Hoe was je vakantie? Hopelijk heb je het naar je zin gehad en ben je weer helemaal uitgerust. Vermoedelijk moet je direct hard aan het werk want er is vast een heleboel blijven liggen aan administratie, onbeantwoorde e-mails en telefoontjes en uiteraard hebben jouw klanten jou weer nodig. Ondernemen en vakantie, het blijft dubbel. 

Vrijheid

De meeste ondernemers zijn zelfstandig geworden omdat ze dan meer vrijheid hebben. Ze kunnen zelf bepalen hoe laat ze opstaan, wanneer ze werken en wanneer ze vrij nemen. Wat een heerlijkheid, zou je denken. Toch is de werkelijkheid voor veel ondernemers anders.

ondernemen en vakantieVeel kleine ondernemers die alles zelf doen, zijn specialisten. Het bedrijf draait om hen. Als zij er niet zijn, loopt het bedrijf niet door. Ja, wel de kosten maar het werk blijft liggen en er komt geen omzet binnen.

Dit is een situatie waar elke startende ondernemer mee te maken krijgt. Het is dus ook niet zo vreemd dat je de eerste jaren van jouw zelfstandig ondernemerschap niet veel vrije tijd hebt en wellicht ook niet genoeg geld om die vrije tijd naar eigen inzicht in te vullen.

Ben je echter gedreven genoeg om jouw onderneming uit te bouwen waardoor je zelf meer tijd en geld hebt voor de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven, dan zul je zaken in jouw bedrijf moeten veranderen.

ZZP-er versus ondernemer

Een ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) is de meest voorkomende vorm van ondernemen in de hondenbranche. Je begint een hondentrimsalon in je eentje en doet dus alles zelf. Als je geen hond te trimmen hebt, heb je geen inkomen. De kosten van jouw eventuele pand, auto en energie lopen wel gewoon door. Dit kun je tot op zekere hoogte volhouden maar vroeg of laat stort je in.

De ondernemer kan een ZZP-er zijn maar ook een werkgever. Het woord ‘ondernemen’ zegt dat jij creatief bent, initiatieven neemt en graag bouwt. Je onderneemt actie. In die zin is een ZZP-er ook een ondernemer, toch zijn er relatief weinig ZZP-ers die zichzelf ondernemer noemen.

Hoe komt dat? In mijn optiek komt dat omdat een ZZP-er niet in de eerste plaats ondernemer is. In de hondenbranche zie ik dat velen begonnen zijn vanuit een hobby of soms uit nood, niet vanuit de filosofie om daadwerkelijk iets te ondernemen, iets neer te zetten waar hij trots op is of om zijn onderneming uit te bouwen tot iets groots waarbij hij uiteindelijk wellicht zichzelf overbodig maakt.

De zorgeloze vakantie

ondernemen en vakantieEen echte ondernemer – met of zonder personeel – zorgt ervoor dat hij een zorgeloze vakantie heeft. Er is genoeg geld en ook weet hij dat hij bij thuiskomst niet direct tachtig uur in de week hoeft te werken. Een echte ondernemer heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en is voorbereid.

Jouw bedrijf hoeft helemaal niet te sluiten tijdens de vakantie als jij ervoor zorgt dat iemand jouw werk overneemt of althans een gedeelte van jouw werk.

Ik zorg ervoor dat ik mijn omzet gewoon doorloopt. Denk hierbij aan andere verdienmodellen zoals digitale producten, een lidmaatschap wat iedere maand inkomen genereert, een webshop waar je iemand voor inhuurt om de orders te verwerken en te versturen.

Ondernemen en vakantie

Als je nu denkt dat dit ook een manier voor jou is om jouw business aan te pakken, ga dan nu alvast een plan maken voor jouw volgende vakantie. Hoe zorg je ervoor dat jouw omzet op zijn minst gelijk blijft als jij met vakantie gaat?

En de volgende stap is dan: hoe kun je langer en/of vaker op vakantie? Als jij een reputatie weet te creëren waarin jouw tijd beter betaald wordt (dat kan door een expert te worden), dan hoef je zelfs minder te werken om hetzelfde te verdienen. In de regel verdien je daar uiteindelijk meer mee omdat je nieuwe klanten krijgt die graag jouw tarief willen betalen.

Zelf doe ik het als volgt: elk eerste weekend van de maand zie ik de klanten van mijn jaarcoachingsprogramma.Ik verdien dan in één weekend de helft van mijn maandinkomen. Niet slecht toch? En wat ik kan, kan jij ook. Ondernemen en vakantie: het blijft allebei leuk.

Ondernemen en vakantie: gewoon een kwestie van goed regelen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu