Eindelijk heb ik mezelf de tijd gegeven om de biografie van Steve Jobs te lezen. Voor wie hem niet kent: Steve Jobs was oprichter van Apple, ooit door zijn eigen bedrijf ontslagen en later weer terug gekomen met de introductie van de iPhone en de iPad.

Think different” was de slogan van Apple en de advertentie eindigt met de zin: “The people who are crazy enough to think they can change the World, are the ones who do.” Steve Jobs hoort zeker in dat rijtje thuis. Zijn zeven geheimen tot succes zijn het delen waard.

1. Doe wat je passie is

“Ja ja, die kennen we zo langzamerhand wel”, hoor ik je denken. “Maar voor mij werkt dat niet want …” [vul hier je eigen excuses maar in].

2. Zorg voor een duidelijke visie

Eentje die je kunt twitteren dus korter dan 140 tekens. “This nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon”, zei J.F. Kennedy in een tijd dat Twitter nog niet bestond.

3. Zeg ‘nee’ tegen duizend dingen

Toen Steve Jobs opnieuw door Apple werd aangetrokken om het bedrijf weer op de kaart te zetten, ging hij van driehonderd producten naar tien producten.

4. Kick start your brain

Ga op reis, verander je omgeving en doe nieuwe inspiratie op. De Apple store heeft geen kassa maar een bar achterin de zaak. Je kunt er geen drank kopen maar advies.

5. Verkoop een beleving, geen product

Mensen willen geen producten, ze willen een beleving, een ervaring. Wat betekent het als hun hond netjes getrimd is of goed luistert op straat?

6. Master the message

Zorg ervoor dat je walgelijk goed wordt in het verkondigen van jouw boodschap. Je wordt afgerekend op hoe goed je communiceert met jouw klant.

7. Verander de wereld van je klant

Je hoeft niet te zijn als Steve Jobs, je hoeft niet de wereld te veranderen. Echter, zolang je het leven van jouw klant kunt veranderen en hem een ervaring kunt geven die hij nooit meer vergeet kun je met recht zeggen dat je succesvol bent.

Goede zaken!