In mijn vorige blog heb ik je uitgedaagd om een jaaroverzicht te maken voor jezelf. Welk aspect van jouw leven maakt jou gelukkig en waar ben je minder gelukkig over.

Ook kwam de term ‘blauwdruk’ ter sprake. In dit blog gaan we verder in het verbeteren van aspecten waarover je niet gelukkig bent of waar jouw uitdaging ligt in het opschalen ervan.

Als je ergens niet gelukkig over bent, kun je drie dingen doen.

Schuld

Het ligt in onze aard om direct een schuldige aan te wijzen voor het feit dat iets niet geheel volgens onze blauwdruk verloopt. Hiervoor heb je drie opties.

Je geeft een situatie de schuld

Bijvoorbeeld omdat je een auto-ongeluk hebt gehad kun je nu bepaalde dingen niet meer doen. Een situatie de schuld geven is heel makkelijk; de situatie kan niet reageren en zeggen: “Hé het was mijn schuld niet” dus het geeft een goed gevoel dat te doen. Echter, de situatie de schuld geven gaat jou niet helpen in het verbeteren van dit aspect in het leven; het werkt ontkrachtend.

Je geeft iemand anders de schuld

Bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent heb je nu geen geld meer om de hypotheek te betalen. Iemand anders de schuld geven is ook heel makkelijk vooral als het een persoon betreft die niet kan reageren (bijvoorbeeld omdat hij al dood is – geloof me: ik spreek uit ervaring). Ook deze manier werkt zeer ontkrachtend en gaat jou niet helpen.

Je geeft jezelf de schuld

Sommige mensen noemen dit ‘verantwoordelijkheid nemen’. Echter door jezelf de schuld te geven ben je alleen maar onnodig hard voor jezelf en ook deze methode gaat jou niet helpen om zaken te verbeteren. De verantwoordelijkheid nemen doe je door tegen jezelf te zeggen: “Goh, dit is niet helemaal gegaan zoals ik gehoopt of verwacht had, wat ga ik daaraan doen?”.

Verander de situatie

hoe verbeter jij je leven?Dus nadat je eerst een schuldige hebt aangewezen (het is echt heel menselijk om dat te doen, ik doe het ook) ga je vervolgens bedenken hoe je de situatie kunt veranderen. Om een situatie te kunnen veranderen moet je vooral creatief en vindingrijk zijn.

Het ontbreken van middelen om gelukkiger te worden, zijn nooit de werkelijke reden hoewel wij deze graag gebruiken als excuus. Denk hier aan de volgende smoezen die wij allemaal bij tijd en wijle gebruiken:

  • “Ik heb er geen geld voor.”
  • “Ik heb er geen tijd voor.”
  • “Ik ken de juiste mensen niet.”
  • “Ik heb de juiste mensen niet” (goed excuus wat managers gebruiken)
  • “Ik heb de juiste manager niet” (goed excuus wat werknemers gebruiken)
  • “Ik heb geen goede computer.”
  • “Ik heb de juiste opleiding niet.”

En ga zo maar door. Het hebben van (niet genoeg) geld of (te weinig) opleiding kan wel waar zijn maar het is nooit de uiteindelijke reden waarom je niet succesvol bent in wat je wilt bereiken.

Er zijn mensen die ogenschijnlijk alles hebben: ze hebben een goede achtergrond, hebben genoeg geld, kennen de juiste mensen en hebben een uitstekende opleiding. Toch zijn dit vaak mensen die van de ene verslaving in de andere vallen en in sommige gevallen zichzelf van het leven beroven.

Dan zijn er mensen die door de grootst mogelijke hel zijn gegaan: mentaal, emotioneel, seksueel, geen geld hebben, een slechte achtergrond en geen opleiding. Niet altijd maar vaak zijn dit de mensen die het meeste te geven hebben.

Het wel of niet hebben van middelen is dus nooit de doorslaggevende reden. Moeder Theresa had geen enkel middel maar wel een doel en dat was zorgen voor mensen waar niemand anders voor wilde zorgen. Lindsay Lohan daarentegen …

Verander je blauwdruk

missuniverse hoe verbeter jij je levenIn sommige gevallen is jouw blauwdruk niet reëel. Hiermee bedoel ik dat wat jij vindt dat ‘zou moeten zijn’ nooit gaat gebeuren. Zo kan ik nooit MissUniverse worden om de simpele reden dat ik al te oud. Dat is een gegeven waar niemand invloed op heeft. Met plastische chirurgie zou ik nog wel iets aan mijn uiterlijk kunnen veranderen maar achttien word ik nooit meer.

Wanneer jouw blauwdruk in deze categorie valt, zul je jouw blauwdruk dus moeten veranderen. Lees nog eens mijn blog met de zes menselijke behoeftes en ga voor jezelf na aan welke van de zes jij probeert tegemoet te komen.

In geval van MissUniverse zou dat liefde/connectie (iedereen zal van je houden), zekerheid (niemand kan jou negeren) en/of belangrijkheid (de status die je verkrijgt) kunnen zijn. Hoe zou je deze behoeftes op een andere manier kunnen bevredigen?

Hoe verbeter jij je leven?

Zolang jouw dromen (ik zou weleens …) nog niet veranderd zijn in doelen (ik moet …) verandert er niets in jouw leven. Het levensverhaal van J.K. Rowling: een alleenstaande moeder zonder geld en huis (letterlijk uit huis gegooid door haar man ooit) die kinderboeken wilde schrijven waarvan iedereen zei dat niemand daarop zat te wachten.

Nu, zeven Harry Potter-boeken en vijfhonderd miljoen verkochte exemplaren later, bleken al die criticasters het bij het verkeerde einde te hebben. Rowling maakte van haar wens een noodzaak en bewees het tegendeel.

Hoe verbeter jij je leven? De twee belangrijke eigenschappen die je nodig hebt zijn

  • Emotioneel topfit
  • Psychologisch sterk

Hiermee kun je alles bereiken. Nog meer interessante voorbeelden? Lees het Rocky-verhaal van Sylvester Stallone en het levensverhaal van Stephen Hawking en Nick Vujicic en denk daar nog maar eens over na als je weer eens een excuus hebt waarom jouw leven niet is zoals jij wilt dat het is.

Laat een reactie achter en inspireer mij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu