Heb jij ook weleens vastgezeten met een project? Je hebt een geweldig idee, je weet dat het goed is voor jouw business of je privéleven maar je komt niet in beweging? Ja, het gebeurt mij ook! 

Eindresultaat

Er zijn waarschijnlijk duizenden manieren om hier doorheen te breken maar in dit blog ga ik je vertellen wat voor mij het beste werkt. Het is relatief simpele methode die ik toepas elke keer als ik een project start omdat ik bij voorbaat al weet dat het moment van vastzetten gaat komen: visualisatie van het eindresultaat.

Wanneer je het eindresultaat voor je ziet wordt het tastbaar. In je hoofd heb je het dan al gedaan, gemaakt of afgerond. Visualisatie is een heel krachtig middel, we doen het allemaal. Bewust of onbewust. Denk aan het volgende:

  • Je wilt een een nieuw cursusonderdeel op jouw hondenschool invoeren; in je hoofd zie je jouw cursisten al glunderend naar hun brave hond kijken.
  • Je hebt een andere bus nodig voor jouw uitlaatservice; in gedachten zie jij jezelf al achter het stuur zitten.
  • Een klant komt jouw trimsalon binnen en vraagt zijn Westie in showmodel te knippen; je ziet direct het resultaat voor je.
  • Je hebt die prachtige schoenen in de etalage zien staan; het duurt nog geen seconde of je ziet jezelf ermee lopen.

Bovenstaande voorbeelden zijn over het algemeen onbewust. Zo werken onze hersenen nu eenmaal; er wordt direct een beeld gevormd. Maar wat nou als je deze techniek bewust gaat toepassen?

Van impasse naar vooruitgang

Hoe werkt het? Heel simpel. Je kunt het beeld in jouw hoofd zien waarbij je het steeds gedetailleerder gaat maken. Op het moment dat je ergens op concentreert, is dat waar jouw energie heen gaat.

[tweetquote]Where focus goes, energy flows ~ Anthony Robbins[/tweetquote]

De volgende stap is dan dat je er een deadline aan koppelt en vervolgens ga je van achteren naar voren plannen welke stappen je moet ondernemen. Wil jij over een jaar dat boerderijtje op de hei? Wat moet je dan over elf maanden gedaan hebben en over negen en over twee en waar moet je dus morgen mee beginnen?

Het mood board ter ondersteuning

Ter ondersteuning van visualisatie vind ik het mood board een fantastisch middel. Het werkt niet voor iedereen natuurlijk maar ben jij van nature visueel ingesteld en bovenal goed in fantaseren en creatief denken, dan past een mood board zeker bij je.

Het mood board is het concreter maken van jouw project. Hieronder zie je een voorbeeld van een van mijn mood boards. Deze heb ik 3,5 jaar geleden gemaakt omdat ik wilde dat mijn leven er zo uit zou gaan zien.

Visualiseer het eindresultaat

Later heb ik nog een mood board gemaakt met alleen mannen waarbij ik letterlijk foto’s uit tijdschriften heb geknipt van mannen die ik aantrekkelijk vond.  Ik durf nu wel te verklappen dat daar o.a. Ronald Koeman en Simon Keijzer op stonden …

De 5 voordelen van visualisatie

1. De maakt jouw project echt

Je hebt miljoenen gedachten op een dag en nog eens dat aantal afleidingen. Als je jouw project echt maakt (je kunt zelfs denken aan een 3D-model) wordt het veel makkelijker erop te focussen.

2. Het geeft je energie

Dromen maakt enthousiast. Wanneer jij jouw droom bewust visualiseert, wordt de energie alleen nog maar hoger wat weer meewerkt om ermee te starten en ook af te maken.

3. Het zorgt voor creativiteit

Een visualisatie maakt dat jouw creativiteit groeit. Onze hersenen zijn constant in beweging. Als we tegen een probleem aanlopen, wordt er direct door ons brein aan een oplossing gewerkt. De visualisatie versnelt dit proces.

4. Het verplicht tot actie

Wanneer je tijd hebt besteed aan het maken van jouw eindresultaat, is het allemaal voor niets geweest als je er niets mee doet. Het mood board hangt aan de muur; je kunt er niet omheen.

5. Het definieert een te volgen pad

Als je een doel hebt, kun je ook geen actie ondernemen. Zodra je een duidelijke visualisatie hebt van het eindresultaat, is het te volgen pad ook veel inzichtelijker te maken.

Wat is jouw nummer 1 doel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu