Even uitgaande van het gegeven dat je lichamelijk en geestelijk gezond blijft, wanneer kun je met pensioen? Wat is de leeftijd dat je niet meer wilt werken voor geld? Wat is een maandbedrag waar jij de rest van je leven comfortabel mee bent om een goed leven te leiden? Als je zou kunnen schatten hoe oud je wordt, welke leeftijd zou dat dan zijn? Wat voor vermogen heb je nu al opgebouwd?

Het mini pensioen

Allemaal simpele en handige vragen om jezelf te stellen. Als je dat gedaan hebt, kun je jouw vrijheidsgetal bepalen: het bedrag wat je uiteindelijk nodig hebt om te kunnen leven zonder te werken. Wil je weten wat dat vrijheidsgetal is? Doe dan hier de test.

In mijn situatie komt dat neer op zo’n 18.000 euro per maand wat ik vanaf nu opzij moet zetten om over tien jaar niet meer te hoeven werken. Dat is best een uitdaging, kan ik je zeggen. Maar waarom zou ik dat doen? En waar zet ik dat geld dan opzij want banken vertrouw ik niet meer en alles investeren is ook een riskante operatie.

Het oude denken

“Ik heb er een hekel aan om midden in de nacht thuis te komen, compleet uitgeleefd maar als ik negen jaar volhoud om tachtig uur in de week te werken, dan kan ik drie tot tien miljoen per jaar verdienen.”
“Waarom wil je drie tot tien miljoen per jaar verdienen?”
“Ik wil een lange en luxe vakantie in Thailand.”

“Ik werk nog vijftien jaar in mijn bedrijf. Dan zoek ik partner en kan ik minder uren gaan werken. Op het moment dat ik een miljoen op de bank heb met een rente van tachtigduizend, dan ga ik met pensioen en ga zeilen in het Caribisch gebied.”

“Ik werk tot mijn vijfendertigste, dan ga ik met pensioen en ga motorrijden door China.”

Een van de grootste mythes: om dit allemaal te doen moet je eerst jezelf kapot werken en heel veel geld verdienen. Bijwerkingen: waarschijnlijk ben je op dat moment zo uitgeblust dat je niet eens meer zin hebt om dit te ondernemen of je bent al dood.

Het nieuwe denken

Luxe leven in Thailand, zeilen in het Caribisch gebied en motorrijden door China kost nog geen € 3.000. Waarom wachten tot je met pensioen gaat als het nu ook al kan?

En natuurlijk zijn er nu lezers die direct denken: “Maar dat kan nooit in mijn situatie.”Onjuist. Het kan ook in jouw situatie. Hoe? Kwestie van regelen, leiding nemen over jouw eigen leven, zorgen voor een geautomatiseerd inkomen en – last but not least – mobiel werken.

Hoe ga je te werk? Er zijn vier stappen

Wanneer kun jij met pensioen?Allereerst moet je weten hoe de regels werken. Je moet het oude denken opzij kunnen zetten (het loslaten van geconditioneerd gedrag en vastgeroeste aannames) en begrijpen wat relatieve rijkdom en eustress is.

Dan moet je de kunst beheersen van het nieuwe time management: het selectief negeren van prikkels van buitenaf, het ontwikkelen van een non-informatie dieet en op andere manieren negeren van al het onbelangrijke.

Vervolgens ga je jouw dagelijkse handelingen via de automatische piloot laten lopen: van de boodschappen tot het genereren van inkomen.

Tot slot: maak jezelf vrij zodat je tijd hebt voor die zaken die nu op je lijstje staan voor na je pensioen. De laatste stap voor een leven in een door jou gekozen stijl is mobiel werken.

Meer weten? Check de website van Tim Ferriss >>>

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu