In maart 2014 gaf ik een lezing op de ABHB Vakdag met de titel ‘Durf nee te zeggen‘. Waarom daar dan nu een blog over? Omdat ik deze vraag vaak krijg van hondernemers. En onlangs weer dus daarom kom ik er nog even op terug.  Voor vrouwelijke (h)ondernemers – en die zijn in de meerderheid – is het soms een heel geplan en gegoochel om alle ballen hoog te houden met die onherroepelijke 24 uur die in een dag zitten. Wat moet je doen om overeind te blijven?

Weet wat je wilt

durf nee te zeggenWeten wat je wilt in je leven is de eerste noodzakelijke stap om te zetten. Kun jij aangeven wat jouw hoogste prioriteit is als iemand jou daarnaar vraagt? De meeste vrouwen zullen steevast zeggen dat hun gezin of hun kinderen altijd voor gaan. Maar is dat ook zo? Of moet dat wel altijd zo zijn?

Zodra je helder hebt wat jouw waarden zijn kun je veel makkelijker onderscheid maken in dingen die ertoe doen en dingen die minder belangrijk zijn. Op het moment dat deze waarden niet duidelijk voor je zijn, kom je snel in conflict met jezelf wat weer enorm veel stress veroorzaakt.

Tijd voor ontspanning

durf nee te zeggenAls je geen tijd voor ontspanning maakt dan is er ook geen tijd voor. Bedenk dat jij als enige bepaalt wat je met jouw tijd doet. Iedereen heeft tijd nodig voor zichzelf. Een boek lezen, een uurtje sporten, een dagje sauna, een avondje bioscoop of gewoon een tukkie doen op de bank.

Veel (vrouwelijke) ondernemers geven zichzelf deze mogelijkheid niet waardoor ze constant onder spanning staan. Vrouwen zijn ook meesters in excuses zoeken waarom er geen tijd is voor ontspanning. Ontspanning plan je in, net als al je andere afspraken.

Maak een planning

Sowieso hoort het bij ondernemen om een goede planning te hebben. Daar schreef ik ooit al eens een column over in Het Trimmagazine van de ABHB. Wanneer je duidelijk voor ogen hebt waar je heen wilt met jouw honderneming, dan heb je wellicht een meerjarenplanning. Daarin staan de grote lijnen, je doelen, waardes, missie en visie.

Daarnaast heb je jaar-, kwartaal-, maand- en weekplanningen. De inhoud van jouw weekplanning maak jij zelf. Gebaseerd op wat jij wilt en niet wat anderen van je verwachten. Wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, zal je versteld staan wat je allemaal kunt doen op een dag als je goed plant. Gewoon doen!

Durf nee te zeggen

durf nee te zeggenMensen die werken in de dienstverlening doen dat omdat ze graag anderen willen helpen. Zeker ondernemers in de dienstverlening, over sommige werknemers in die sector heb ik weleens mijn twijfels. Anderen willen helpen is een van de mooiste eigenschappen die je kunt hebben als mens, vind ik. Grootste struikelblok voor dit type ondernemer is het “nee” durven zeggen.

Toch is “nee” zeggen een vorm van daadkracht. Je weet wat je wilt en dus ook wat je niet wilt. Hiermee toon je jouw professionaliteit omdat je duidelijk staat waar je voor staat. “Wil je mijn Pyreneese berghond trimmen?”, vroeg ik ooit aan een trimsalon bij mij in de buurt. “Nee, wij doen alleen kleine hondjes“, was het antwoord. Prima. Ik weet waar ik aan toe ben als klant en ben niet boos noch teleurgesteld. Deze trimsalon maakt keuzes en is doelgericht bezig.

Durf nee te zeggen, dat maakt plaats voor een groter ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu