Leef! Alsof de morgen niet bestaat. Toegegeven, ik vind het een heerlijk nummer. Dank je wel, André Hazes. Nu krijg ik het de hele dag niet meer uit mijn hoofd. De reden van dit blog is een bericht op Facebook waarin dit nummer, Leef! Alsof het je laatste dag is, voorbij kwam. Het werd gedraaid bij een crematie. Mijn overpeinzing … 

Alsof het je laatste dag is

laatste dagEcht, zou André Hazes dit nummer opgenomen hebben als dat zijn laatste dag zou zijn geweest? Misschien, zodat de opbrengsten ervan door zijn vrouw en kinderen kunnen worden geërfd.

Zou ik nu dit blog schrijven als vandaag mijn laatste dag zou zijn? Ik heb er over nagedacht – heel kort – en het antwoord is: nee. Ik begrijp de trekking maar wil juist even een kritisch geluid laten horen.

Alles moet nu

laatste dagIn onze huidige maatschappij wordt de ‘instant gratification‘ enorm verheerlijkt. Alles moet snel. Alles moet nu. “Bestel tot 23 uur en krijg morgen bezorgd”. “Koop nu, betaal later“.

Bij die gratie bestaan programma’s als ‘Geen cent te makken’, ‘Een dubbeltje op zijn kant’ of hoe ze ook allemaal heten. En wij maar klagen dat de banken zo moeilijk doen met het verstrekken van leningen.

Geen ouwe zeur

Nee, ik ben geen ouwe zeur. Maar ik heb wel iets geleerd. Iets van huis uit meegekregen en dat is wat met een mooi Nederlands woord ‘geduld’ wordt genoemd. Delayed gratification. Eerst ergens voor sparen voordat je iets uitgeeft.

laatste dagDit principe wordt afgestraft tegenwoordig. Want André Hazes zegt dat je nu moet leven. Alsof het je laatste dag is. Dus waarom zou je sparen als dit je laatste dag is? Waarom zou je wachten op die pup uit die mooie combinatie als dit je laatste dag is?

Ondernemen en geduld

Ondernemers zijn net mensen. Dus hebben ze in de regel weinig geduld. Nu nog minder dan vroeger. Dat komt omdat veel om ons heen belooft dat we direct succes hebben. “Met mijn Facebook-advertentietechniek heb je binnen een dag duizend extra likes”. En dat willen wij. Binnen een dag.

Om straks de grootste vruchten te kunnen plukken moet je nu sterke wortels kweken. Als je leeft alsnof het je laatste dag is, heb je nu niks. Eerst zaaien, dan oogsten. Maar veel ondernemers willen meteen oogsten. Die leven alsof het hun laatste dag is.

Ik moet iets bekennen

Zelf vind ik het ook heel moeilijk. Ik ben dus de laatste die het belerende vingertje opsteekt. Dat is waarom ik mijn deadlines zo kort mogelijk stel. Iets tussen instant en delayed gratification.

Ik weet zeker dat ik geen uitzondering ben. Is dat niet de reden dat mensen zo moeilijk gewicht kwijt raken? Ik laat nog liever een liposuctie doen dan drie maanden keihard sporten. Nu doe ik iets er tussen in maar erg bevredigend is het niet.

Leef! Alsof het je laatste kwartaal is klinkt beter. Wat jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu