Op vakantie. We dromen er allemaal van en zeker als we ondernemer zijn. De behoefte in vakantie wordt in de regel groter en onze aanname dat we niet op vakantie kunnen ook. We saboteren onszelf hiermee en daar heeft ook onze omgeving last van: onze partner of het gezin, onze collega’s en uiteindelijk onze klanten.

In een eerder blog heb ik je al uitgelegd hoe je dagelijks een goede balans kunt vinden tussen inspanning en ontspanning. Toch is dat niet altijd voldoende, hoe leuk jouw (werk)leven ook is. Hoe kun je als ondernemer op vakantie zonder jouw ‘winkel’ dicht te gooien? 

Op vakantie start met een goede voorbereiding

op vakantieAlles valt of staat bij een goede voorbereiding; het praktische gedeelte. Om mee te beginnen heb je iemand nodig die jouw telefoontjes en e-mails beantwoordt. Mocht je niemand in jouw eigen netwerk hebben, dan zul je iemand daarbuiten moeten zoeken. Het mag duidelijk zijn dat de voorbereidingstijd dan langer is omdat je eerst moet uitvinden of deze persoon deze kwaliteit van service kan leveren als jij en vermoedelijk is de inwerktijd ook langer.

Er zijn legio plaatsen waar je zo iemand kan vinden. Als je Googlet op ‘virtual assistent’ kom je een heel eind. Of je neemt contact op Evelien Bos, die ik van harte kan aanbevelen. Je kunt ook advertenties zetten op plekken zoals Freelance punt nl. Bedenk van te voren goed wat je wilt laten doen en wat jouw budget hiervoor is. Je kunt jouw risico’s ook spreiden door twee of meer personen bepaalde taken te laten doen zodat je ook direct back-up hebt. Een eenvoudige opdracht om uit te proberen is zeker aan te raden.

Met betrekking tot meer gespecialiseerde diensten zoals instructeurs en hondentrimmers kun je gebruikmaken van jouw netwerk. Het is sowieso goed om samen te werken in periodes waarin je niet kunt werken omdat je bijvoorbeeld ziek bent. Toen ik nog professioneel fotograaf was, hadden wij een groepje met vijf fotografen die van elkaar opdrachten over konden nemen in geval van nood. Heel handig.

In mijn geval betekent voorbereiding, naast het hebben van een klantenservice, dat ik alle blogs van te voren geschreven heb (dit blog is drie weken geleden al geschreven), alle e-mails heb ingepland, Facebook-updates en Twitter-berichten. Alles is geautomatiseerd en kan dus van te voren allemaal ingepland worden. Andere, offline, dienstverlening doe ik in mijn vakantieperiode niet.

Controle loslaten

op vakantieIedereen kan het. Echt waar. Het is een kwestie van goed voorbereiden, durven delegeren en vertrouwen hebben in de mensen aan wie jij jouw ‘winkel’ overdraagt gedurende jouw vakantie. Daar zit hem nou juist het probleem. Praktisch gezien is het allemaal te doen maar mentaal gezien moet jij je ergens overheen zetten.

Al jouw inspanningen en investeringen die je de laatste jaren gedaan hebt om te komen met jouw bedrijf waar je nu bent, wil je niet zo maar in de waagschaal leggen. Voor een gedeelte raak je de controle kwijt ofschoon je nog altijd eindverantwoordelijk bent voor wat er gebeurt.

Om hiermee om te kunnen gaan heb ik altijd geleerd dat jij jezelf de vraag moet stellen: “Wat is het ergste dat kan gebeuren?”. Kan jouw bedrijf daadwerkelijk failliet gaan tijdens jouw vakantie, of kan iemand zoveel schade aanrichten dat jij geen klant meer overhoudt? Vermoedelijk is het antwoord hierop “nee” omdat je niet voor niets een reputatie opgebouwd hebt.

Maar stel nou dat het wel zo is, hoe snel zou jij dan weer ‘in business’ zijn? Een echte ondernemer, en zeker eentje die al (meerdere) keren alles kwijt is geraakt, weet dat hij binnen korte tijd weer helemaal terug is.  En vaak beter dan daarvoor. We hebben het er vaker over gehad maar dit is nou zo’n mooi voorbeeld van ingecalculeerd risico.

Los komen van jouw business

op vakantieIn mijn ogen het hoogste dat je als ondernemer kunt bereiken is het loskomen van jouw business. Dat houdt in dat jij niet meer alle dagelijkse dingen zelf doet of zelfs niet meer op dagelijkse basis daadwerkelijk uren stopt in jouw bedrijf. Daar heb je andere mensen voor. Personeel of freelancers die dezelfde service en kwaliteit leveren als jij.

Er zijn maar weinig kapsalons of autogarages die het lang volhouden als de eigenaar alles zelf doet. Zij gaan ook op vakantie en kunnen met een gerust hart zwangerschapsverlof nemen omdat ze weten dat er betrouwbare en professionele mensen de zaak draaiende houden. En weet je wat een mooi bijverschijnsel is? Jij kunt dan zelf gaan kiezen voor de krenten in de pap, die opdrachten waar jij jezelf nog uit kunt dagen en van kunt groeien. Mooi toch.

Over een maand start de zomervakantie, ben jij er klaar voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu