Op Animal Event had ik een mooi gesprek met een hondernemer. Zij heeft een succesvolle hondentrimsalon en gaat nu van start met een hondenschool. We spraken over de beroepsgroep en wat sommigen toch tegenhoudt om te verkopen. Onze conclusie was dat nog te veel hondernemers bang zijn arrogant over te komen. Arrogantie is niets meer dan onzekerheid. Tijd voor een blog hierover dus. Het verschil tussen zelfverzekerd en arrogant.

Doen wat je zegt

In essentie denk ik dat het verschil tussen zelfverzekerd en arrogant is dat iemand die zelfverzekerd is weet wat hij wil en doet (of heeft gedaan) wat hij zegt. Ik heb een videotraining – 10 Verdienmodellen voor Hondernemers – waarin ik tien verschillende businessmodellen uitleg. Deze heb ik allemaal toegepast of pas ze nog steeds toe. Ik weet dus waar ik over praat en dat is zelfverzekerdheid.

Dat heeft niets met arrogantie te maken. Het zou pas arrogant zijn als ik zou vertellen hoe goed deze strategieën voor mij werken als het niet waar was. Zo zijn er mensen die boeken schrijven over het worden van een miljonair zonder dat ze het zelf zijn. Het lesgeven op een business school over ondernemen door docenten die zelf nog nooit ondernemer zijn geweest, valt daar wat mij betreft ook onder. Of wat te denken van relatietherapeuten die er zelf in hun privéleven een zooitje van maken.

Het is naar mijn mening ook cultuurgebonden. Amerikanen zijn veel beter daarin. Wij vinden het al gauw opschepperij en noemen het dan arrogant. Amerikanen zijn trots op wat ze doen of gedaan hebben en komen daar ook voor uit. Dat is zelfverzekerd zijn. Echter, er zijn nog veel meer verschillen tussen zelfverzekerd en arrogant.

Verschil tussen zelfverzekerd en arrogant

• Zelfverzekerde mensen praten met succesvolle mensen over hun doelen en hoe ze die gaan behalen.
  • Arrogante mensen willen gezien worden met succesvolle mensen.
  • Zelfverzekerde mensen willen blijven leren en geven hun gebrek aan kennis toe.
  • Arrogante mensen weten alles al en hebben altijd gelijk. Ze corrigeren.
  • Zelfvezekerde mensen vinden het niet nodig om op te scheppen, ze zijn nederig.
  • Arrogante mensen voelen zich beter dan anderen.
  • Zelfverzekerde mensen gedragen zich zoals ze zich voelen in het moment, blijven speels.
  • Arroganten mensen zullen dat nooit doen, stel je voor dat anderen hen niet meer serieus nemen.

Hoe zit het met jou, ben jij zelfverzekerd van binnen uit of heb je de goedkeuring van anderen nodig en gedraag jij je (soms) arrogant uit onzekerheid? Een pittige vraag waar jij je best wel een beetje ongemakkelijk van mag gaan voelen.