Wellicht heb je weleens gehoord van de 4 jaargetijden van Vivaldi maar ken jij ook de 4 jaargetijden van een onderneming? Net als in de natuur kent elke onderneming ook vier seizoenen, ook als mens kennen we deze seizoenen. Zit jij in zwaar weer, dan zit je vermoedelijk in de winter van jouw leven. Ben je de vruchten aan het plukken van jouw harde werken dan zit je volop in de zomer. De 4 jaargetijden van een onderneming op een rijtje. 

Lente

4 jaargetijden lenteAls jij in de lente zit met jouw onderneming dan ben je aan het zaaien. Je bent jouw onderneming aan het opzetten, bepaalde vaardigheden aan het aanleren, jouw netwerk aan het opbouwen, je bent potentiële klanten aan het verzamelen en je laat jezelf zo veel mogelijk zien zowel online als offline.

Naarmate de lente vordert en naar de zomer gaat lopen ga je al voorzichtig hier en daar oogsten. Je hebt al wat klanten en bent rustig aan het opbouwen. Je stelt strategieën op die de basis vormen voor de zomer waarin je volop gaat bloeien. Zit jij in de lente van jouw onderneming en wil je gaan zaaien voor de zomer, dan kan ik je daarbij helpen. Bekijk wat mijn lenteprogramma inhoudt.

Zomer

4 jaargetijden zomerIn de zomer ga je genieten van alles wat je in de lente gezaaid hebt. Jouw bedrijf is in topconditie en de bomen rijken tot in de hemel. Alles wat je aanpakt lijkt in goud te veranderen. Je hebt een goede thuisbasis (website), een flinke horde fans, enthousiaste klanten en wat geld op de bank. Wat kan er in hemelsnaam mis gaan?

Je wilt dat alles blijft zoals het is maar als je teveel van de zon geniet kan het resultaat van al dat harde werken ook zomaar onder je vandaan glijden als je het niet blijft koesteren. Veel ondernemers stoppen in deze fase bijvoorbeeld met reclame maken en marketing bedrijven want ze hebben genoeg klanten. Zit jij in de zomer van jouw onderneming en wil jij de zomer zo lang mogelijk rekken, bekijk dan wat mijn zomerprogramma inhoudt.

Herfst

4 jaargetijden herfstDe herfst komt onvermijdelijk na de zomer. Je kunt de zomer heel lang volhouden maar de herfst in onverbiddelijk. Je bent gaan groeien in het afgelopen seizoen en dat betekent dat jouw bedrijf een andere aanpak nodig heeft. Wellicht heb personeel erbij gekregen wat andere strategieën en vaardigheden van jou vraagt.

Of is jouw klantenbestand zo gegroeid dat je op een andere manier klantenservice moet gaan bedrijven. Werken jouw marketingtechnieken nog wel en hoe zit het met de financiën? Je hebt goed verdiend in de zomer maar heb je dat ook handig geïnvesteerd en ben je klaar voor zwaardere tijden. Heb jij het idee dat je afstevend op het najaar, laat mij je dan helpen om door dit seizoen heen te komen en bekijk hier mijn herfstprogramma.

Winter

Het is winter en je bent aan het overleven. Je hebt misschien verkeerde keuzes (financiële) gemaakt, bent te lang blijven hangen in de zomer of bent zo hard aan het werk dat jouw privéleven er helemaal bij in schiet. Je had zulke mooie plannen om samen met jouw partner te gaan reizen, je zou financieel vrij zijn waardoor je meer tijd aan jouw gezin kon besteden.

Misschien ben je wel helemaal opgebrand, hang je tegen een burn out aan en sta je op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Of je bent verveeld, toe aan een nieuwe uitdaging, een nieuwe begin want straks komt de lente er weer aan en dan wil je wat anders gaan zaaien. Ben je mentaal, fysiek en emotioneel toe aan een nieuwe stap? Dan is mijn Mastermind wellicht geschikt voor je.

De 4 jaargetijden van een onderneming

Je krijgt vroeg of laat met alle vier te maken. Net als in jouw privéleven. De kans is groot dat de jaargetijden van jouw onderneming parallel lopen met die van jouw leven. In de winter ben je er vaak fysiek het slechtst aan toe terwijl je in de zomer zorgt dat je helemaal in shape bent.

Maar als de lente weer komt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu