Een tijdje terug las ik een interview met een beeldend kunstenaar. Zij klaagde steen en been. Over de verhoging van de koperprijzen, te dure verzekeringen (omdat beelden steeds vaker gestolen worden worden premies haast onbetaalbaar) en nog wat zaken. Kortom, kommer en kwel. Onderliggende toon was dat het allemaal de schuld is van een ander. Als antwoord hierop gaat zij haar tarieven verlagen. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat zij binnen korte tijd of failliet is of haar onderneming heeft gestaakt.

Durf te ondernemen

prijzenOndernemen moet je durven. Ondernemen is risico’s nemen, op je bek gaan, opstaan en van je fouten leren en opnieuw beginnen. Maar ondernemen is vooral van elke crisis een uitdaging maken. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij jou.

Zodra jij afhankelijk bent van de hoogte van de btw of je laat afschrikken door verhoogde inkoopprijzen van grondstoffen heb jij de touwtjes niet meer in handen en kun je beter stoppen met ondernemen.

Ga nooit de concurrentie op prijs aan

Een grote fout die veel ondernemers maken is hun prijs af te stemmen op die van hun concurrenten. Beter is sowieso nooit te spreken van concurrenten maar van potentiële samenwerkingspartners. Het verlagen van de prijs heeft in de meeste gevallen geen verhoging van de omzet tot gevolg.

Sterker nog, in tijden van recessie zou je eerder jouw prijzen moeten verhogen en jouw doelgroep eens goed onder de loep moeten nemen. Er wordt nog altijd goed verdiend in Nederland. En net als in de hondenbranche is er ook voor kunstenaars een markt. Er zijn altijd mensen die kunst kopen.

Mijn advies: verhoog in crisistijd jouw prijzen

Je houdt minder klanten over maar hoeft daardoor minder hard te werken voor meer omzet. Waar sommige hondenscholen het moeilijk hebben klanten te krijgen, floreren op dit moment de hondenscholen die het hoogst in de markt zitten qua prijzen.

Ik spreek tegenwoordig steeds meer hondenschooleigenaren die op zoek zijn naar een instructeur omdat zij nu “nee” moet verkopen aan cursisten. Hoezo crisis?

1 reactie. Reactie plaatsen

Wat een wijsheid Monique zo op de vroege ochtend.
Maar het had mijn verhaal kunnen zijn.
Mooi samengevat!!!

Ps: website wordt vernieuwd!

Beantwoorden