Ze zijn vast op diverse media voorbij gekomen, de jaaroverzichten. Sommigen zelfs al voordat het jaar geëindigd is omdat iedereen de eerste wil zijn. Ik volg ze al jaren niet meer.

Maar hoe zit het met jouw jaaroverzicht? Kijk jij terug en als je dat doet hoe doe je dat dan? Of en de manier waarop we terugkijken op het afgelopen jaar zegt niet alleen alles over onszelf maar vooral ook over hoe het komende jaar eruit gaat zien. Mijn ideeën hierover …

Jouw jaaroverzicht

jaaroverzichtAls je terugkijkt op 2014 – wat ik je ten sterkste aanraadt als je wilt groeien in je leven – beantwoord dan eens de volgende vragen: waar ben ik het minst gelukkig over en waar ben ik het meest gelukkig over?

Er is immers altijd wel een onderdeel in je leven waar je minder gelukkig over bent (hoe positief je ook in het leven staat) en er is altijd een onderdeel waar je heel gelukkig over bent (of voor de pessimisten onder ons: waar je redelijk tevreden over bent).

Op het moment dat je beiden heb vastgesteld, neem dan de tijd om de belangrijkste vraag te beantwoorden: “Waarom?”. Soms is die vraag makkelijk te beantwoorden, soms wat minder. Neem er de tijd voor!

Wat is jouw blauwdruk?

Welk antwoord je ook geeft, het heeft altijd te maken met jouw blauwdruk: hoe jij tegen dat specifieke onderwerp aankijkt. Jouw blauwdruk is hoe het leven er volgens jou uit zou moeten zien. Een paar voorbeelden.

Als je gelukkig bent in jouw relatie betekent dit dat deze overeenkomt met hoe een relatie voor jou zou moeten zijn. Wanneer je minder gelukkig bent met jouw financiën dan komt dat omdat de werkelijkheid niet overeenkomt met hoe het volgens jou zou moeten zijn. “Ik zou in deze fase van mijn leven eigenlijk meer moeten verdienen.”

De blauwdruk kan zowel voor als tegen je werken. Zeker op het moment dat jouw huidige leven op een bepaald punt niet voldoet aan jouw blauwdruk, dan is dat de beste motivatie er iets aan te veranderen; hij kan dan voor jou werken. Echter, soms heeft de blauwdruk te maken met een aspect in het leven dat je niet kunt controleren; hij kan dan tegen je werken.

Ga aan de slag met jouw jaaroverzicht

uitdaging jaaroverzichtIn een volgend blog ga ik verder uitleggen wat je kunt doen om dat bepaalde aspect in jouw leven te veranderen. Voor nu wil ik je uitdagen om de tijd te nemen voor jezelf.

We zijn immers altijd zo druk met andere zaken. Sommige mensen zeggen dat we meer egoïstisch worden; ik denk dat we vooral bezig zijn met dingen die ‘moeten’. Niet omdat we ze zelf willen maar omdat ze van ons verwacht worden.

Dus, neem de tijd voor jezelf en ga er eens goed voor zitten. Als je jouw uitdagingen wilt delen mag dat natuurlijk altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu