Het klinkt allemaal zo mooi: als je honderneming maar klein genoeg is, hoef je volgens de KOR niet alle BTW af te dragen. Die niet-afgedragen BTW moet je overigens wel bij je winst tellen, maar dan heb je ook wat. De niet-afgedragen BTW is namelijk pure winst. En dat is toch waar we naar streven als hondernemers?

Jazeker, maar het streven naar dit soort winst houdt je klein. Honden zijn leuk als ze klein zijn, maar kleine honden groeien en worden groot, volwassen. Het is de natuurlijke gang van zaken. Waarom zou het voor je honderneming anders zijn? Hoe je jouw honderneming laat groeien met de KOR, dat leg ik je hieronder uit.

Wat is de KOR eigenlijk?

De afkorting KOR staat voor ‘Kleine Ondernemersregeling’. Het saldo van je af te dragen en terug te vragen BTW bepaalt of je voor de regeling in aanmerking komt.

KORStel, je moet 21% berekenen over je omzet en je omzet is € 10.000 (exclusief BTW). Je hebt dan – namens de Belastingdienst  – € 2.100 aan BTW geïncasseerd. Je hebt dus € 2.100 aan af te dragen BTW.

Je hebt ook zakelijke kosten gemaakt, waarover je BTW hebt betaald. Die BTW mag je terugvragen aan de Belastingdienst. Als je € 5.000 aan kosten hebt betaald, heb je ook € 1.050 aan BTW betaald.

Het saldo van deze 2 is € 2.100 -/- € 1.050 = € 1.050. En hoera: je valt onder de KOR! Je hoeft deze € 1.050 dus helemaal niet af te dragen. Heb je dat al wel gedaan, dan krijg je die – op verzoek! – gewoon terug.

Hoe mooi is dat: € 1.050 extra op je bankrekening. Je staat al met je bankpas in je hand om eindelijk die mooie naaldhakken te gaan halen die je al zo lang wilt. Niet doen!

De KOR is een mooie regeling, maar alleen als je ‘m goed gebruikt.

Juist gebruik van de KOR laat je honderneming groeien

Zoals ik in de inleiding al schreef, moet je het KOR-bedrag bij je winst tellen. En over je winst moet je Inkomstenbelasting afdragen. Het KOR-bedrag is dus in geen geval netto geld.

Maar er is wel extra geld je honderneming binnen gekomen, waar je goed gebruik van kunt maken:

 • Reserveer het voor een toekomstige uitgave voor je bedrijf, bouw een buffer op.
 • Gebruik het gelijk voor een investering die je bedrijf vooruit helpt.
 • Reserveer het voor het moment dat je niet meer onder de KOR valt. Op die manier verloopt de groei van je honderneming zonder groeipijnen.

Natuurlijk kun je besluiten ‘de meevaller’ te gebruiken voor een leuke vakantie. Als jij de bovengenoemde punten al op een andere manier hebt geregeld, is daar niks mis mee. Bovendien zijn voldoende rust- en ontspanningsmomenten ook onontbeerlijk voor de groei van je bedrijf.

Maak het een doel om niet meer onder de KOR te vallen

In het eerdere rekenvoorbeeld kun je zien dat twee factoren invloed hebben op de KOR namelijk

 • de door jou in rekening gebrachte BTW en
 • de door jou betaalde BTW.

Een hogere omzet zorgt ervoor dat je meer BTW moet afdragen, lagere kosten zorgen ervoor dat je minder BTW kunt terugvragen. Ga je op allebei de terreinen aan de slag, dan bereik je het beste resultaat.

In de afbeelding hieronder heb ik het rekenvoorbeeld uit de eerste alinea uitgewerkt. Zo kun je zelf zien dat hogere winsten en een efficiëntere bedrijfsvoering veel interessanter zijn dan de opbrengst van de KOR.

KOR

Focussen op het gebruikmaken van de KOR houd je klein. Focussen op het achter je laten van de KOR zorgt voor groei.
Je besteedt je aandacht, energie en middelen dan namelijk aan het werkelijk vergroten van je winst, van je zakelijke succes. Dat is waar we naar streven als hondernemer, dat zet pas echt zoden aan de dijk!

Wil je ons laten weten hoe je denkt over de KOR? We lezen je reactie graag hieronder.

Meer leren over het vergroten van je omzet en het beheersen van je kosten? Hou de agenda in de gaten voor de eerstvolgende datum van de workshop ‘Bewust ondernemen’Wil je liever niet wachten, stuur ons dan een berichtje.

 

2 reacties. Reactie plaatsen

Hoi Monique en Renée,

Als echte boekhouder moet ik je helaas wel melden dat je rekenvoorbeelden niet helemaal goed lopen. De bedragen die af getrokken moeten worden (kosten van de omzet en voorbelasting van de af te dragen BTW), worden namelijk juist opgeteld waardoor het niet klopt.

Groeten,

Sander

Beantwoorden

  Ja, ik zag het Sander, suf! Ik was teveel gefocust op de vorm van het plaatje, niet op de inhoud. 😉 Als het goed is, klopt alles inmiddels wel. Bedankt in ieder geval voor de dubbelcheck.

  Groeten, Renée
  Team Hondenuniversiteit

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu