Vrijheid, wie wil dat niet. Vrijheid staat bovenaan het lijstje van vrijwel elke ondernemer als gevraagd wordt waarom hij voor zichzelf is begonnen. Het heeft verschillende betekenissen maar waar het allemaal op neer komt is: de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Wanneer jij volledige vrijheid ervaart, is er dus geen enkele belemmering meer. Niets dat je tegenhoudt. Vrijheid wordt daarom niet alleen bepaald door wetten en regels maar zit voor een groot deel ook ‘tussen de oren’. 

Mijn definitie van vrijheid

Wat bij mij al jarenlang bovenaan mijn lijstje staat is werken waar en wanneer ik maar wil. Voor mij is dat absolute vrijheid. Mijn ‘waar’ is locatie. Ik wil mezelf niet belemmeren tot een bepaalde plek. Daarom zie ik mezelf ook als een nomade en ben ik dus helemaal in mijn element als mijn ‘waar’ zich met enige regelmaat ergens anders bevindt. Op het moment dat ik dit blog schrijf, zit ik in de Achterhoek. Op het moment dat jij dit leest, zit ik vermoedelijk op Schiphol.

vrijheidOnlangs had ik een lunch met twee hondernemers die ik enorm waardeer: Jolein van Weperen en Henry Wolsink van Hondenschool De Laar in Bemmel. Ik vertelde dat ik een beetje aan het rondzwerven ben in Nederland en zoekende naar een plekje om me te verstigen na mijn tweejarig avontuur in Scandinavië. “Of niet”,  zei Jolein. Toen voelde ik alweer mijn eigen belemmering; heb ik wel een plek nodig om mij te vestigen? Of is het toch weer een kwestie van ‘je hebt toch een thuis nodig‘.

Mijn ‘wanneer’ is een financiële definitie. Voor mij is vrijheid dan ook voor het grootste deel financiële vrijheid. Ik wil de mogelijkheid hebben om ook niet te hoeven werken. Voor mij is werk sowieso ontspanning omdat mijn werk mijn leven is en tevens mijn grootste hobby. Het ‘hoeven’ is daarom belangrijk. Ik wil de vrijheid hebben om een week, een maand of zelfs een jaar niets te doen (kan ik me niet voorstellen …) zonder dat dit zoveel financiële consequenties heeft dat ik niet meer kan eten. Moet ik miljonair worden? Nee hoor, ik heb niet veel nodig om comfortabel te zijn.

Wat is jouw definitie van vrijheid?

vrijheidSoort zoekt soort. Mijn beste vriendin is vorige week vertrokken naar Panama voor minstens zes maanden maar wellicht voor onbepaalde tijd. Vrienden van mij dromen al jaren van een bed & breakfast met muziek-workshops in Frankrijk. Een andere vriend zou graag op een zeilboot wonen zodat hij kan gaan en staan waar hij wil. Zou het toeval zijn dat dit mijn vrienden zijn?

Wanneer ben jij volledig vrij om te doen en laten wat je wilt? Het is een interessante en vooral ook leuke vraag om te gaan beantwoorden voor jezelf en om over te praten met anderen. Dit kan heel inspirerend werken. Wanneer jij jouw definitie hebt gevonden, ga je automatisch mensen om je heen verzamelen met dezelfde ambitie. Je bent namelijk het gemiddelde van de vijf mensen met wie je omgaat. 

Misschien is voor jou vrijheid wel het niet hebben van een vaste partner of het hebben van een open relatie. Het kan ook onafhankelijkheid betekenen; je niet willen conformeren aan maatschappelijke waarden en normen. Of fysieke vrijheid, leven zonder handicap of je leven zo leven dat jouw  niet meer voelt als handicap (deze man leeft in vrijheid ondanks zijn handicap).

Wat is jouw definitie van vrijheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu