Tijdens mijn workshop ‘Word Ook Een Succesvolle Hondernemer‘ krijg ik vaak de vraag van mensen of ze moeten stoppen met een baan in loondienst. Ze worstelen hiermee omdat ze bang zijn niet genoeg geld te hebben. Maar is geld wel de echte reden? Het gaat er meestal om dat ze zekerheid en veiligheid inleveren voor onzekerheid en spanning.

Gaat het wel lukken? En wat als het niet lukt? Er zijn zeer succesvolle ondernemers die maar geen afscheid kunnen nemen van een baan in loondienst. Zelfs al is dat maar voor een paar uurtjes. Hier een aantal tips om je over de streep te trekken.

Stoppen in loondienst

loondienstEr zijn verschillende aannames die ervoor zorgen dat mensen liever blijven doen wat ze altijd al deden, dan de sprong in het diepe nemen. Toch is het niet moeilijk en het is net als het lostrekken van een pleister: het doet maar even pijn en je kunt je daarop voorbereiden. Hieronder de maren.

Ontslag nemen is permanent

Absoluut niet. Er is altijd weer een manier om je carrière op te pakken of bij een nieuw bedrijf te starten. Ik ken geen enkel voorbeeld waar een verandering onomkeerbaar was. Misschien niet altijd op hetzelfde niveau of onder dezelfde omstandigheden maar niets is voor altijd.

Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen

Natuurlijk wel. Als het mogelijk is zorg dan eerst voor ander inkomen voordat je de stekker eruit trekt. Probleem opgelost. Maar ook als je plotseling je ontslag krijgt, is het niet zo moeilijk om tijdelijk bepaalde uitgaven te bevriezen en tijdelijk te leven van spaargeld.

Je hoeft niet direct jouw huis te verhuren of te verkopen. Er zijn altijd andere opties. Zo kon ik ooit makkelijk met mijn bank bespreken om voorlopig geen hypotheekaflossing te doen en ook met de Belastingdienst valt prima te praten. Het is misschien emotioneel pittig maar je gaat er niet dood van.

   • Zet je auto een paar maanden in de garage en stop de verzekering, carpool of neem de bus tot je opnieuw inkomen krijgt.
   • Verhoog tijdelijk je credit card limiet.
   • Bekijk nog eens goed al jouw verzekeringen. Kunnen ze goedkoper? Heb je ze allemaal wel nodig?
   • Kook zelf in plaats van uit eten gaan.
   • Verkoop al je rommel die je gekocht hebt voor honderden of duizenden euro’s die je niet gebruikt.
   • Bekijk al je bezittingen en vraag je af hoe lang je kunt leven als je een paar daarvan verkoopt.
   • Ga door al je uitgaven heen en stel jezelf de volgende vraag: “Als ik MOET bezuinigen omdat mijn hond een dure operatie moet ondergaan, wat zou ik dan doen?” Word niet melodramatisch of sentimenteel (het zijn maar spullen) als het niet nodig is. Er zijn maar weinig dingen echt onvermijdelijk, in het bijzonder voor slimme mensen. Ik heb ooit de viool verkocht die van mijn moeder was en waar ik op gespeeld heb. Een vriend van me kon het niet begrijpen (“Dat zou ik nooit kunnen”). Ik zie het anders, ik speel er niet meer op en kan er iemand anders blij mee maken.
  loondienst

  Mijn moeder in 1947

  • Zeg onnodige abonnementen op. Misschien kun je tijdelijk Netflix kijken op het account van een vriend (of stop met kijken en werk aan jouw onderneming). En heb je echt een betaalde app nodig om te mediteren of voor time management? Waarom een abonnement op een krant als je die ook online gratis kunt lezen …
  • Als je al zo ver in je leven gekomen bent dat je op dit punt bent aangekomen, dan is het verliezen van een baan meestal niet meer dan een paar weken vakantie (of meer als je wilt).
  • Misschien kan jouw partner tijdelijk meer uren werken? Ondernemen is zonder steun van jouw partner toch een lastig verhaal.
  • Sla dit jaar een keer vakantie over.

  Wat zijn de voordelen van stoppen in loondienst?

  loondienstAllereerst kun je alle tijd gebruiken voor het opbouwen van jouw onderneming. De tijd die je normaal aan een baan ‘verspilt’ kun je nu gebruiken voor jouw eigen bedrijf. De beste motivatie voor full-time ondernemen is als je ontslag krijgt. Een zegen.

  Hoe meer tijd je in jouw onderneming kunt steken, hoe sneller je groeit. Een groot voordeel van ondernemen is dat jouw inkomen geen plafond kent. In loondienst is er altijd een plafond. Er zijn ondernemers die in hun eerste jaar al ruimschoots hun inkomen in loondienst overstijgen.

  Als je een echte ondernemer bent, kun je niet voor een baas werken. De meeste ondernemers die ik ken zijn ongelukkig in loondienst. Logisch ook. Je hebt ondernemersbloed door je aderen stromen. Het zit in je DNA. Daar doe je niks aan, behalve ernaar luisteren.

  Stel jezelf eens de vraag: “Wat als het WEL lukt?”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu