We kennen het allemaal: af en toe zit je in een dip. Je hebt van alles gepland staan maar het lukt niet. Om welke reden dan ook. Als je net zo ambitieus als ik ben – en nooit UIT staat – dan weet je hoe frustrerend dat kan zijn. Omgeving is sterker dan wilskracht en er is nou eenmaal maar een bepaald percentage doorzettingsvermogen dat je zelf kunt opbrengen. We hebben allemaal externe prikkels nodig, in meer of mindere mate, om aan iets te beginnen, door te zetten of af te maken. Wat te doen als je in een dip zit? 

Laat het los

dip zitEen uitspraak die voor de echte ondernemer haast een vloek is: laat het los. Loslaten betekent namelijk opgeven. Nee, dat is niet echt zo maar het voelt zo. Het zit in onze genen. Als wij een beslissing nemen en tot actie overgaan en die actie lukt niet (helemaal) dan voelt dat als verliezen.

Toch gaat het loslaten je heel veel opleveren. Misschien niet op dit moment maar uiteindelijk wel. De zogenaamde ‘uitgestelde beloning‘ is een gegeven waar de echte ondernemer natuurlijk voor werkt. Een beetje pijn op dit moment nemen wij op de koop toe omdat we weten dat het later beter wordt.

In de periode dat ik dit blog schrijf, zit ik niet helemaal lekker in mijn vel. Ik zal een aantal basisbehoeften weer op de rit moeten krijgen en daar hoort ook bij dat ik soms gewoon niet de actie kan doen die ik wil doen. Als je iemand bent die elke dag weer beter wil zijn dan de dag daarvoor, is dat een regelrechte ramp.

Omgeving is sterker dan wilskracht

dip zitOp dit moment heb ik het geluk me te omringen met mensen mij allemaal helpen het beste uit mijzelf te halen maar ook te accepteren dat het soms niet lukt. Daar waar ik vroeger altijd geloofde dat ik zelf de kracht wel had om te doen wat nodig is om te bereiken wat ik wil, ben ik blij dat ik er achter ben gekomen dat omgeving zoveel invloed heeft dat het je letterlijk kan maken en breken. En nou breek ik niet zo snel.

Uitdagingen, dag in, dag uit. Ik leef ervoor. Discipline, schema’s, resultaten, altijd beter, sneller, efficiënter en telkens een tandje hoger. Soms doodvermoeiend voor de mensen om mij heen maar zoals eerder geschreven: ik kan niet anders. Het zit in mijn genen. Nu maak ik voor het eerst mee dat mijn omgeving sterker is dan mijn wilskracht. Het licht gaat uit!

Gelukkig was ik ooit zo dichtbij een burn-out dat ik daar nu verre van wil blijven. Dat gevoel wil ik nooit meer meemaken, dus trap ik op de rem. Vroegtijdig. Zodat ik nog prima kan functioneren. Ik stel mijn dagacties naar beneden bij en neem de tijd om te huilen, te slapen, soap-series kijken, voor me uit te staren en gewoon niks te doen. Pfffff … het valt niet mee.

Wat te doen als je in een dip zit?

Dus: wat te doen als je in een dip zit? Nou, stoppen met wat je aan het doen bent, je agenda loslaten, desnoods afspraken afzeggen en gewoon rust nemen. Wat dat dan ook betekent voor je.

Omdat ik nog niet genoeg uitdaging had was ik ook nog begonnen met mijn cafeïne-inname te verminderen. Stom. Na twee dagen hevige hoofdpijn, dronk ik vanmorgen weer gewoon een kop koffie met cafeïne en ik voel me direct een stuk beter. Die cafeïneverslaving lossen we later wel weer op. Nu eerst andere belangrijke zaken.

Dit gezegd hebbende, ik ga het blog afsluiten met een prachtige video die ik een paar dagen geleden onder ogen kreeg en exact uitlegt wat het betekent om de genen van een ondernemer te hebben. Natuurlijk moest ik er meerdere traantjes van wegpinken maar dat heeft alles met mijn emotionele status te maken op dit moment.

Praat mee: wat doe jij als je in een dip zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu