Ik heb een hekel aan het woord concurreren. In mijn optiek bestaat het ook niet. Geen mens is hetzelfde en dus is geen onderneming hetzelfde. Geen hondenuitlaatservice is hetzelfde en elke hondentrimmer is uniek. Waarom komen klanten bij jou en niet bij een ander? Als je die vraag kunt beantwoorden, weet je dat je geen concurrenten hebt. Liever praat ik over domineren. 

Ervaring in concurreren

dominerenMeer dan vijftien jaar ervaring heb ik op het gebied van ondernemen. De eerste tien jaar heb ik mij enorm veel bezig gehouden met concurrentie. Met name op het gebied van prijs. Daarin heb ik elke slag verloren omdat er altijd iemand is die het goedkoper doet. Dit geldt voor elke markt.

Ook ging ik meerdere diensten aanbieden omdat ik dan meer klanten kon aantrekken. Op enig moment had ik een hondenuitlaatdienst, een hondenschool, verkocht in natuurlijke diervoeding en deed ik gedragstherapie. Keihard werken en amper rondkomen. Dat was het resultaat.

Tevens maakte ik de fout door mijn markt nog meer te vergroten door landelijk te gaan werken. Mijn ‘concurrenten’ werkten namelijk regionaal. Ik bezorde diervoeding in de helft van de Nederlandse provincies (van Den Helder tot Vlissingen) en zag mijn banksaldo alleen maar dalen.

Stoppen met concurreren

dominerenVijf jaar geleden zag ik het licht. Ik vond een nichemarkt: digitale producten voor hondeneigenaren. Dat was behoorlijk revolutionair in Nederland. Een online puppycursus. “Onmogelijk en onprofessioneel”, dat waren de reacties van collega’s. “Handig en praktisch”, dat waren de reacties van hondeneigenaren.

Al snel kwamen er meer aanbieders. Steeds meer ‘instructeurs’ wilde een graantje meepikken. Binnen vijf maanden waren er drie nieuwe aanbieders van online puppycursussen. Ik besloot niet te gaan concurreren, liet het nog anderhalf jaar doorlopen en stopte ermee omdat ik een nieuwe niche had gevonden: de ondernemers in de hondenbranche. Ik ging domineren.

Starten met domineren

Vanaf het moment dat ik deze beslissing nam, heb ik structureel en constructief gebouwd aan een expertstatus. Mijn doel in 2013 was om binnen vijf jaar de te domineren. Het doel: professionalisering in de hondenbranche. Nog alijd ben ik de enige.

Onderstaande technieken heb ik geleerd van de beste ondernemers ter wereld en stuk voor stuk toegepast of pas ik nog altijd toe. Doe er je voordeel mee; je mag alles kopiëren!

 1. dominerenDe eerste sleutel naar succes is vertrouwen. Vertrouwen is alles. Vertrouwen zorgt ervoor dat mensen bij je kopen of juist niet. Als je het vertrouwen van jouw klanten beschaamt, gaan ze weg en komen niet meer terug. Domineer door vertrouwen op te bouwen.
 2. De beste manier om vertrouwen te winnen, is authenticiteit. Wees echt. Wees een mens van vlees en bloed met al jouw zwaktes en fouten. Praat niet alleen over jouw successen. Wees open, wees eerlijk. Domineren doe je door jezelf tet zijn.
 3. Er is nog nooit iemand succesvol geworden door niet (hard) te werken. Het is super simpel. Hoe harder je werkt, hoe succesvoller je bent. Het online zetten van één YouTube video is geen videomarketing of strategie. Het systematisch en planmatig online zetten van content wel. Domineren door de meeste content te plaatsen.
 4. Je moet zichtbaar zijn en vaak. Kies jouw platform (YouTube, Twitter, Facebook, Instagram, maakt niet uit) en zorg voor veel waardevolle content. Uit het oog, uit het hart was nooit zo waar als nu.
 5. Ongeacht in welke business je zit, jouw mailinglijst is jouw meest waardevolle bezit. Hierop staan mensen die interesse hebben in jou en jouw product of dienst. Het maakt niet uit hoeveel likes jij op jouw Facebook-pagina hebt, deze gegevens zijn niet van jou, ze zijn van Facebook.
 6. Bouw je eigen e-maillijst en wees niet bang vaak te e-mailen. Als mensen zich uitschrijven komt dit niet omdat ze te vaak een e-mail van je krijgen maar omdat ze jouw boodschap niet (meer) interessant vinden. Prima, liever een kleine waardevolle lijst dan een grote waardeloze lijst.
 7. Wees altijd de eerste die geeft en geef veel. Waarde voor geld is niet meer genoeg, overwaarde voor geld wint. Domineren in deze tijd is geven, geven, geven, geven, geven en dan nemen. Wees niet bang om waardevolle informatie te geven omdat mensen dan niet meer bij je zouden kopen. Het is precies andersom. “Wow, als ik dit allemaal gratis krijg, wat krijg dan wel niet als ik ervoor betaal?”
 8. Wees niet te hongerig om te verkopen. Heb je een hondentrimsalon? Zet dan eens video’s online over vachtverzorging. Gratis en voor niets. Of schrijf een gratis e-boek over nagels knippen, tanden poetsen en oren schoonmaken.
 9. Zoek het grootste probleem van jouw klant en los het op. Zo simpel is het. Als jouw klant met een Bearded Collie in de trimsalon komt en hij wil hem kort geknipt hebben, doe dat dan. Of niet en stuur hem door naar een collega. Ga geen discussie aan over de vacht volgens de rasbeschrijving.
 10. Misschien wel de grootste fout van (h)ondernemers is dat ze alles willen zijn voor iedereen. Resultaat is dan dat je niets bent voor niemand.  Je kunt nichen op leeftijd, geslacht, ras, postcode etc.  Ga zover totdat jij de enige keuze bent voor de klant. Dat is domineren.
 11. Ga diep jouw markt in. Denk niet aan een andere markt totdat jij de expert en leider bent in jouw markt. Daar is waar het geld te halen valt.
 12. Wat je ook verkoopt, zorg dat je een premium of VIP versie hiervan hebt. Denk aan een gouden strippenkaart die het hoogste voordeel plus nog meer extra’s biedt. Er is altijd een percentage van klanten die het beste willen en daar ook graag voor betalen. Als jij ze niet kietelt, gaan ze naar een ander.
 13. Gooi jouw prijzen omhoog. Over het algemeen zijn de tarieven van hondernemers in Nederland te laag. Vooral bij starters. Als jij de goedkoopste optie bent, krijg je ook de klanten die daarbij horen. Deze klanten betalen slecht, zeuren het meeste en gaan voor het minste geringste naar een ander. Kortom, ze kosten jou veel (negatieve) energie en leveren niets op. Domineren door de duurste te zijn.
 14. Houd jouw kosten laag. Ga pas mensen inhuren op het moment dat het echt nodig is en zeker niet (meteen) een full-time kracht in dienst nemen. Je kunt er snel financieel op leeglopen. Is een kantoor wel nodig als je gedragstherapeut bent of voldoet McDonald’s ook als het gaat om het doen van jouw administratie?
 15. Als je iets substantieels moet kopen, ga altijd in onderhandeling. “Wat is jouw beste prijs?” Leg je niet vast voor vijf of meer jaren als het gaat om een pand of terrein huren.
 16. Investeer al het mogelijke geld in marketing en verkoop. Houd per maand een bedrag apart voor jouw eigen ontwikkeling en ga pas een cursus of seminar volgen als je daarvoor eerst gespaard hebt. Investeer vooral in het worden van een betere ondernemer.
 17. De klant is niet het belangrijkste. Sorry, maar dat is zo. Op jouw prioriteitenlijst zou jij bovenaan moeten staan, dan jouw partner, dan jouw kinderen, dan jouw ouders en verdere familie en/of goede vrienden. Pas daarna komt jouw klant. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn; je bent geen Eerste Hulp.
 18. Ook heeft de klant niet altijd gelijk. Heb je een nare, agressieve klant? Zeg dat jullie niet bij elkaar passen en neem afscheid! Domineren door leiderschap te tonen.
 19. Wees zuinig met je tijd. Bekijk jouw prioriteitenlijst als het gaat om mensen die jouw tijd waar zijn. Verwijder negatieve mensen uit je leven (of besteed er zo min mogelijk tijd mee).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu