In de zoektocht naar wat je wilt gaan doen als (h)ondernemer, is het van belang jouw kwaliteiten te kennen. Hoewel dat logisch lijkt en ook heel simpel, is dat zeker niet altijd zo makkelijk jouw eigen kwaliteiten te achterhalen. Als je ooit gesolliciteerd hebt in je leven dan heb je wellicht (meerdere malen) de vraag gehad: “Waarom zouden wij jou aannemen?”of “Wat zijn jouw sterke punten?“. Als je hier al wat meer ervaring mee hebt, schud je ze misschien zo uit je mouw maar voor veel mensen is het niet zo eenvuodig. Wat zijn jouw kwaiteiten? 

Een kwaliteit is altijd positief

Wij zijn geneigd om sommige kwaliteiten af te zwakken. Dat heeft ook met onze cultuur te maken, geloof ik. Als iemand tegen jou zegt dat je altijd zo geduldig bent, dan weet jij dat dit niet zo is. Je bent niet altijd geduldig. Ook jij verliest jouw geduld weleens. Je antwoordt dan wellicht: “Nou dat valt wel mee hoor”.

Toch is het wel een kwaliteit en alleen al omdat iemand anders dat zegt over jou. Weet je niet wat jouw kwaliteiten zijn, vraag het dan aan iemand die jou kent. Dat is namelijk het eerste dat mensen over jou zeggen. Dat jij zo behulpzaam bent bijvoorbeeld. Als een ander dit over jou zegt, geloof hem dan gewoon.

Wanneer behulpzaam een van jouw kwaliteiten is, ligt het voor de hand dat jij gaat ondernemen op een gebied waarin jij jouw behulpzaamheid goed kunt gebruiken. Therapeut, coach of trainer zijn dan beroepen die goed bij jou passen.

Pas op voor de valkuil

wat zijn jouw kwaliteiten Bij een kwaliteit komt automatisch een valkuil. De valkuil is een doorgeslagen kwaliteit en daarom niet meer positief maar negatief. Weet je niet wat jouw valkuil is, dan kom je daar achter als je weet wat andere mensen achter jouw rug over jou zeggen. Of waar ze jou van beschuldigen. “Jij bent altijd zo …”.

Wanneer behulpzaam jouw kwaliteit is, kan daar bemoeizucht als valkuil achter zitten. Je helpt dan niet meer maar gaat redden. Soms tegen wil en dank! Een goede therapeut, coach of trainer neemt niet over maar helpt anderen de weg te vinden.

Als je weet dat dit jouw valkuil is, kun je wellicht op een andere manier behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld bij het uitlaten of trimmen van honden; jij neemt dan letterlijk over. Natuurlijk kun je ook leren om niet in jouw valkuil te stappen maar daar is wel wat training voor nodig. In de meest ideale wereld blijft iedereen altijd in zijn kwaliteit maar zo simpel werkt het leven niet.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Wat zijn jouw kwaliteiten en jouw valkuilen? Schrijf ze op en laat je daar eventueel bij helpen door vrienden, familie of jouw partner. Ben je zelfstandig maar heb je de neiging om eenzaam te worden, dan is de hele dag achter jouw website zitten bloggen wellicht geen goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu