Iedereen wil groeien tenminste iedereen die het leven lief heeft. Als je namelijk niet groeit, ga je dood net als alles in de natuur en aangezien wij onderdeel zijn van de natuur, is groei dus noodzakelijk om te leven.

Toch is het verbazend hoe weinig mensen bezig zijn met hun groei. Of het nou persoonlijk of zakelijk is. Veel mensen die ik spreek kijken me aan alsof ik een oneerbaar voorstel doe. Hoezo groeien? Ik heb het prima naar mijn zin en ik heb een goed leven.

“Ik neem het leven zoals het komt”

groeien in 2015Wanneer je het leven neemt zoals het komt, geef je de afstandsbediening van jouw leven aan een ander. Je reageert enkel op prikkels die op jou afkomen en neemt geen initiatiet; je bent reactief. Reactieve mensen geloven in ‘biology is destiny’ oftewel het oer-Hollandse spreekwoord: “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje“.

Als dat zo zou zijn, dan zouden de levens van Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Malala en vele anderen er heel anders uitzien / hebben gezien. Zij geloven namelijk in de maakbaarheid van hun eigen leven en nemen/namen geen genoegen met het feit dat je ‘toevallig ergens geboren bent’ en dus daarmee moet leren leven.

Elke actie die jij neemt in jouw leven is een keuze en telkens opnieuw kun je kiezen. Dat wil niet zeggen dat je invloed hebt op alles wat er in jouw leven gebeurt maar wel hoe je ermee omgaat. Zo koos ik er ooit voor om geen rechtzaak aan te spannen tegen iemand die tegen mij gelogen had wat enorme vervelende gevolgen had. Ik koos niet voor de slachtofferrol of voor genoegdoening of rechtvaardigheid.

“Groeien in 2016, durf jij te beslissen?”

Steeds minder vaak – gelukkig – kom ik mensen tegen die klagen. Dat heeft ook te maken met een keuze: ik kies ervoor om deze mensen niet meer in mijn leven toe te laten; ik wil niet door ze beïnvloed worden. Wist je dat je het gemiddelde bent van elke vijf mensen waar je mee omgaat?

Door mensen in jouw leven toe te laten die ook willen groeien en jou helpen te groeien, word je een beter mens. Voor jezelf en voor jouw omgeving want zeg nou zelf: hoe vervelend is het om telkens klagers om je heen te hebben? Het vreet energie, terwijl mensen die verantwoording nemen voor hun eigen leven juist energie geven.

Bedenk ook dat mensen die jou omlaag willen halen, al onder jou staan en dus geen enkele invloed hebben op hoe jij jouw leven leidt. Ik daag je uit om te groeien in 2016. Neem afscheid van negatieve invloeden uit jouw omgeving. Stel jezelf vijf doelen en zorg ervoor dat ze eind 2016 gehaald zijn. Niets is onmogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu