Tot zo’n drie maanden geleden kende ik eigenlijk alleen maar proactieve ondernemers. Dat wil zeggen, de reactieve die ik kende werden nooit echt succesvol. Ze wilden allemaal wel maar er waren zo veel andere dingen te doen. “Ja daar heb ik echt geen tijd voor” of “Ik zie wel hoe het loopt.”

Zelf worstel ik met enige regelmaat met alle afleidingen en uitdagingen die het leven biedt. Je maakt een mooie planning en dan ineens word je verliefd (nee, niet de jongen op de foto). Weg planning.

De proactieve ondernemer

proactieve ondernemerRespect heb ik erover. Mensen die zich, wat er ook gebeurt, aan hun planning houden. Die volledige controle hebben over hun leven en zelfs als er iets onverwachts gebeurt direct de controle pakken en doorgaan.

Bijna was ik er en bij tijd en wijle zelfs voor honderd procent. Helemaal in de veronderstelling dat als je duidelijk weet waar je heen wilt en je niet laat afleiden succes onvermijdelijk wordt. Dat is overigens nog steeds naar mijn mening de snelste weg naar succes en het behalen van je doelen.

Ik ging zelfs boksen om nog meer het gevoel te hebben dat ik de complete leiding had. Om meerdere reden is boksen overigens een fantastische sport!

Ondernemer en mens

Maar ja, je bent ook nog mens. In mijn geval staan sommige ondernemersvaardigheden in schril contrast met mijn karakter: impulsief, spontaan en – nogal eens – als een kip zonder kop.

Bijna dagelijks leverde ik een strijd met mezelf: ‘doen wat je moet doen’ of ‘zie wat er gebeurt’. Een goede compromis heb ik inmiddels wel gevonden, wat je ook weer meer flexibel maakt. Zoals ook hier geldt: zoek de balans.

De reactieve ondernemer

proactieve ondernemer afspraakMaar het kan ook anders, weet ik inmiddels: ik ontmoette een succesvolle reactieve ondernemer! Ja echt, ze bestaan. Ze is ondernemer of liever gezegd entrepreneur (heeft meerdere bedrijven) en wacht op kansen die op haar pad komen in plaats van deze zelf te creëren.

Wat heerlijk! Ik ontmoette iemand die net is zoals ik. Natuurlijk is er een planning maar hé er kan zo maar iets gebeuren op een dag waardoor alles anders wordt. Als iemand binnen stapt is er altijd tijd voor een praatje; je hoeft geen afspraak te maken. En heb je een goed idee? Laat maar horen, kans is groot dat ik meedoe als ik de uitdaging zie.

Relax

En zo besloot ik mij eens niet te houden aan mijn planning om 15 augustus terug te gaan naar huis na een reis van drie maanden. Ik besloot binnen 24 uur na aankomst in Noorwegen dat ik hier een jaar wil blijven en had ook direct nog een reden.

Ik ga ondernemen met een reactieve ondernemer die overigens ook behoorlijk wat proactieve trekjes heeft. Net als ik. Gelukkig voor de samenwerking ben ik de proactieve ondernemer met reactieve trekjes. Zo houden we lekker de vaart erin.

De moraal van dit verhaal: daag jezelf telkens opnieuw uit maar verlies jezelf ook niet. Dat houdt het spannend en tegelijkertijd ook bijzonder relaxt.

Ben jij een reactieve of een proactieve ondernemer?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu