Heb je daar weleens over nagedacht, geld verdienen als spreker? Je bent ongetwijfeld weleens bij een lezing, workshop, evenement of bijeenkomst geweest waar een of meerdere sprekers waren. Het is niet alleen een lucratieve business, het is ook nog een hele goede manier van jezelf leren te presenteren: spreken in het openbaar.  Heb je mijn 10 Verdienmodellen Voor Hondernemers bekeken? Dan is dit zeker nummer 11. Maar wat heb jij te vertellen dat geld waard is? 

Het gelijk van Maarten van Rossem

geld verdienen als spreker Tijdens de laatste serie van ‘De Slimste Mens’  (ik ben er dol op) stelde Maarten van Rossem (ik vind hem leuk) dat Donald Trump helemaal geen president van de Verenigde Staten wil worden, hij wil gewoon zijn tarief verhogen voor het spreken in het openbaar. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft.

Zojuist zit ik een artikel te lezen over de beste betaalde sprekers in de wereld en Donald Trump staat bovenaan met een tarief van maar liefst anderhalf miljoen dollar met mede-republikein Sarah Palin op een respectabele tweede plaats. Beiden hebben in mijn optiek geen schijn van kans om president te worden maar ze weten zichzelf wel te verkopen.

Wedden dat jij een beter verhaal hebt dan Donald en Sarah? Je weet het alleen zelf waarschijnlijk nog niet of bent er nog niet van overtuigd.

Geld verdienen als spreker

geld verdienen als spreker

“Wie wil er naar mij luisteren?” Dat is wellicht een van de eerste vragen die bij je opkomt als je erover na denkt. Wat heb jij te vertellen en waarom zou iemand daar geld voor betalen? Als mensen bereid zijn om anderhalf miljoen voor Donald Trump neer te leggen om vervolgens beledigd en geschoffeerd te worden, waarom zou jij dan geen geld kunnen verdienen door iets zinnigs te zeggen?

Iedereen die nu klant is van je, wil naar jou luisteren. Omdat jij iets te melden hebt. En ja, ook als je honden uitlaat heb je iets te melden. De reden dat klanten bij jou komen en niet naar iemand anders gaan, ligt aan jou. Jij bent de reden en de enige reden. Het maakt niet uit hoe goed je bent of hoe goedkoop je bent, als iemand niet overtuigd is van jou dan wordt hij of zij geen klant. Simpel.

Het is dus niet zo moeilijk om geld te verdienen als spreker. De reden dat je het niet doet komt omdat jij het misschien wel heel eng vindt om voor een groep mensen te staan. Ben je instructeur, dan ben je al een groep gewend. Misschien eentje van vijf tot tien mensen. De volgende kan vijftien tot twintig mensen zijn, de volgende vijftig tot honderd en daarna wordt het alleen maar makkelijker en leuker bovendien.

Mes snijdt aan twee kanten

geld verdienen als sprekerNog los van geld verdienen als spreker, is spreken in het openbaar een heel goed middel om te leren jezelf te presenteren. Bovendien maakt het je zelfverzekerder en je naamsbekendheid groeit. Het is een heel mooi middel om jezelf bekend te maken en zelfs als je er geen geld mee verdient dan nog is het meer dan de moeite waard.

Toen ik net begon heb ik van alle mogelijkheden gebruik gemaakt om te spreken in het openbaar. En ook ik begon met een droge mond en allerlei overspronggedrag. Ik herinner mij dat ik wel een jaar lang altijd een stift in mijn hand moest hebben zodat ik daarmee kon spelen tijdens het praten.

De eerste keer dat ik betaald kreeg (dat was bij een bijeenkomst van Dibevo) was ik inmiddels zo zelfverzekerd dat ik geen stift meer nodig had. Ook de droge mond was helemaal verdwenen. Voor mijn gevoel was ik toen pas klaar om er geld voor te vragen.

Geld verdienen als spreker, ben jij er klaar voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu