Het is vandaag vrijdag de 13e. Voor sommigen een ongeluksdag. Persoonlijk ben ik niet zo van het bijgeloof maar ik vind het wel een interessant fenomeen. Eigenlijk alleen al omdat we het ‘bijgeloof’ noemen. Het is dus niet echt een geloof maar het hangt er een beetje bij. Net als die overstekende zwarte kat en het nooit onder een ladder door mogen lopen. Het cijfer 13 is echter zo’n belangrijk bijgeloof dat er gebouwen zijn waar de 13e etage niet bestaat en vliegtuigen waar rij 13 ontbreekt

Vrijdag de 13e

vrijdag de 13eEr is een goede verklaring voor het feit dat vrijdag de 13e een ongeluksdag is. De vraag is echter: trek jij je hier iets van aan?  Heel veel mensen doen het wel en zeker in de Verenigde Staten waar mensen niet naar hun werk gaan op vrijdag de 13e. Er zijn mensen die hun huis niet uit durven komen op die dag. Dit heeft zo’n invloed op het dagelijks leven dat er zelfs een naam voor bedacht is: paraskevidekatriafobie.

De vraag die mij dan bezighoudt is: waarom? Waarom hebben miljoenen mensen op deze wereld hier last van en laten zich gek maken door een fenomeen dat nergens op gebaseerd is. Wat is onze behoefte aan een bijgeloof, waarom houden we vast aan zaken waar we geen invloed op hebben en geven wij ons over aan het gevoel?

vrijdag de 13eIk denk dat dit allemaal te maken heeft met het gegeven dat velen zich niet realiseren wat de maakbaarheid van het leven betekent. Dat de meeste mensen nog altijd geloven dat alles bepaald worden door een opperwezen dat de loop van het leven bepaalt. Niemand weet het zeker maar wat wel zeker is, is dat je minder gelukkig bent als je denkt dat je geen invloed op jouw eigen leven hebt.

Dus, waarom niet omdenken? Heb jij ook last van het vrijdag de 13e syndroom, plan vanaf nu steeds iets leuks om te doen op elke vrijdag de 13e van dit jaar zodat het een nieuw begin betekent in plaats van het einde. Ik daag je uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu