Naar aanleiding van de reactie van Fabian op mijn blog 10 Regels voor Succes, waarin hij terecht aangeeft dat ontlading heel belangrijk is om niet in een burn-out terecht te komen, vond ik het nodig om nog even mijn visie toe te lichten als het gaat om de balans inspanning ontspanning. 

Inspanning en ontspanning, wat is dat?

Inspanning is de energie die iets kost. Die energie is persoonlijk. Voor mij kost het uitlaten van een groep honden veel energie en is het dus een enorme inspanning. Voor jou, als eigenaar van een hondenuitlaatdienst, kan de inspanning een stuk minder zijn of wellicht kost het jou helemaal geen energie maar levert het alleen maar energie op: de ontspanning.

Ontspanning kan ook inspanning worden als je niet meer leuk vindt wat je doet. Zo startte ik met een hondenschool wat mij heel veel energie gaf in het begin. Maar na een paar jaar kostte het mij alleen maar energie. De aantrekkingskracht was weg en de inspanning (die later zelfs echt stress werd) nam toe. Tijd om te stoppen en iets anders te gaan doen.

Zie het als een relatie: in het begin is er aantrekkingskracht en wil je alles voor elkaar doen. Niets kost energie, het levert alleen maar energie op. “Natuurlijk zet ik de vuilniszakken buiten schat” wordt dan “Waarom moet ik altijd de vuilniszakken buiten zetten @#$%”. De aantrekkingskracht is weg en voor je het weet focus je op de negatieve eigenschappen en neemt de stress toe.

“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken”

balans inspanning ontspanning loveMijn lijfspreuk – van Mahatma Ghandi – geeft exact weer wat ik bedoel. Ik werk gemiddeld 12 uur per dag. Van dat werk krijg ik enorm veel energie. Mijn ontspanning? Tien minuten voor de tv en ik val in slaap. Het perfecte slaapmiddel voor mij.

Ik heb ongeveer 7 uur slaap per etmaal nodig. Dat gaat soms in een stuk maar soms in gedeeltes. Ik kan ‘s nachts wakker worden, een idee hebben en direct mijn laptop aanzetten en aan het werk gaan. Mijn ontspanning zit hem dan dus in het uitvoeren van het idee. Het in bed blijven liggen op dat moment, geeft alleen maar meer inspanning en stress. ‘s Middags een powernap werkt geweldig voor mij.

Om eerlijk te zijn heb ik maar weinig activiteiten die echt ontspannen voor mij zijn. Omdat ik zo veel plezier en energie haal uit wat ik doe – mensen helpen hun business en levensstijl te laten groeien en bloeien – gecombineerd met een natuurlijk aanleg om nooit stil te staan (of te zitten) is wat ik doe voor 95% ontspanning. Ook kan ik heerlijk ontspannen in een sauna maar ik ken mensen voor wie dat heel anders is …

Balans inspanning ontspanning

balans inspanning ontspanning burn outDus waar ligt jouw balans? Ik heb mijn balans wel gevonden. Maar ik ben ik en jij bent jij. Als ik vind dat ik ontlading nodig heb, ga ik slapen. Op het moment dat ik moe ben, niet eerder en niet later. Ik zet ook nooit een wekker dus ik slaap tot ik genoeg heb.

Iedereen die bang is een burn-out te krijgen is dus dingen aan het doen die zo veel inspanning vergen en zoveel energie kosten dat dit uiteindelijk omslaat in stress wat chronische stress wordt tot erger. Ik weet het want ik ben er geweest, heb het allemaal meegemaakt.

Omdat ik mijn eigen grenzen ken, heb ik lang geleden besloten dat ik alleen nog maar doe wat ik leuk vind. En weet je wat nou zo mooi is, ik kan ook nog het leven leven dat ik wil. Mijn advies: stop met het werk dat je niet leuk vindt en je hebt nauwelijks nog ontlading nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu