Veel startende ondernemers stellen mij de vraag: “Waarom vallen resultaten tegen?” ondanks dat ik zaken exact volgens ‘het boekje’ doe? Hoe komt het toch dat wij sommige zaken niet voor elkaar krijgen.

Denk aan stoppen met roken, minder eten maar ook ten aanzien van de training met onze hond. Waarom lukken dingen niet bij de een en wel bij de ander?

Waarom doen we wat we doen?

resultatenWat is onze motivatie om actie te ondernemen. Hoe komt het dat mensen die heel dik zijn en zich doodongelukkig voelen toch weer een stuk chocola naar binnen werken. Wist je dat maar liefst 70% van de mensen die de diagnose ‘longkanker’ krijgt doorgaat met roken?

Vijf jaar geleden lanceerde ik de eerste online puppycursus in Nederland: Mijn Perfecte Puppy. Slechts 15% van de deelnemers meldde zich aan voor het VIP programma, dat notabene gratis was voor hen en maar liefst 1% heeft gebruik gemaakt van de – tevens gratis – bonussen die bij het programma horen.

Het antwoord is dat de meeste mensen genoegen nemen met wat ze hebben zodat ze zich comfortabel blijven voelen. Ze proberen wel eens wat, kopen weer een product om voor een kort moment gelukkig te zijn maar doen er niets mee. Het percentage mensen dat wel actie onderneemt en het uiterste haalt uit wat er te halen valt, heeft een doel.

Wat maakt je gelukkig?

mind originalMensen die doelgericht leven zoeken niet naar alternatieven. Zij geloven in de maakbaarheid van het leven terwijl anderen geloven dat het leven hen overkomt; zij spelen de slachtofferrol. Slachtoffers hebben die ene hond getroffen die je niet kunt afleren aan de lijn te trekken en die niet luistert als hij los loopt omdat dit nou eenmaal bij het ras hoort.

Doelgerichte mensen zijn eigenlijk banger. Zij hebben meer angst dat het leven aan ze voorbijgaat dan mensen die genoegen nemen met hoe het is. Maar hoe moet je beginnen? Een goede reden is: “Ik heb er genoeg van, ik wil dit niet meer”. En dat kan van alles zijn: een hond die uitvalt naar andere honden, een baan waarin je niet genoeg verdient, een te klein huis, een relatie waarin je ongelukkig bent.

Er is altijd een moment van beslissen. Dat is het moment dat jouw leven verandert. Het gaat niet om grote dingen, het gaat om de vooruitgang. Dat is wat je gelukkig maakt. Je hoeft jouw doel nog niet bereikt te hebben maar moet wel in een staat zijn waarin die verandering noodzaak is; jouw rug tegen de muur. Dat kan letterlijk zijn maar hoeft niet. Zolang iets een wens is maar geen noodzaak, ga je geen actie ondernemen.

Het systeem van absolute zekerheid

Wil je succesvol zijn in wat je doet (dat kan van alles zijn in je leven) dan heb je zekerheid nodig. Als je zeker bent dat wanneer je A doet, B krijgt dan ga je dat doen. Als je denkt “dit gaat niet werken” dan ga je nooit actie nemen. Het middengebied, dat is wat de meeste mensen doen, “nou ik ga het eens proberen, misschien is het wat” dat zorgt vaak voor een desillusie.

Kracht/vermogen (potentie)

Ronald en Butch

Het begint met kracht of vermogen. Wat kun je als mens, waar ben je toe in staat? Denk aan sportprestaties. Nelli Cooman rende de 60 meter in 7 seconden. Iets wat nog nooit iemand voor elkaar had gekregen. Zij deed dat niet alleen door fysiek te trainen maar ook door mentale training.

Zij heeft het eerst moeten visualiseren zodat het onvermijdelijk voor haar werd om dit record te lopen; ze had immers geen voorbeeld wat ze kon volgen. Na haar record, in 1986, hebben meerdere mensen de 60 meter in 7 seconden gelopen. Een paar jaar geleden werd een Staffordshire Bullterriër Nederlands kampioen obedience. Er gaan er nog meerdere volgen …

Actie

Zodra je ergens in gelooft en dus de absolute zekerheid hebt over wat je wilt, dan neem je ook actie. En niet een klein beetje, maar heel veel actie. Nelli ging hardlopen, hardlopen en hardlopen. Ronald van der Aar heeft getraind, getraind en nog meer getraind met zijn Butch.

Resultaten

Het zal je niet verbazen dat hoe meer actie je onderneemt, hoe meer resultaat je mag verwachten.

Geloof

resultatenHet geloof is een direct gevolg van de behaalde resultaten wat zijn invloed heeft op het vermogen en zo is het kringetje weer rond.

Sommige mensen hebben een sterk geloof in wat hun kracht of vermogen is ondanks wat een ander ze vertelt. Dat heeft direct effect op de actie die ze ondernemen en die actie heeft weer effect op de resultaten. En dat de resultaten jouw geloof in jezelf versterken of verzwakken zal duidelijk zijn.

Voorbeeld: jouw vermogen om een G&G cursus te volgen is honderd procent. Als je de training maar half doet (dus je neemt geen honderd procent actie) dan zijn de resultaten ook half. Hierdoor geloof je niet in de training (“Zie je, het werkt niet misschien voor Ronald van der Aar maar niet voor mij“) en wordt jouw vermogen om verdere actie te ondernemen verlaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu