ze simpelweg meer uitgeven dan dat er binnenkomt.

Je hoeft niet direct een kantoorpand te huren, je kunt ook vanuit huis werken. En reclame op je auto is mooi maar kan ook later als je wat geld verdiend hebt. De ondernemer met de juiste mentaliteit wil alles wel tegelijk maar weet ook dat het soms niet handig en verstandig is.

Speed Of Implementation (SOI)

Een groot voordeel van werken vanuit een niet-loondienst is de snelheid waarmee je jouw onderneming kunt laten groeien. Het mag duidelijk zijn dat hoe meer tijd je erin steekt, hoe sneller je resultaat hebt (alles waar je aandacht aan geeft, groeit). Dat is overigens wellicht iets te simpel gesteld want het gaat ook om de juiste invulling van je tijd natuurlijk. Als het mooi weer is, kun je buiten gaan liggen zonnen maar je kunt ook buiten aan het werk gaan. Dat is een keuze.

Toch is elke succesvolle ondernemer het hierover eens: hoe sneller je zaken implementeert, hoe groter jouw succes. De Speed Of Implementation dus. Daarbij hoort wel een andere belangrijke ondernemerskwaliteit en dat is goed beslissingen kunnen nemen. Als je te lang wacht, ben je soms te laat. En als jij een goed idee hebt maar eerst nog acht uur voor je baas moet werken, wordt het heel lastig om de SOI toe te passen.

Druk om te presteren

Voor sommige ondernemers werkt dit heel goed, anderen worden er juist onrustig of onzeker van. Iedereen heeft zijn eigen grens als het gaat om “en nu is het genoeg, nu moet er iets gebeuren”. Succesvolle mensen leggen deze lat steeds hoger en daarom worden rijke mensen ook steeds rijker.

Mensen die een lage levensstandaard hebben, zijn snel tevreden en voelen dus niet zo erg die druk om te presteren. Dat zijn ook vaak de personen die veel proberen maar waar het nooit bij lijkt te lukken. En omdat het niet lukt, kunnen ze steeds weer zeggen: “Zie je wel, ik kan het niet”. Zo kom je vanzelf in een neerwaartse spiraal. Daarom worden arme mensen steeds armer.

In welke categorie je ook valt, er komt ergens een moment dat je tegen jezelf zegt dat het nu genoeg is. En verbazingwekkend genoeg zul je dan merken hoeveel werk je kunt verzetten. En wat je nog meer kunt doen. Stel, je hebt nooit geld maar o wee als jouw hond ineens naar de dierenarts moet voor een dure behandeling. Hoe snel kom je dan aan geld? Heel snel, je vindt wel een manier. Altijd.

Conclusie

ondernemerAan beide scenario’s zitten voor- en nadelen. Belangrijk is ze te kennen en te onderkennen. Val jij in de categorie “verstandig en voorzichtig” of ben je meer een kamikaze-piloot? Beide typen ondernemers kunnen succesvol zijn. Maar voor elke ondernemer geldt dat je wel moed moet hebben. Moed is bang zijn en toch doen.

Iedereen kent angst in zijn leven. Niemand uitgezonderd. De echte succesvolle ondernemer neemt actie, ondanks zijn angst. En je zult zien dat je hierdoor tot enorme hoogtes kunt stijgen!

Ben je nog geen ondernemer en overweeg je dat te worden? Bekijk dan eens de opnames van mijn populaire workshop ‘Word ook een succesvolle hondernemer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu