Eerlijk is eerlijk, het is makkelijker een onderneming te starten als je niet full-time werkt en tevens de financiële middelen hebt om er alle tijd voor te nemen. De werkelijkheid is echter in de meeste gevallen anders. Ik krijg nogal eens de vraag: “Een onderneming starten naast een full-time baan, hoe doe ik dat?”. Hieronder mijn 4 tips voor ondernemen naast een baan.

1. Neem de beslissing

ondernemen naast een baanAllereest moet je de beslissing nemen dat je ondernemer wilt worden. Niet om het ondernemen maar omdat je een passie hebt die je niet kunt negeren en met iedereen wilt delen.

Neem de beslissing dat je dat wilt doen elke dag voor de rest van jouw leven. Denk je aan veel geld, snelle auto’s en dure vakanties? Vergeet het maar. Ja misschien later, als je tien tot vijftien jaar verder bent. Echter, de rijkste meest succesvolle ondernemers leven helemaal niet zo’n leven.

Geen romantiek, de eenzaamheid van het ondernemerschap als niemand in jouw omgeving begrijpt waarom je doet wat je doet, het vechten voor elke klant dag in, dag uit en ook nog bereid zijn om te verliezen op ongeveer elk gebied.

2. Stop met tv kijken

Je werkt 8 uur per dag voor een baas, komt thuis, knuffelt je hond en eet wat. Daarna ga je aan het werk. Met jouw eigen onderneming. Geen tijd voor vrienden, andere gezelligheid en al helemaal geen tijd om tv te kijken. Stop met het volgen van het nieuws, stop met kranten lezen, stop met het kijken van leuke hondenfilmpjes op Facebook.

Werken. Tot middernacht. Dan laat je nog even de hond uit en gaat naar bed. Je oefent in het slapen van maximaal 6 uur per nacht. Je staat op en hebt een uur voordat je naar je werk gaat. En dan herhaalt zich hetzelfde als gisteren en morgen weer en morgen weer.

Tot het moment dat je misschien wel 4 dagen kunt gaan werken, part-time en uiteindelijk heb je het punt bereikt dat je kunt gaan stoppen met jouw baan in loondienst. Heb jij dat er allemaal voor over? Ja, dan ga jij knallen en werkt iedereen de markt uit.

3. Leer incasseren

ondernemen naast een baanOndernemen is voor de helft omgaan met teleurstellingen, klappen in het gezicht krijgen, voor dichte deuren staan, elk dubbeltje omdraaien voor minstens 5 jaar en veel, heel veel kritiek verwerken. De echte ondernemer wordt hier alleen maar sterker van; je moet wel masochistische trekjes hebben.

Als jij bij het minste geringste dat tegenzit de moed laat zakken, tranen met tuiten huilt en opgeeft, ben je geen ondernemer. Vergeet het maar dat je dan ooit iets moois, iets legendarisch, neer gaat zetten. Dit geldt overigens niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor jouw partner.

Omgaan met de onzekerheid van inkomen, dat enorm kan variëren van maand tot maand, is niet voor iedereen weggelegd. Om nog maar niet te spreken van andere onzekerheden. Ik heb al meerdere keren instanties aan de deur gehad met dreiging van beslaglegging, faillissement en schuldsanering.

4. Heb geduld

Slapend rijk worden heeft niets met ondernemen te maken. Ondernemen heeft met passie te maken, alles willen doen om jouw doel te bereiken maar vooral geduld hebben. Ben jij iemand die nu succes en geld wil maken, dan zijn daar legio manieren voor. Ben je een vrouw en heb je een webcam, dan kun je vanavond al jouw eerste geld verdienen.

In deze tijd – waarin jongens en meisjes van 14 jaar online geld verdienen als water – zijn de echte ondernemers met geduld haast een uitzondering. Toch zullen deze er nog jaren blijven terwijl je mensen die een ‘hype’ volgen niet het uithoudingsvermogen en geduld hebben om er echt iets van te maken.

De beslissing nemen dat je dit gaat doen voor de rest van jouw leven, stoppen met tv kijken, leren incasseren en geduld hebben. Dat zijn de vier belangrijkste ingrediënten om een succesvolle ondernemer te worden. Dat is al hard werken voor iedere ondernemer, maar nog veel harder werken als je ook nog full-time voor een baas werkt.

De keerzijde

Maar wat als het lukt? Wat als je uit het goede hout gesneden bent, de juiste snaar kunt raken in jouw markt op het juiste moment en het geduld hebt om dit vol te houden net zo lang als dat het lukt? Dat jij jouw baan op kunt zeggen en 200% voor jouw passie kunt gaan ….

Heb jij er alles voor over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu