Ondernemers zijn vechters. Het ligt voor de hand dat mensen die een moeilijke jeugd gehad hebben het beter doen als ondernemer. Zij hebben geleerd te vechten. Mensen bij wie alles aan is komen waaien, hebben deze ervaring niet en moeten derhalve een vechtersmentaliteit ontwikkelen. Als er niet genoeg eten in huis was dan leerde je jouw lunchtrommeltje op school verdedigen als het nodig was. Of zoals in mijn geval ging je letterlijk het gevecht aan als je gepest werd. Waarom? Gewoon omdat jouw achternaam Appels is …

De vechtersmentaliteit

vechtersmentaliteitIn mijn eeuwige zoektocht naar het worden van een beter mens kreeg ik vandaag ineens een nieuw inzicht. Ik mis een deel vechtersmentaliteit omdat mij thuis zoveel aan is komen waaien. Er was altijd geld genoeg dus ik hoefde als kind geen baantje. Sterker nog, ik mocht het niet.

Mijn vriendinnetje had een krantenwijk maar mijn vader vond het onverantwoord om ‘s winters zo vroeg over straat te gaan als het nog donker is. We praten over Oss in de jaren 70 van de vorige eeuw. Jawel, levensgevaarlijk. Mijn vader zei dat ik nog tijd genoeg had om mijn eigen geld te verdienen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar last van.

Het ging en gaat natuurlijk helemaal niet om het geld. Het gaat erom dat je leert dat je moet vechten om iets te krijgen. In dit geval is vechten synoniem voor werken. Een voorbeeld van een letterlijke vechtermentaliteit is ongetwijfeld het waar gebeurde verhaal van Rocky. De underdog die de held wordt. We smullen ervan.

Het doorzettingsvermogen

vechtersmentaliteitEigenlijk is een vechtersmentaliteit hetzelfde als doorzettingsvermogen. In de overtreffende trap. Een haast ziekelijke, obsessieve dwang om te bereiken wat je wilt bereiken. Dat heb je nodig in het ondernemerschap. Als jij steeds maar weer opnieuw iets probeert voor een tijdje en dan opgeeft, kom je er nooit.

Is er één ouder op deze wereld die tegen zijn baby zegt: “Stop maar met proberen om te lopen, het lukt je toch nooit?” Maar als we ouder worden, worden we ineens voor gek versleten als je blijven vallen en weer opstaan. Ik heb mijn vader weleens gevraagd waarom hij altijd weer de financieel reddende engel speelde. Zijn antwoord: “Omdat het je niet lukt, dat blijkt wel”.

En wat blijkt nu? Ik heb daar nog altijd moeite mee. Nog altijd is er dat stemmetje in mijn hoofd dat beweert dat het me toch niet lukt. Terwijl de praktijk laat zien dat dit niet zo is. Ik heb wel degelijk doorzettingsvermogen en op bepaalde gebieden ben ik zeker wel een vechter.

De allochtoon

vechtersmentaliteit Een aantal Amerikaanse ondernemers die zichzelf ‘immigrants’ noemen zeggen dat het een zegen is geweest dat hun ouders ooit besloten om hun armoedige bestaan in te ruilen voor een leven in het beloofde land (Gary Vaynerchuk uit Wit-Rusland en Patrick Bet-David uit Iran) of die later de gok waagden (Cesar Milan uit Mexico).

Het behoren tot een minderheid kan een groot voordeel zijn in het ontwikkelen van een vechtersmentaliteit. Kijk naar Ali B, Najib Amhali en Olcay Gulsen. Het zijn uitzonderingen maar zij hebben gebruik gemaakt van hun ‘underdog’ status en daar het voordeel uitgehaald.

Het hebben van een vechtersmentaliteit heeft naar mijn mening zeker te maken met jouw achtergrond, jouw jeugd. Als je net als ik (te) beschermd bent opgevoed heb je daarin een achterstand. Het later ontwikkelen van deze mentaliteit is toch zoiets als op latere leeftijd leren zwemmen of fietsen; het duurt allemaal langer voordat je het onder de knie krijgt.

Heb je een vechtersmentaliteit van huis uit of heb jij deze ontwikkeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu